mr6319 05.10.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 chyba kiepska jakość. Muszę poprawić plik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 06.10.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Troszkę mało czytelne ale zdaje się, że są tam modele 30+12 co daje 3,96mq pow. czynnej i 7,04 brutto. W załączniku wykresy mocy z pola kolektorów przy promieniowaniu 400W i 0stC temp. otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grześ09 10.10.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Witam. Osobiście unikał bym firm które proponują jakieś niesamowite dofinansowanie 70%, bo jak to ktoś już napisał jest to chwyt marketingowy. Cena takiej instalacji jest zawyżona albo dołożonych jest kilka dodatkowych rur przez co mamy te magiczne 25%. Oprócz tego są firmy które przekonują że kolektory wspomagają centralne ogrzewanie. Każdy wie jak wygląda u nas zima i ile jest tego słońca więc niech sam sobie odpowie czy ogrzeje mu to dom czy nie (dodatkowo większość domów nie jest energooszczędna). A jak już ktoś się pokusi na to wspomaganie co to w lato będzie musiał dokupić pompę na zrzut ciepła najlepiej do basenu a jak nie to na kaloryfery i zrobić sobie saunę w pokoju Według mnie najlepiej wybrać firmę z bagażem doświadczenia np. soleko, hewalexx, które były na rynku już przed dofinansowaniem bo jest to jakaś gwarancja że firma jest stabilna i będziemy mieli pewny serwis w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.10.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Nie panikuj, wszyscy znamy kolektory SG (wcześniej Ulrich) teraz pod szyldem Hetman-a, taka polityka firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.10.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 ... Oprócz tego są firmy które przekonują że kolektory wspomagają centralne ogrzewanie. Każdy wie jak wygląda u nas zima i ile jest tego słońca więc niech sam sobie odpowie czy ogrzeje mu to dom czy nie (dodatkowo większość domów nie jest energooszczędna). A jak już ktoś się pokusi na to wspomaganie co to w lato będzie musiał dokupić pompę na zrzut ciepła najlepiej do basenu a jak nie to na kaloryfery i zrobić sobie saunę w pokoju ... Tzw. zrzut wody/energii jest katastrofą energetyczną i rozwiązania takie powinny zabronione. Posiadanie basenu, który będzie ogrzewany latem z energii słonecznej pozwala na zwiększenie stopnia wykorzystania instalacji kolektorów słonecznych w skali roku. Jednakże nie ma technicznych przeszkód by bez basenu, np. dla domu o powierzchni użytkowej ~160m^2 i 5...6 osobach zainstalować pole kolektorów o powierzchni czynnej ~15m^2 i zbiorniku pojemności ~840l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domwbudowie 13.10.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Tylko po co Ci ten zbiornik taki potężny? ok - w lecie energia się rozproszy na 840 l czyli obejdzie się bez zrzutu ciepła (swoją drogą to po co komu ponad 800 litrów wody ciepłej)W zimie natomiast tego zbiornika nie ogrzejesz nie mówiąc o wspomaganiu CO. Nie wiem czy ktoś wspomnaił, ale na lato stosuje się koce termiczne, którymi przykrywa się częśc kolektorów "wyłączając" je. Tak czy siak kolektory słoneczne nie są dobre jeśli nie mieszkamy w Hiszpanii albo Turcji. Argument, że niemcy mają 20x wiecej to jak tłumaczyć, że putin zabija dziennikarzy to i my możemy.Solary są niepotrzebne, zastanówcie się na fotrowoltaiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.10.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Tylko po co Ci ten zbiornik taki potężny? ok - w lecie energia się rozproszy na 840 l czyli obejdzie się bez zrzutu ciepła (swoją drogą to po co komu ponad 800 litrów wody ciepłej) W zimie natomiast tego zbiornika nie ogrzejesz nie mówiąc o wspomaganiu CO. Nie wiem czy ktoś wspomnaił, ale na lato stosuje się koce termiczne, którymi przykrywa się częśc kolektorów "wyłączając" je. Tak czy siak kolektory słoneczne nie są dobre jeśli nie mieszkamy w Hiszpanii albo Turcji. Argument, że niemcy mają 20x wiecej to jak tłumaczyć, że putin zabija dziennikarzy to i my możemy. Solary są niepotrzebne, zastanówcie się na fotrowoltaiką. Moim zdaniem to nie jest to potężny zbiornik W lecie energia się nie rozproszy tylko "zagotuje" wodę i tyle. Pamiętaj, że to jest warstwowy zbiornik buforowy, który ładowany jest od góry. Nie wyobrażam sobie, że jako użytkownik wchodzę na dach by przykryć część kolektorów w słoneczny dzień a następnego dnia zdejmować przykrycie bo pogoda się zmieniła - bez sensu. Instalacja ma być przygotowana przez producenta do stanów stagnacji jako normalnych stanów pracy - nie awarii. W tych samych warunkach, wg. SKOC, kolektor CPC-VRK uzyska 593kWh/m2 pow.brutto; dobry FK 259kWh/m2 brutto; PV 141kWh/m2; tańsze FK 100kWh/m2 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domwbudowie 14.10.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 800 litrowy zbiornik jest potężny. Oczywiście słowem klucz są pieniądze - ja nie widzę sensu inwestować w takie rozwiązania, gdyż to znacząco wydłuża czas zwrotu inwestycji. Teraz jak ktoś myśli głową to inwestycja zwróci się najszybciej 4 lata, a standard to 8 lat. Gdy zainwestujesz w zestaw ze zbiornikiem 800 l i przy założeniu posiadania takiego samego zapotrzebowania na CWU (powiedzmy rodzina 5 os.) ten okres będzie tak długi, że mija się z celem. A wspomaganie CO solarami to pobożne życzenie i koszt jednostkowy na, powiedzmy 1 kWh, jest większy niźli użyć materiałów konwencjonalnych. Nastepnie podałeś specyfikacje/wyliczenia, z których jasno wynika, że PV nie ma szans. Tylko, że z PV zużyjesz praktycznie 100% mocy, którą uzyska panel, natomiast przy solarach są straty na przesyłąch wody, glikolu, w zbiorniku itd. Co z tego, że w laboratorium tyle uzyskasz, jeżeli połowę energii stracisz przy relanym korzystaniu? Ponadto 141 kWh/m2 to nie jest szczytowym osiągiem dla PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.10.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 A te PV o szczytowych osiągach ile kosztują za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domwbudowie 15.10.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 A te PV o szczytowych osiągach ile kosztują za m2? Są bardzo drogie i nie należy ich kupować. Również dobre solary są drogie i nie należy ich kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.10.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 To jest wątek o kolektorach do ogrzewania CWU.PV mają swoje zalety, ale do grzania CWU się nie nadają.Za te same pieniądze kolektory słoneczne efektywniej ogrzeją wodę w zbiorniku.Ja przynajmniej ze swoich jak i firmowych jestem zadowolony a bynajmniej nie naciąłem się na firmę oferującą produkty kiepskiej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domwbudowie 15.10.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 To jest wątek o kolektorach do ogrzewania CWU. PV mają swoje zalety, ale do grzania CWU się nie nadają. Za te same pieniądze kolektory słoneczne efektywniej ogrzeją wodę w zbiorniku. Ja przynajmniej ze swoich jak i firmowych jestem zadowolony a bynajmniej nie naciąłem się na firmę oferującą produkty kiepskiej jakości. Gwoli ścisłości PV możesz ogrzać CWU. Z prądu można wiele zrobić, Wątek jest faktycznie o solarach, więc powiem tylko na koniec, że efektywniejsze jest zainwestowanie w dobry piec CO na konwencjonalną energię. On też może być "czysty" ekologicznie i bardzo wydajny. inwestycja w solary nie kończy się na montażu. Są wymierne koszty pośrednie i bezpośrednie eksploatacji jak chociażby rutynowa wymiana glikolu, serwisy te planowane i nieplanowane, przejmowanie się na wakacjach czy instlacja wytrzyma mocne upały jak Cie nie ma w domu. Sterownik nie daje 100% pewności. Dlatego też warto się zastanowić - wziąć wszystkie za i przeciw. Pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.10.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Nie masz kolektorów słonecznych i dlatego piszesz jak piszesz.Moja instalacja kończy 2 rok pracy w firmie 3. Obie instalacje oparte na kolektorach płaskich. Jak na razie żadnej nie trzeba serwisować. Glikol wymienia się raz na 5 lat albo i rzadziej. Latem nie stresuję się jak mnie nie ma w domu bo to pilnuje sterownik a i przy braku prądu też nic się nie stało. W firmie nikt nie pracuje w sobotę i niedzielę. Odbioru ciepła nie ma a po 3 latach (i upalnych letnich dni) nic z instalacją się nie dzieją.No ale jak ktoś jest na nie to zawsze sobie jakiś argument wymyśli. Co do grzałki - jak się nią ogrzewa zbiornik warstwowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domwbudowie 16.10.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 kolektorów nie mam, fakt, za chwilę powiem Ci dlaczego i już nie będę dyskutował na ten temat. Rozumiem, że wszytsko działa sprawnie, cieszę się, ale to nie jest sedno sprawy. Powiedz, czy oszczędności z tego tytułu są tak wspaniałe? A nie mam kolektorów gdyż znam produkt od podszewki - pracowałem w jednej z firm (liderów na polskim rynku) dostarczającej kolektory próżniowo-rurowe i to nie jako instalator czy handlowiec. Także znam temat, pracowałem z nim codziennie po 10 h przez dłiugi okres i nie jestem wcale ich entuzjastą. Mam nadzieję, że się rozumiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.10.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Mi się instalacja zwraca w zakładanym przeze mnie tempie.W wolnej chwili postaram ci się zamieścić miesięczne zużycia gazu w moim domu.W skrócie zużycie miałem 90-100m3 na miesiąc teraz spadło do 15-40m3 na przestrzeni kwietnia - października.(W tym zużyciu jest jeszcze kuchenka gazowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Mi się instalacja zwraca w zakładanym przeze mnie tempie. W wolnej chwili postaram ci się zamieścić miesięczne zużycia gazu w moim domu. W skrócie zużycie miałem 90-100m3 na miesiąc teraz spadło do 15-40m3 na przestrzeni kwietnia - października. (W tym zużyciu jest jeszcze kuchenka gazowa) Przecież watek jest o kolektorach a nie o twoim zużyciu gazu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domwbudowie 17.10.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Przecież watek jest o kolektorach a nie o twoim zużyciu gazu :) Nie dramatyzuj od razu, że odbiega od tematu, bo oszczędności gazu po zamontowaniu solarów to cenniejszy przekaz niźli tysiące postów w tym wątku. Ważnym czynnikiem w całej zabawie intslacji solarów jest to, jakim medium podstawowo ogrzewamy wodę: kalkulacja i jeszcze raz kalkulacja. Yaiba83 widzę, że po prostu masz łeb na karku i sobie dobrze to zoptymalizowałeś. Oby takich świadomych użytkowników było jak najwięcej, ale sam wiesz jak jest w rzeczywistości - "jest dofinansowanie to zainstaluję". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 18.10.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Także znam temat, pracowałem z nim codziennie po 10 h przez dłiugi okres i nie jestem wcale ich entuzjastą. Mam nadzieję, że się rozumiemy. Uchylisz rąbka tajemnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domwbudowie 18.10.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Uchylisz rąbka tajemnicy? Tajemnica zawodowa A tak serio to nie wyciągnę jakiś rewelacji. Po prostu znam produkt i śmiem twierdzić, że gdy stwierdza się tzw. "zysk ekologiczny" z instalacji, co jest porzebne do protokołu odbioru ( w przypadku korzystania z dofinansowania) to tak naprawdę w wielu przypadkach nie ma to pokrycia z rzeczywistością. Jeśli ktoś ma zimną głowę i nie ulega tylko wspaniałemu dofianansowniu 45% (ile jest w rzeczywistości to każdy wie) i namowom miłego handlowca oraz potrafi realnie skalkulować uzyski, koszty pośrednie, bezpośrednie to da mu to wymierne korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 18.10.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Jeśli ktoś ma zimną głowę i nie ulega tylko wspaniałemu dofianansowniu 45% (ile jest w rzeczywistości to każdy wie) i namowom miłego handlowca oraz potrafi realnie skalkulować uzyski, koszty pośrednie, bezpośrednie to da mu to wymierne korzyści. No to więc skąd ten fenomen uzytkowników instalacji? Są nawet tu tacy co się dadzą pokroic za swoje instalacje. Zdecydowana większoś jest jednak bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts