estifer 08.08.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Przepraszam za podanie powierzchni paneli, są to 2,04 + 2x 2,57 = 7,18 m2 Bardzo ciekawi mnie, wracając do tematu C.O., zestaw HEWALEX 5 KSR10-INTEGRA400 . Producent przewiduje, że jest on stworzony specjalnie do dogrzewania C.O. Jak to się ma w realiach, czy ten zestaw faktycznie jest efektywny ( nawet całą zimę), czy to także chwyt marketingowy? Efekty wspomagania ogrzewania zależą od bardzo wielu kwestii, mogą być na poziomie 3%, a mogą być 20 i więcej % w skali roku. Przede wszystkim standard budynku co najmniej niskoenergetyczny i najlepiej ogrzewanie podłogowe. Wspomaganie to głównie i tak okresy przejściowe. Z takim jak wyżej zestawem moża spodziewać sie zauważalnych efektów w warunkach jak wyżej, ale na lato warto pomyśleć o "zrzucie ciepła" - chociażby basen sezonowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TRUPEK 08.08.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Bardziej sprawne są mimo wszystko KS2000 TLP z absorberami całkowicie miedzianymi... Tutaj w takim razie jak Kolega pisze można śmiało zwrócić się ku KS2000 SLP ( pokrycie czarnym chromem), w pełni miedziane. Dodatkowo Hewalex oferuje wymieniony model w zestawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 09.08.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 ...Wszystko zaczęło się od zaproponowania mi przez formę Hoven zestawu o parametrach: Dla 4-5 osób 1. kolektor płaski 2x2,57 2. podgrzewacz 350l. 3. instalacja Cena z montażem - 7643,- ( po uwzględnieniu dotacji 45%) Cena łączna - 16060,- W domu faktycznie mieszkają 3 osoby ale w porywach bywa ich do 5... Z tego co widzę to Hoven oferuje kolektory płaskie firmy WATT. W takim przypadku, przy kolektorach płaskich tej firmy polecałbym wybrać instalację 3 kolektorów 4020 - jako, że mają najwyższe uzyski energii z m^2. Uzyski można sprawdzić w certyfikacie SolarKeymark na stronie drugiej. 2251 - 439kWh/m^2 brutto 3020 - 444kWh/m^2 brutto 4020 - 470kWh/m^2 brutto 5020 - 467kWh/m^2 brutto 7020 - 401kWh/m^2 brutto W owym wątku wyczytałem wiele pozytywnych informacji o firmie Hewalex, co w pewnym stopniu ukształtowało mój wybór ku tej firmie. Udałem się więc do najbliższego przedstawiciela, gdzie zaproponowano mi zestaw : HEWALEX 2 SLP-KOMPAKT300HB 1.Kolektor słoneczny KS2000 SLP: 2 szt. 2.Zestaw przyłączeniowy kolektora ZPKS 2: 1 kpl. 3.Otulina Armaflex HT w osłonie 18/13 mm: 2 m 4.Profil maskujący KSL: 1 szt. 5.Podgrzewacz KOMPAKT 300HB: 1 szt. 6.Płyn Termsol EKO -25oC: 20 kg Cena netto: 8060,- Wiem, że w przypadku kolektorów płaskich lepszym wyborem jest czarny chrom, dlatego poprosiłem właśnie o takie. Zestaw jest oczywiście wybrany z myślą o grzaniu wody, ponieważ z tego co wyczytałem nie jest on efektywnym wyborem na dodatkowo dogrzewanie centralnego ogrzewania. Jednak przedstawiciel Hoven'a upierał się, że jesienią oraz wczesną ciepłą zimą solary dogrzeją wodę od 20-25 stopni. Proszę mi powiedzieć jak to jest z dogrzewaniem C.O. przez zestawy z panelami płaskimi. Czy faktycznie jest to możliwe? W przypadku kolektorów płaskich Hewalex Najwyższe uzyski energii z m^2 ma TP ACR. TP Am - 441kWh/m^2 brutto TP AC - 420kWh/m^2 brutto TP - 450kWh/m^2 brutto SP - 409kWh/m^2 brutto TP ACR - 464kWh/m^2 brutto Podględ instalacji z kolektorami płaskimi Wolf do wspomagania ogrzewania - http://www.bolien.de/solar/# - http://www.emsystech.de/produkt/systa-interface/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 09.08.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) ...Bardzo ciekawi mnie, wracając do tematu C.O., zestaw HEWALEX 5 KSR10-INTEGRA400 . Producent przewiduje, że jest on stworzony specjalnie do dogrzewania C.O. Jak to się ma w realiach, czy ten zestaw faktycznie jest efektywny ( nawet całą zimę), czy to także chwyt marketingowy? Zestaw: 1. Kolektor słoneczny 2KSR10: 1 szt. 2. Kolektor słoneczny KSR10: 3 szt. 3. Zestaw przyłączeniowy kolektora ZPKR: 1 szt. 4. Otulina Armaflex HT w osłonie 28/13 mm: 2 m 5. Zespół pompowo-sterowniczy ZPS 18e-01: 1 kpl. 6. Podgrzewacz INTEGRA 400/100: 1 szt. 7. Zespół naczynia przeponowego ZNP 24DS: 1 kpl. 8. Zestaw przyłączeniowy podgrzewacza PW: 1 kpl. 9. Płyn Termsol EKO -25oC: 30 kg Moim zdaniem będzie trochę mało tych kolektorów by efektywnie wspomagać centralne ogrzewanie przy 3 osobach - 7 szt. lub więcej oraz odpowiedniej pojemności zbiornik buforowy. ... - za 1,5 m-ca dotacja będzie liczona od pow. czynnej, więc w przypadku np KSRów Hewalexa obejmie praktycznie sam kolektor, bez robocizny, zasobnika, dodatkowych materiałów i automatyki. 7 x 1,823 x 2250 maks.koszt kwalifikowany 28712,25PLN - dotacja 12920,51PLN Od 1.10.2013 7 x 1,014 x 2250 -"- 15790,50PLN - 7186,73PLN. Oczywiście koszt inwestycji może być wyższy niż maks.koszty kwalifikowane. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez RAPczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TRUPEK 10.08.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 RAPczyn, a czy Ty jako instalator wybrałbyś sprawdzone kolektory płaskie oparte o budowę miedzianą z zastosowaniem szkła pokrytego czarnym chromem, czy byłbyś skłonny zainwestować w aluminiowe "ACR" ? Wg mojego toku myślenia i te i te powinny wytrzymywać równorzędnie długo. Aluminiowe mają jeszcze jeden ogromny plus- cena, która jest niższa od miedzianych z chromem. Co do tematu dogrzewania C.O. Po konsultacjach z dystrybutorami i instalatorami wywnioskowałem, że jest to inwestycja chybiona ze względu na swoją niską efektywność w stosunku do kosztów zakupu. Poza tym jej efektywność jest mocno uzależniona od pogody i rok do roku może ulegać znacznej zmianie. Co do samej pogody każdy doskonale wie jakie zimy miewamy w naszym kraju Na swoje potrzeby wstępnie stoję przed wyborem zestawu : 3 x kolektor płaski Hewalex Podgrzewacz 300l Cały zestaw z montażem itd lokalny instalator polecany przez Hewalexa wycenił na 13000,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 10.08.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 RAPczyn, a czy Ty jako instalator wybrałbyś sprawdzone kolektory płaskie oparte o budowę miedzianą z zastosowaniem szkła pokrytego czarnym chromem, czy byłbyś skłonny zainwestować w aluminiowe "ACR" ? Wg mojego toku myślenia i te i te powinny wytrzymywać równorzędnie długo. Aluminiowe mają jeszcze jeden ogromny plus- cena, która jest niższa od miedzianych z chromem. Co do tematu dogrzewania C.O. Po konsultacjach z dystrybutorami i instalatorami wywnioskowałem, że jest to inwestycja chybiona ze względu na swoją niską efektywność w stosunku do kosztów zakupu. Poza tym jej efektywność jest mocno uzależniona od pogody i rok do roku może ulegać znacznej zmianie. Co do samej pogody każdy doskonale wie jakie zimy miewamy w naszym kraju Na swoje potrzeby wstępnie stoję przed wyborem zestawu : 3 x kolektor płaski Hewalex Podgrzewacz 300l Cały zestaw z montażem itd lokalny instalator polecany przez Hewalexa wycenił na 13000,- witam wybierz kolektory, które mozna kupić w zestawie - dłuższa gwarancja ("ACR"ów nie ma w zestawach) doszedłeś do słusznego wniosku - u nas wspomaganie c.o. to nie najlepszy pomysł ja instaluje takie zestawy w cenie 11-12.000zł, za 13.000zł zainstalowałem w zeszłym tygodniu 3 płyty z zasobnikiem 300l ze stali nierdzewnej lokalny instalator to najlepszy wybór pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 10.08.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Polecam atrykuł z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opisujący działanie i pracę kolektorów płaskich oraz chińskich próżniowych:http://www.solar-tech.pl/images/porownanie_kolektorow.pdf Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 10.08.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 RAPczyn, a czy Ty jako instalator wybrałbyś sprawdzone kolektory płaskie oparte o budowę miedzianą z zastosowaniem szkła pokrytego czarnym chromem, czy byłbyś skłonny zainwestować w aluminiowe "ACR" ? Wg mojego toku myślenia i te i te powinny wytrzymywać równorzędnie długo. Aluminiowe mają jeszcze jeden ogromny plus- cena, która jest niższa od miedzianych z chromem. Co do tematu dogrzewania C.O. Po konsultacjach z dystrybutorami i instalatorami wywnioskowałem, że jest to inwestycja chybiona ze względu na swoją niską efektywność w stosunku do kosztów zakupu. Poza tym jej efektywność jest mocno uzależniona od pogody i rok do roku może ulegać znacznej zmianie. Co do samej pogody każdy doskonale wie jakie zimy miewamy w naszym kraju Na swoje potrzeby wstępnie stoję przed wyborem zestawu : 3 x kolektor płaski Hewalex Podgrzewacz 300l Cały zestaw z montażem itd lokalny instalator polecany przez Hewalexa wycenił na 13000,- http://www.fuego.pl/962_Hewalex_3SLP_300W.html Zapytaj majstra za ile by ci to zamontował gdyby se to kupił sam. W zestawie brakuje naczynia przeponowego cwu, rury w otulinie oraz mocowań dachowych do kolektorów, które by należało dokupić. Ja myślę, że 4500zł na to co wymieniłem i montaż powinno starczyć, ale to nie potwierdzone info. PS. Dlatego ja montowałem sam. Opłacało się pouczyć i lekko zainwestować w siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 10.08.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Ceny z allegro: Uchwyt na allegro na 3 kolektory (1+2)630zł Rura w otulinie (20mb)400zł Końcówki do rury (6szt)50zł Naczynie przeponowe (18L)120zł Razem 1200zł+ zestaw 8500--------------------9700zł-13000 wg wyceny 3300zł -> teraz zadaj sobie pytanie czy nie lepiej poszukać innego instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 10.08.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 http://www.fuego.pl/962_Hewalex_3SLP_300W.html Zapytaj majstra za ile by ci to zamontował gdyby se to kupił sam. W zestawie brakuje naczynia przeponowego cwu, rury w otulinie oraz mocowań dachowych do kolektorów, które by należało dokupić. Ja myślę, że 4500zł na to co wymieniłem i montaż powinno starczyć, ale to nie potwierdzone info. PS. Dlatego ja montowałem sam. Opłacało się pouczyć i lekko zainwestować w siebie. 8500 zł + 4500 zł = 13.000 zł czyli to samo, co oferuje instalator. Bez kombinacji. I przy okazji można skorzystać z dotacji z NFOŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 10.08.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Ceny z allegro: Uchwyt na allegro na 3 kolektory (1+2) 630zł Rura w otulinie (20mb) 400zł Końcówki do rury (6szt) 50zł Naczynie przeponowe (18L) 120zł Razem 1200zł + zestaw 8500 -------------------- 9700zł -13000 wg wyceny 3300zł -> teraz zadaj sobie pytanie czy nie lepiej poszukać innego instalatora. A skąd wiesz co jest w wycenie? Może rurociąg nie ma 20 m a 40 m? Może na dachu jest konstrukcja a nie uchwyt? Jak rozumiem woda zimna do zbiornika podłączy sie sama? Tak samo jak wyjście ciepłej wody oraz podpięcie drugiej wężownicy - to sa koszty samego materiału czasami osiągające nawet 1000 zł. 13 tys zł za typowy zestaw 3+300 z montażem to jest normalna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TRUPEK 10.08.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Cena oczywiście znacznie lepsza od tej z gotowej propozycji instalatora. Mógłbym ewentualnie postarać się o samodzielne skompletowanie zestawu i wynajęcie tego samego instalatora do montażu. Wtedy i tak wyjdę na tym lepiej. Od twojej wyceny yaiba83 można odjąć naczynie przeponowe, ponieważ na fuego widzę, że jest w zestawie. A jak wtedy wyglądają formalności dotyczące dotowania? Na skompletowany samodzielnie zestaw potrzebuję tylko faktur i następnie dorzucam do nich tylko te za montaż czy jest coś więcej albo kolejność jest inna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 10.08.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Cena oczywiście znacznie lepsza od tej z gotowej propozycji instalatora. Mógłbym ewentualnie postarać się o samodzielne skompletowanie zestawu i wynajęcie tego samego instalatora do montażu. Wtedy i tak wyjdę na tym lepiej. Od twojej wyceny yaiba83 można odjąć naczynie przeponowe, ponieważ na fuego widzę, że jest w zestawie. A jak wtedy wyglądają formalności dotyczące dotowania? Na skompletowany samodzielnie zestaw potrzebuję tylko faktur i następnie dorzucam do nich tylko te za montaż czy jest coś więcej albo kolejność jest inna? witam jak już wszystko zrobisz zgodnie z "propozycją" YAIBA83 to zgłoś się do niego po dotację dotację możesz uzyskać tylko wtedy, gdy wszystko będziesz miał zrobione i dostarczone przez instalatora - tak jest, tego nie zmienisz - niestety pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 10.08.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Cena oczywiście znacznie lepsza od tej z gotowej propozycji instalatora. Mógłbym ewentualnie postarać się o samodzielne skompletowanie zestawu i wynajęcie tego samego instalatora do montażu. Wtedy i tak wyjdę na tym lepiej. Od twojej wyceny yaiba83 można odjąć naczynie przeponowe, ponieważ na fuego widzę, że jest w zestawie. A jak wtedy wyglądają formalności dotyczące dotowania? Na skompletowany samodzielnie zestaw potrzebuję tylko faktur i następnie dorzucam do nich tylko te za montaż czy jest coś więcej albo kolejność jest inna? Naczynie przeponowe w zestawie masz do glikolu. Potrzebujesz jeszcze drugie - do wody (naczynia do wody są w Hewalexie tylko w zbiorniku Kompakt300). Przy samodzielnym montażu nie uzyskasz dotacji. Nie bierz się za to samodzielnie bo widać, że nie do końca wiesz jak to się robi. Lepiej znajdź dobrego instalatora, który nie dośc że zajmie się montażem, to jeszcze pomoże z papierami pod dotację. No chyba, że wolisz wersję "zrób to sam", ale wg mnie nie ma to sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TRUPEK 10.08.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 mar1973 jakiś Ty dowciapny Nie napisałem nic o tym, że będę robił cokolwiek wg zaleceń któregoś z Was albo innej konkretnej osoby, dlatego tutaj jestem i dlatego rozmawiałem już z kilkoma innymi osobami. Jestem na etapie zbierania informacji i na podstawie tego staram się zbudować jakieś konkrety. No i oczywiście dziękuję wszystkim za konstruktywne udzielanie się w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.08.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 RAPczyn, a czy Ty jako instalator wybrałbyś sprawdzone kolektory płaskie oparte o budowę miedzianą z zastosowaniem szkła pokrytego czarnym chromem, czy byłbyś skłonny zainwestować w aluminiowe "ACR" ? Wg mojego toku myślenia i te i te powinny wytrzymywać równorzędnie długo. Aluminiowe mają jeszcze jeden ogromny plus- cena, która jest niższa od miedzianych z chromem... Jak bym wybrał kolektor próżniowo rurowy CPC ... lecz z kolektorów płaskich Hewalexa - TP ACR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 11.08.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 RAPczyn, a czy Ty jako instalator wybrałbyś sprawdzone kolektory płaskie oparte o budowę miedzianą z zastosowaniem szkła pokrytego czarnym chromem, czy byłbyś skłonny zainwestować w aluminiowe "ACR" ? w nobliwym Instytucie SPF Rapperswil w Szwajcarii mawiają "dla przyjaciół czarny chrom" . Tylko obecnie w Polsce został jeden producent czarnego chromu - Hewalex z własną galwanizerią. Co do innych trzeba mocno uważać, bo próbują się podpinać pod renesans czarnego w ostatnich latach, ale co mają w środku, trudno powiedzieć. Czarny chrom wymaga miedzi, co w obecnym trendzie powszechnego stosowania aluminium na płyty absorbera kłóci się ze sobą. A co niektórzy (patrz Vitosol 100-F) podają w cenniku wersję zgodnie z badaniami Solar Keymark (SV1A) twierdząc, że to jest czarny chrom, podczas gdy w rzeczywistości wersja z czarnym chromem ma symbol SV1B i nie jest w Polsce oferowana. Na Zachodzie ma cenę wyższą o około 20% od standardowej SV1A z absorberem aluminiowym i pokryciem "niebieskim". Zresztą łatwiej będzie można wprowadzać w błąd - produkuje się już "niebieskie" pokrycia w kolorze brązowym lub grafitowym (Alanod). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 11.08.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 8500 zł + 4500 zł = 13.000 zł czyli to samo, co oferuje instalator. Bez kombinacji. I przy okazji można skorzystać z dotacji z NFOŚ. Czytaj ze zrozumieniem te 4500 reszty to był żart. Spokojnie to się taniej wykona. Ale ok. Przyjąłem, że masz typową instalację, ale jak konstrukcje musisz wykonać, masz 40mb orurowania, a wodę z drugiego końca domu ciągniesz to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 11.08.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 w nobliwym Instytucie SPF Rapperswil w Szwajcarii mawiają "dla przyjaciół czarny chrom" . Tylko obecnie w Polsce został jeden producent czarnego chromu - Hewalex z własną galwanizerią. Co do innych trzeba mocno uważać, bo próbują się podpinać pod renesans czarnego w ostatnich latach, ale co mają w środku, trudno powiedzieć. Czarny chrom wymaga miedzi, co w obecnym trendzie powszechnego stosowania aluminium na płyty absorbera kłóci się ze sobą. A co niektórzy (patrz Vitosol 100-F) podają w cenniku wersję zgodnie z badaniami Solar Keymark (SV1A) twierdząc, że to jest czarny chrom, podczas gdy w rzeczywistości wersja z czarnym chromem ma symbol SV1B i nie jest w Polsce oferowana. Na Zachodzie ma cenę wyższą o około 20% od standardowej SV1A z absorberem aluminiowym i pokryciem "niebieskim". Zresztą łatwiej będzie można wprowadzać w błąd - produkuje się już "niebieskie" pokrycia w kolorze brązowym lub grafitowym (Alanod). Proszę sobie porównać raporty SPF kolektorów Viessmaann. Nowsze modele mają gorsze uzyski od starszych. Szukają oszczędności (chyba na sterydy dla norwegów...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazzi 19.08.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Jest trochę firm produkujących kolektory, faktycznie warto się rozeznać w ofercie producentów i porównać kolektory, żeby być zadowolonym z podjętej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts