Pawcio7007 11.05.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam . Dziękuję za odpowiedz i pomocne wskazówki koledze Rapczynowi .Chciałbym przy okazji zapytać czy np moŻna by było dorobić z blachy nierdzewnej polerowanej zwierciadeł i przymocować pod kolektorem jak ma np Paradigma lub WAT.myślę że napewno o jakieś kilka procent poprawiło by się dogrzewanie wody.Co kolega rapczyn by na taki wariant powiedział. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osawitek 11.05.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 A może ktoś spotkał na swojej drodze solary BMK SOLAR i napisze coś ciekawego na ich temat. Cały czas drążę zagadnienie gdyż mam możliwość skorzystania z dopłaty i jedynym mankamentem jest to, że muszę wybrać w tym co proponują zaakceptowani instalatorzy. Niestety ci, którzy proponują wydawać by się mogło lepsze produkty (czytaj: bardziej znane) nie wzbudzają zbytniego zaufania. A nawet sprzęt najwyższej jakości powierzony komuś nieodpowiedniemu to tylko strata ciężko zarobionych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdyl 12.05.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 W tamtym roku zdecydowałem się na montaż kolektora próżniowego firmy HARTMANN. Wybrałem ten wariant ponieważ:- kolektory próżniowe mają wyższą sprawność (nawet gdyby różnica w cenie nie pokrywała tej sprawności, nie martwiło mnie to specjalne bo ja płaciłem tylko część za kompletną instalację, reszta została pokryta w ramach programu niskiej emisji),- kolektor próżniowy był w wersji HEAT PIPE, co oznacza z grubsza tyle, że jeżeli wyjadę w ciagu lata na urlop to nadmiar ciepła nie pójdzie w odparowanie glikolu w układzie bo jest specjalny zaworek na każdej rurze co powoduje parowanie glikolu zawartego tylko w rurze, w innych rozwiązaniach glikol z układu odparowuje w ciągu dnia a w nocy się skrapla i co następnego dnia to samo - obniża to jakość glikolu(są firmy jak WATT, które oferują jakieś pokrowce na solar jeżeli się z niego niekorzysta np. w czasie urlopu, ale to chyba nieporozumienie jeżeli wydaje się sporo kasy a potem biega po dachu z pokrowcem),- kolektor próżniowy HARTMANN HEAT PIPE nie posiada z tyłu ekranu z blachy, może ekran pomaga w zwiększeniu sprawności ale dla mnie jest to równoznaczne z powstaniem "żagla" na dachu, a dach mam stary i płaski a dom na górce i wiem co się dzieje jak wieje, dla mnie jest bezpieczniej kiedy wiatr może wiać wokół rur próżniowych.To tyle. póki co jestem zadowolony z tego układu ale jak jest w lato tydzień bez słońca albo słońce ledwo się przebija to trudno mieć temp. na zbiorniku większą niż 30, 40 stopni Cel. stąd w takich sytuacjach odpalam alternatywne żródło ciepła dla ogrzania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 12.05.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Chciałbym przy okazji zapytać czy np moŻna by było dorobić z blachy nierdzewnej polerowanej zwierciadeł i przymocować pod kolektorem jak ma np Paradigma lub WAT.myślę że napewno o jakieś kilka procent poprawiło by się dogrzewanie wody.Co kolega rapczyn by na taki wariant powiedział. Pozdrawiam Teoretycznie można dorobić. Problem pojawi się z jakością takiego rozwiązania. Kiedyś (nie wiem jak teraz) pewien polski producent dorabiał sobie takie lustra z blach stosowanych w układach kominowych - jest to lekkie nie porozumienie, zbyt duża ilość energii była/jest pochłaniana przez lustro z takiego materiału. A może ktoś spotkał na swojej drodze solary BMK SOLAR i napisze coś ciekawego na ich temat. Cały czas drążę zagadnienie gdyż mam możliwość skorzystania z dopłaty i jedynym mankamentem jest to, że muszę wybrać w tym co proponują zaakceptowani instalatorzy. BMK Solar/HITEK R/Z Solartechnik DF 120-6 w SPF osiągnął najwyższy wynik uzysku energii - 712kWh/m^2 pow. czynnej. BMK Solar/HITEK - 542kWh/m^2 pow. czynnej. Rozwiązaniem przyspieszonej gradacji płynu, spowodowanej długotrwałym stanem pary w kolektorze, w układzie solar jest AquaSystem, gdzie w układzie solar krąży woda kotłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawcio7007 17.05.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Witam. Mam pytanie do kolegi RAPczyna.Otóż chciałem zapytać czy może mieć duży wpływ na słabe grzanie wody i tym samym osłabienie znaczne sprawności zestawu solarnego odchylenie od pozycji południowej na południowy zachód niestety nie wiem jeszcze jak jest to duże ale niedługo może uda mi się to ustalić.Po drugie rury solarne które mam dosunięte do gniazda w kolektorze na końcu nie pokrywają się w idealnej linii parę wygląda że głębiej weszło inne ze mniej bo są nie równo wysunięte na końcach.Chodzi mi o to czy wtedy styk końcówki rury oddającej ciepło jest dobry czy w niektórych rurach jest nie całkowity i one wtedy mnie oddają ciepła i przez to spada sprawność zestawu.Zastanawiałem się już czy nie trzeba je zdemontować i na nowo równo po zakładać.I ostatnia sprawa długość przewodów między zbiornikiem ok 23mb czy pompa jedna wystarcza,czy dodatkową izolacje założyć na strychu i na dachu.przepływ mam ustawiony fabrycznie na 1.4.Za cenny rady z góry serdeczne dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 30.12.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 A co z tym zestawem? https://ssl.allegro.pl/item864277286_ariston_kolektory_sloneczne_kairos_iii_bs_2s.html Taka propozycję dostałem od instalatora co + cwu Czy może lepiej zainwestować trochę więcej kasy i kupić coś lepszego. Proszę o radę, a co z takim zestawem: http://www.ulrich.com.pl/Urzadzenia/Zestaw-kociol-gazowy-Wandich--kominek-Aquafire-INSERT--Zestaw-solarny-ST,1,0,60,834.htm?parent=50&p_search_1=291 Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 31.12.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 W przypadku tych dwóch propozycji, uzyski energii z m^2 powierzchni czynnej kolektorów będzie podobny. Uzysk kolektorów Ulricha można sprawdzić na stronie instytutu SPF. Na rynku są kolektory, które mają znacznie większe uzyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 31.12.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 RAPczyn możesz i coś polecić, mam na myśli to iż jesteś w tym na bieżąco. Mam 3 osobową rodzinę. Dom powierzchnia 140 m2 nie podpiwniczony parterowy bez użytkowego poddasza, Dom zbudowany z Ytonga 36,58 cm + rekuperator z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 31.12.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 elofura polecam kolektor próżniowy Buderusa. Komplet dla Ciebie wyniesie ok. 11tys. ale na wstępie można urwać z tego 2tys.http://www.buderus.pl/files/200907281017430.16%20kolektory%20sloneczne.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 01.01.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 RAPczyn możesz i coś polecić, mam na myśli to iż jesteś w tym na bieżąco. Mam 3 osobową rodzinę. Dom powierzchnia 140 m2 nie podpiwniczony parterowy bez użytkowego poddasza, Dom zbudowany z Ytonga 36,58 cm + rekuperator z odzyskiem ciepła. Moim zdaniem najlepsze są TE. Co do Buderusa to kolektor Vaciosol CPC jest to starszy technologicznie kolektor Paradigmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 01.01.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 jak cos lepszego to moze te??? http://www.allegro.pl/item868577969_zestaw_solarny_prozniowy_watt_wspoganie_c_o.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 01.01.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 RAPczyn strona 12 tego linka a chodziło mi o zestaw 2 kolektorów próżniowych Funke KSR10 o powierzchni absorbera 1,86 m2http://www.buderus.pl/files/200907281017430.16%20kolektory%20sloneczne.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.01.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 jak cos lepszego to moze te??? http://www.allegro.pl/item868577969_zestaw_solarny_prozniowy_watt_wspoganie_c_o.html Konstrukcja kolektora jest bardzo dobra, problem stanowi niska sprawność optyczna rur, która dosyć mocno ogranicza uzyski energii. Lepszy wybór niż Ulrich. Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziółka 24.02.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Kolego RAPczyn co myślisz o zestawie http://www.biawar.com.pl/index.php/systemy-solarne/kolektory-prozniowe-hevelius/menu-id-314.htmlZestaw 30 rurowy z zasobnikiem 300l na początek dla dwojga dorosłych i jednego małe dziecka. Czy to nie będzie przewymiarowany zestaw. Mam okazje go kupić za dobrą cenę. Proszę o poradę pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.02.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Skoro aż 30 rur to znaczy, że one czyli rury słabowite jakieś zasobnik wystarczy spokojnie :)pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 25.02.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Kolego RAPczyn co myślisz o zestawie http://www.biawar.com.pl/index.php/systemy-solarne/kolektory-prozniowe-hevelius/menu-id-314.html Zestaw 30 rurowy z zasobnikiem 300l na początek dla dwojga dorosłych i jednego małe dziecka. Czy to nie będzie przewymiarowany zestaw. Mam okazje go kupić za dobrą cenę. Proszę o poradę pozdrawiam, Tomek Ile to jest dobra cena? Moim zdaniem zdecydowanie lepszym i nowocześniejszym produktem są zestawy Paradigmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziółka 25.02.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Bobra cena to ok 8000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuszek 25.02.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 A co myślicie o tym zestawie?http://www.ulrich.com.pl/Urzadzenia/Solarset-DUAL,1,0,60,63.htm?parent=50&p_search_1=52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuszek 09.03.2010 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 A co myślicie o tym zestawie? http://www.ulrich.com.pl/Urzadzenia/Solarset-DUAL,1,0,60,63.htm?parent=50&p_search_1=52 Może są uzytkownicy takiego zestawu? Proszę o opinie, gdyz zastanawiam sie nad kupnem takiego solara, a dokladniej SD 300 z 30 rurami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 09.03.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Odradzam, miałem kontakt z parom użytkownikami i zachwytów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts