yaiba83 18.10.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Nie dramatyzuj od razu, że odbiega od tematu, bo oszczędności gazu po zamontowaniu solarów to cenniejszy przekaz niźli tysiące postów w tym wątku. Ważnym czynnikiem w całej zabawie intslacji solarów jest to, jakim medium podstawowo ogrzewamy wodę: kalkulacja i jeszcze raz kalkulacja. Yaiba83 widzę, że po prostu masz łeb na karku i sobie dobrze to zoptymalizowałeś. Oby takich świadomych użytkowników było jak najwięcej, ale sam wiesz jak jest w rzeczywistości - "jest dofinansowanie to zainstaluję". Dlatego też pomimo zadowolenia z mojej instalacji kolektorów słonecznych twierdzę, że nie każdemu się będzie opłacała. Po prostu musi być duże zużycie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domwbudowie 18.10.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 No to więc skąd ten fenomen uzytkowników instalacji? Są nawet tu tacy co się dadzą pokroic za swoje instalacje. Zdecydowana większoś jest jednak bardzo zadowolona. Jeśli ktoś używa forum muratora to już znak, że człowiek jest bardziej świadomy. Poszukuje informacji, dopytuje. I to jest super. Ty widzisz ten wycinek rzeczywistości w postaci 100 osób, którzy kontrolują , sprawdzają instalatorów, dobierają optymalne wyjścia - i to jest super. To jest świadoma inwestycja. Ja natomiast napatrzyłem się na tysiące procesów sprzedażowo-instalatorskich i wiem, że ludzie nie wiedza co robią. ' Fakt, na pocżątku źle postawiłem sprawę, że solary są "złe". Po porstu nie są tak dobre jak nam wciskają. Wszystko to kwestia cyferek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 18.10.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Wszystko to kwestia cyferek. Święte słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 19.10.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Może nie tyle kwestia cyferek. Ja uważam, że kolektory mają swoje specyficzne właściwości. Jeżeli wpasujesz się ze swoim stylem życia w te właściwości to jest ok. Mówienie że kolektory są ok albo be to zbyt szerokie pojęcie. Dla mnie są ok, bo mi przynoszą zamierzone efekty, ale moja instalacja dla rodziny 2-3 osobowej przy oszczędnym trybie życia prawdopodobnie nie zwróci się nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domwbudowie 22.10.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Może nie tyle kwestia cyferek. Ja uważam, że kolektory mają swoje specyficzne właściwości. Jeżeli wpasujesz się ze swoim stylem życia w te właściwości to jest ok. Mówienie że kolektory są ok albo be to zbyt szerokie pojęcie. Dla mnie są ok, bo mi przynoszą zamierzone efekty, ale moja instalacja dla rodziny 2-3 osobowej przy oszczędnym trybie życia prawdopodobnie nie zwróci się nigdy. Oczywiście, że mają jakieś własciwości, ktoś je w końcu kiedyś wymyślił i się przyjęły. Ponadto zapomnieliśmy o tzw. "ekologii". Dla ludzi, dla których jest ona ważna to też rzecz potrzebna, aby czuć się dobrze. Czy jest to faktycznie ekologiczne to możemy o tym podyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 22.10.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 No podobno ekologia także jest ważna. Ja osobiście kierowałem się tylko i wyłącznie własnym portfelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.10.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Zgadza się można powiedzieć że to kwestia cyferek - dokładnie tak jak przy innych inwestycjach. Jednak jedno przemawia do mnie bardziej niż te cyferki mianowicie mamy 2 połowę października na wiosce często już w godzinach wczesno popołudniowych widać że sąsiedzi odpalają piece aby mieć ciepłą wodę może po to aby zmyć naczynia. W takie dni jak dziś wystarczy jak sterownik zostanie ustawiony aby cwu miała 50 stopni a cały nadmiar leci w podłogówkę i/lub w kalorycery, wieczorem stopniowo zmniejszam temperature w zbiorniku dochodząc do 40 stopni w ten sposób i dom ogrzany i ciepła woda jest. Owszem rano w salonie jest około 17 stopni ale czego oczekiwać jeśli sufit wisi 7m nad podłogą ( sypialnia i piętro po 20 stopni ). Trzeba jeszcze wywalić czujkę temperatury z salonu do sypialni aby niepotrzebnie nie wyciągać ciepła z bufora na ogrzanie salonu i instalacja będzie ukończona. Ale przed instalacją były też zwiady: Zwiad nr1Sąsiad który lata temu zainwestował w solary spięte razem z PC solarów płaskich na dachu ma 3 szt. jednak nie są to znane nam doskonale panele około 2m2 każdy, jego wszystkie 3 szt mają może 3,5m2 do tego ustawione pod kątem około 20 stopni. Na pierwszy zwiad udaliśmy się właśnie do niego. Kolektory grzeją tylko czasami w lato pozostałą część musi ciągnąć PC. Opłaty za prąd 6k PLN raz na 2 miesiące fakt dom ogromny ze 350-400m2! Wiecie dlaczego jest przeciwny inwestowaniu w solary, niestety aby założyć PC przekopał całą działkę. Coś musi mieć ostro zjeb*** w tej instalacji. Zwiad 2Wczesny wrzesień sąsiad nr 2, na dachu 24 rury ustawione pod kątem 45 stopni. Panie piknie działa woda gorąca poparzyć się można, zaprasza nas do piwnicy a tam piec na ekogroszek odpalony i ustawiona na nim temperatura 55 stopni i o dziwo dokładnie tyle samo ma w bojlerze... ale jakim 500 l!!!. Sam chłop kupił za 5,5k PLN, sam założył i to samo nam proponował abyśmy se kupili a on za małe pieniądze zainstaluje nam te cuda. Swoją drogą 24 rury i 500l zbiornik tak "trochę" przewymiarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuhoskar 20.01.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 http://www.projprzemeko.pl/ bardzo dobre kolektory jedna z najleprzych firm na rynku w polsce i europie goraco polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.01.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 http://www.projprzemeko.pl/ bardzo dobre kolektory jedna z najleprzych firm na rynku w polsce i europie goraco polecam jeszcze raz ogarnij się chłopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 20.01.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 http://www.projprzemeko.pl/ bardzo dobre kolektory jedna z najleprzych firm na rynku w polsce i europie goraco polecam Jedna z najlepszych firm w Polsce a jakoś nikt o nich nie słyszał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.01.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Jedna z najlepszych firm w Polsce a jakoś nikt o nich nie słyszał... Jak to nikt wystarczy spojrzeć na referencje: "Dom jednorodzinny, Szubin" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pemek 21.01.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) witam moze ktos pomoze wybrac solary jakie sa w miare dobre ilosc osob 5 dosyc duzo gazu mi latem idzie na ogrzanie cieplej wiody ,zastanawiam sie nad hewalexem ale czy to jest dobry wybór prosze o propozycje gazu latem mi idzie 3-3,5 metra na dzien czyli na miesiac w granicach 100m troche duzo tak mi sie wydaje a u mnie gaz kosztuje za metr -2,75 zl Edytowane 21 Stycznia 2014 przez pemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 witam moze ktos pomoze wybrac solary jakie sa w miare dobre ilosc osob 5 dosyc duzo gazu mi latem idzie na ogrzanie cieplej wiody ,zastanawiam sie nad hewalexem ale czy to jest dobry wybór prosze o propozycje dość dużo to ile? - nie masz rachunków czy się wstydzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.01.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 3-3,5 m3 dziennie na ogrzanie cwu? Ludzie ogrzewający gazem domy mają spalanie na tym poziomie w zimie a Ty latem, co Ty masz tam łaźnię? 4 szt solarów na dachu około 8m2 do tego zasobnik cwu przynajmniej 400l i jak ograniczysz zużycie wody da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pemek 21.01.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Kolego marcinbbb domek mam postawiony w latach 80 dziesiatych czyli jest z płaskim dachem bo wtedy nie dawali zezwolen bynajmiej w mojej gminie na dach z dachówki ocieplenie załozyłem w 2000 roku a budowało sie kiedys ze szlaki i suporeksu wiec zima tez mi idzie sporo na ogrzanie a co do tego spalania gazu zima co piszesz chyba o domkach energooszczednych stawianych teraz z rekupuracja , kominkami i ogrzewaniem podłogowym , chate grzeja samym gazem nie wierze ze 3 metry starczy na ogrzanie chyba ze trzymaja 18 stopni w pokojach i 80 metrow ogrzewaja pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 3,5m3 (zakladając że kocioł serwisowany co roku) to jakies cirka 770ltr wody podgrzanej od 10 do 45stC - przy takim zużyciu idź w solary, bo wychodzi że was tam mieszka 12 osób a to już zestaw zamortyzuje się w 5-7 lat a i dofinansowanie pokryje znaczna część instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.01.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Pemek ja mam dom z lat 50-tych kiedy wszystkie domy musiały być dokładnie takie same co prawda po generalnym remoncie, i zagospodarowaniu poddasza. Więc chcesz porównywać szlakę do pustaka piskowego i pustki w ścianach? Masz ogromne zużycie wody i jak mówi gentoonx solary zwrócą się dość szybko a później zaczną już tylko na siebie zarabiać. Nie mam ani domu energooszczędnego tym bardziej pasywnego ale jak na pierwszy sezon palenia poszło na razie około 450kg węgla, a myślę że nawet nie dobijemy do 1,5t. Solary też kręcą od 2 połowy sierpnia i sprawdzały się do czasu kiedy słoneczko świeciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pemek 22.01.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Dziekuje za odpowiedzi , ma przyjechac jutro przedstawiciel hewalexa i tak sie zastanawiam jakie wybrac solary mysle o 3 kolektorach i zbiorniku 300l tylko ktore kolektory bo jest ich tam ki;lka do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.01.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Jeśli płaskie: KS2000 TP ( najdroższe ale w pełni miedziane ) ewentualnie trochę tańsze KS2000TLP AC( miedź i aluminium ). Wersje "Am" omijać szerokim łukiem choć Hewalex ma na nie niezłą promocję i wyprzedaje za bezcen.Próżniowe są prawie 2 razy droższe KSR10 kosztuje 2100 PLN/szt Ja w zestawie do wspomagania co mam właśnie 4xKS2000 TLP AC. Jednak jeśli skłaniasz się ku 3 kolektorach mając takie zużycie wody wybrał bym raczej wersje KS2300 lub KS2500 mają większą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 22.01.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Jeśli płaskie: KS2000 TP ( najdroższe ale w pełni miedziane ) ewentualnie trochę tańsze KS2000TLP AC( miedź i aluminium ). Wersje "Am" omijać szerokim łukiem choć Hewalex ma na nie niezłą promocję i wyprzedaje za bezcen. Próżniowe są prawie 2 razy droższe KSR10 kosztuje 2100 PLN/szt Ja w zestawie do wspomagania co mam właśnie 4xKS2000 TLP AC. Jednak jeśli skłaniasz się ku 3 kolektorach mając takie zużycie wody wybrał bym raczej wersje KS2300 lub KS2500 mają większą powierzchnię. Zgadza się: "miedź to miedź", najlepiej jeszcze SLP z czarnym chromem - "niezniszczalna powłoka" i dzisiaj już mało której firmie chce się w to bawić. W Polsce są tańsze, ale na zachodzie czarny chrom jest droższy o 20-30% od nowych "niebieskich" powłok. Wystarczy zajrzeć do cenników firm zachodnich. Absorbery aluminiowo-miedziane do dzisiejszy standard rynkowy - optymalny koszt do sprawności. A absorbery całkowicie aluminiowe to naprawdę dobra sprawność przy niskiej cenie, a więc - najkrótsze okresy zwrotu kosztów inwestycji. Tylko nie można popełnić błędów przy montażu, no i sterownik Hewalex G425 ma mniejszą ilość funkcji i nie ma ekranu tekstowego jak G422... o tym trzeba pamiętać pod kątem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts