evol1 17.06.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Witam MAm takie pytanie wczoraj u mnie na budowie wypuściłem ciepłą wodę z bojlera 300l i dziś na koniec dnia (śląsk - upał) bez poboru miałem 85 st. w całym bojlerze czy to dobry wynik czy uważacie że niewystarczający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.06.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 A jaka mocna grzałka w tym bojlerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 17.06.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 A jaka mocna grzałka w tym bojlerze? bojler podgrzewały same solary bez grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 18.06.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 mam w ścianie puszczoną w otulinie kauczuckowej rurę miedzianą do kolektorów ( między kotłownia a stychem. czytałem ostatnio o kolektorach pąłskich Hewalex z absorberem aluminiowym. np Kolektor słoneczny KS2000 TP Am Powedzcie mi prosze czy taki absorber będzie dobrze wprółpracował z rurką miedzianą pomiedzy solarami a zbiornikiem w kotłowni? ktoś mi powiedziął kiedyś ze instalacja powinna być cała z jednego materiału.... oczywiscie jestem laikiem - więc wole zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.06.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Na stronie producenta piszą: *kolektor sprzedawany wyłącznie z zalecanym osprzętem, tj. ZPS 18a-01, ZPKS Am, rura elastyczna SNP, płyn Tyfocor, zestaw przyłączeniowy podgrzewacza Pa Mi ten zestaw nie podoba się właśnie z tego powodu. Dlatego wybrałem trochę droższy czarny chrom i mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 19.06.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Powedzcie mi prosze czy taki absorber będzie dobrze wprółpracował z rurką miedzianą pomiedzy solarami a zbiornikiem w kotłowni? Tutaj nie można zastosować kolektorów z całkowicie aluminiowym absorberem TLP Am, zapisane jest to w warunkach gwarancyjnych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastosować standardowe na rynku aluminiowo-miedziane (w Hewalex to jest typ TLP AC), a najlepiej całkowicie miedziane. Jakby nie było "miedź to miedź". Dla kolektorów TLP Am, Hewalex ma komponenty neutralne dla aluminium, np. aluminiowe, niklowane, nierdzewne, itd. Inna opcja to ułożenie nowej rurki ze stali nierdzewnej, ale to bez sensu raczej ekonomicznie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 19.06.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Tutaj nie można zastosować kolektorów z całkowicie aluminiowym absorberem TLP Am, zapisane jest to w warunkach gwarancyjnych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastosować standardowe na rynku aluminiowo-miedziane (w Hewalex to jest typ TLP AC), a najlepiej całkowicie miedziane. Jakby nie było "miedź to miedź". Dla kolektorów TLP Am, Hewalex ma komponenty neutralne dla aluminium, np. aluminiowe, niklowane, nierdzewne, itd. Inna opcja to ułożenie nowej rurki ze stali nierdzewnej, ale to bez sensu raczej ekonomicznie:-) no własnie o taką informację mi chodziło bardzo dziękuję czyli albo aluminim - miedź, albo tylko miedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.06.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 czyli albo aluminim - miedź, albo tylko miedź Jeśli cena nie będzie koszmarnie za wysoka, to wybierz miedź - materiał jednorodny i sprawdzony to brak dziwnych usterek po latach. Łączenie alu-miedź nie jest trywialne (co sam Hewlex nawet pisze) co ułatwia powstanie różnych defektów, zwłaszcza po wielu latach, gdy gwarancja już przeminie. Nie twierdzę, że alu-miedź się zepsuje, ale ryzyko zawsze jest większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 20.06.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Jeśli cena nie będzie koszmarnie za wysoka, to wybierz miedź - materiał jednorodny i sprawdzony to brak dziwnych usterek po latach. Łączenie alu-miedź nie jest trywialne (co sam Hewlex nawet pisze) co ułatwia powstanie różnych defektów, zwłaszcza po wielu latach, gdy gwarancja już przeminie. Nie twierdzę, że alu-miedź się zepsuje, ale ryzyko zawsze jest większe. i pewnie w takim zestawieniu będę szukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 20.06.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Polecam z czarnym chromem. Nawet serwisanci na infolinii mi go bardziej polecali od Tinoxa/Blue Teca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.06.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Polecam z czarnym chromem. Nawet serwisanci na infolinii mi go bardziej polecali od Tinoxa/Blue Teca. A mi znowu polecali z szybą przepuszczającą więcej promieni z antyrefleksem (ACR) że są najbardziej sprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 01.07.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Również polecam kolektory miedziane. A dlaczego nie TINOX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 01.07.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Wielokrotnie to już było pisane na forum. Czarny chrom jest materiałem bardziej sprawdzonym w bojach niż BluTec, natomiast szkodliwym na etapie produkcji. Dlatego wiele osób poleca czarny chrom właśnie z uwagi na sprawdzoną długowieczność powłoki.Do rurociagów miedzianych nie można stosować kolektora aluminiowego (Hewalex TP/TLP Am) oraz należy stosować podzespoły ściśle dobrane do tego typu materiału (w tym uproszczony sterownik).Róznica w cenie jest mniej więcej taka jak w katalogu - między TLP AC (alu-miedź) jest ok. 200 zł róznicy na 1 kolektorze w stosunku do SLP (miedź). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TRUPEK 07.08.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Witam Panów, Jako, że to mój pierwszy post chciałbym się przedstawić. Mam na imię Łukasz i mam 26 lat, pochodzę z Konina. Ostatnio stanąłem przed dokonaniem zakupu zestawu solarnego. Wszystko zaczęło się od zaproponowania mi przez formę Hoven zestawu o parametrach:Dla 4-5 osób1. kolektor płaski 2x2,572. podgrzewacz 350l. 3. instalacja Cena z montażem - 7643,- ( po uwzględnieniu dotacji 45%)Cena łączna - 16060,- W domu faktycznie mieszkają 3 osoby ale w porywach bywa ich do 5. Pan przedstawiciel był mało doinformowanym człowiekiem i zdaje się, że do tego ignorantem i kłamcą ponieważ nie przedstawił nam faktów dotyczących serwisowania całego układu. Nie potrafił też powiedzieć jasno do jakiej temperatury w lecie woda nagrzewa się maksymalnie z tego zestawu. Poza tym, i tutaj proszę o potwierdzenie, stwierdził w odpowiedzi na moje pytanie o panele próżniowe, że takowe nie są w ogóle dotowane. To tak pisząc o firmie Hoven. W owym wątku wyczytałem wiele pozytywnych informacji o firmie Hewalex, co w pewnym stopniu ukształtowało mój wybór ku tej firmie. Udałem się więc do najbliższego przedstawiciela, gdzie zaproponowano mi zestaw : HEWALEX 2 SLP-KOMPAKT300HB 1.Kolektor słoneczny KS2000 SLP: 2 szt.2.Zestaw przyłączeniowy kolektora ZPKS 2: 1 kpl.3.Otulina Armaflex HT w osłonie 18/13 mm: 2 m4.Profil maskujący KSL: 1 szt.5.Podgrzewacz KOMPAKT 300HB: 1 szt.6.Płyn Termsol EKO -25oC: 20 kg Cena netto: 8060,- Wiem, że w przypadku kolektorów płaskich lepszym wyborem jest czarny chrom, dlatego poprosiłem właśnie o takie. Zestaw jest oczywiście wybrany z myślą o grzaniu wody, ponieważ z tego co wyczytałem nie jest on efektywnym wyborem na dodatkowo dogrzewanie centralnego ogrzewania. Jednak przedstawiciel Hoven'a upierał się, że jesienią oraz wczesną ciepłą zimą solary dogrzeją wodę od 20-25 stopni. Proszę mi powiedzieć jak to jest z dogrzewaniem C.O. przez zestawy z panelami płaskimi. Czy faktycznie jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 07.08.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Witam Panów, ... Czołem. Jeśli chodzi o Hoven to dość dziwne, że zaproponowano ci kolektor płaski bo o ile wiem Hoven jest głównie importerem rurowego heat-pipea. Nieprawdą jest, że rury nie podlegają dotacji - o ile kolektor na certyfikat Solar Keymark lub PN (a zdecydowana większość je ma) to podlega dotacji - czy to płaski czy próżniowy. Natomiast dotacja dla próżniowego od października będzie wyglądać dużo gorzej niż dla płaskiego z uwagi na zmiany w programie dotacji (piszemy o tym w innym wątku). Hoven źle policzył ci dotację - nie wiem czy to zabieg celowy czy pomyłka, ale takich pomyłek ktoś kto zna się na rzeczy nie robi. Zakładam, że te 2x2,57 to dwa kolektory o pow. 2,57 m2 każdy. Pomnóż sobie pow. całkowitą (do końca września. od października pow. czynną) kolektorów przez 2250 zł i z tego weź 45% - to jest maksymalna dotacja, jaką dostaniesz z NFOŚ. Dla tego zestawu to 5200 zł czyli koszt dla ciebie to ok. 11 tys zł (oczywiście hipotetycznie, bo dojdą koszty kredytu i podatek). Oferta Hovena jest też wg mnie niedowymiarowana - 5m2 kolektora na 350 l (swoją drogą rzadko spotykana pojemność zasobnika) wody to wg mnie za mało - optymalnie do 350 l byłoby dać 6-7 m2 kolektora. Reasumując- Hoven mnie nie przekonuje. A sama cena też dość wysoka - za mniej niż 16 tys to powinno się założyć 4 płaskie Hewalexy ze zbiornikiem 400 l. Natomiast co do Hewalexa - 2 x KS2000 do 300 l to trochu mało. Jeśli już koniecznie dwa kolektory do 300l, to raczej nie KS2000 a KS2300 lub KS2500, ale to już nie SLP tylko TLP AC (czyli alu-miedź). W Twoim przypadku jeśli już chcesz koniecznie SLP to wybierałbym między 2SLP+250 l lub 3SLP + 300 l (niekoniecznie ze zbiornikiem Kompakt - jest to droższe rozwiązanie, ale wygodniejsze w montażu, tylko że niekoniecznie zawsze się sprawdza, czasami sterownik trzeba odsunąć od zbiornika). Policz sobie też dotację - może ci się zdarzyć, że wbrew pozorom tańszym rozwiązaniem będzie 3+300 niż 2+250 z uwagi na wyższą dotację dla trzech kolektorów i przekroczenie kosztów kwalifikowanych przy instalacji z dwoma kolektorami (co wg mnie graniczy z pewnością). Co do dogrzewania C.O. z kolektora, to wg mnie to raczej chwyt marketingowy. A w przypadku płaskich to już tylko chwyt marketingowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TRUPEK 07.08.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Przepraszam za podanie powierzchni paneli, są to 2,04 + 2x 2,57 = 7,18 m2 Jeśli w takim razie chodzi o dotowanie i to co powiedział przedstawiciel Hoven'a ewidentnie kłamał. Być może jest to ściśle związane z ich polityką sprzedażową ( bardziej im się opłaca sprzedawać płaskie w tej chwili). Bardzo ciekawi mnie, wracając do tematu C.O., zestaw HEWALEX 5 KSR10-INTEGRA400 . Producent przewiduje, że jest on stworzony specjalnie do dogrzewania C.O. Jak to się ma w realiach, czy ten zestaw faktycznie jest efektywny ( nawet całą zimę), czy to także chwyt marketingowy? Zestaw: 1. Kolektor słoneczny 2KSR10: 1 szt.2. Kolektor słoneczny KSR10: 3 szt.3. Zestaw przyłączeniowy kolektora ZPKR: 1 szt.4. Otulina Armaflex HT w osłonie 28/13 mm: 2 m5. Zespół pompowo-sterowniczy ZPS 18e-01: 1 kpl.6. Podgrzewacz INTEGRA 400/100: 1 szt.7. Zespół naczynia przeponowego ZNP 24DS: 1 kpl.8. Zestaw przyłączeniowy podgrzewacza PW: 1 kpl.9. Płyn Termsol EKO -25oC: 30 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 07.08.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Zastanów się najpierw czy są w budynku warunki do wspomagania CO z solarów. Pisano już o tym wiele na forum, ale w skrócie: czy budynek jest ocieplony, czy jest niskotemperaturowe ogrzewanie w stylu podłogówka, czy to dom energooszczędny lub pasywny itp. Jeśli odpowiedź brzmi NIE, to senu we wspomaganiu CO nie ma żadnego. A jeśli na kilka pytań jest odpowiedź TAK, to i tak trzeba się mocno zastanowić czy taka instalacja ma sens ekonomiczny.Za taki zestaw Hewalexa z montażem zapłacisz ponad 20 tys zł. Pytanie czy jest to wydatek uzasadniony ekonomicznie i praktycznie. No i kwestia czasu - za 1,5 m-ca dotacja będzie liczona od pow. czynnej, więc w przypadku np KSRów Hewalexa obejmie praktycznie sam kolektor, bez robocizny, zasobnika, dodatkowych materiałów i automatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 07.08.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Jak chcesz Hewalexa to polecam ci zbiornik 300L i 3 płaskie panele. U mnie na 5 osób działa bardzo dobrze. W słoneczne dni bez problemu osiągam 70*C.Jak ktoś ma małą cyrkulację, lub mniej wody zużywa to polecam 250L i 2 panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TRUPEK 07.08.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Rozumiem, dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 08.08.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 A mi znowu polecali z szybą przepuszczającą więcej promieni z antyrefleksem (ACR) że są najbardziej sprawne Bardziej sprawne są mimo wszystko KS2000 TLP z absorberami całkowicie miedzianymi. Wersja KS2000 TLP ACR ma absorber aluminiowo-miedziany (obecny rynkowy standard). Wyższa sprawność (od wersji podstawowej KS2000 TLP AC) wynika z zastosowania szyby antyrefleksyjnej. Tylko jeszcze ważna kwestia, Hewalex nie oferuje kolektora ACR w zestawach, a jednak kupując zestaw ma się zawsze bardziej preferencyjną cenę i ma się opcję wydłużenia gwarancji. ACR to kolektor pod inwestycje raczej, gdzie się zawyża w specyfikacjach sprawności optyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts