Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

Mi zamontowali 5 miesięcy temu coś co teraz oznaczyli jako "Nowość" http://www.hewalex.pl/oferta/zespoly-sterowniczo-pompowe/sterownik-gh26.html

Cena trochę wysoka ale opłaca się, wraz z przepływomierzem stanowią niezły komplet. Wszystkie informacje na ekranie startowym, jednak głębokość drzewka menu trochę zbyt skomplikowane. No i brak skrótów klawiszowych aby ustawić temperatury startu i stopu na kaloryferach i podłogówce trzeba się troszkę naklikać.

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A my zapłaciliśmy dokładnie tyle co w cenie katalogowej i nawet się nie targowaliśmy. Dlaczego?

- dom w trakcie kapitalnego remontu

- My z rodziną 1500km od domu komunikacja TYLKO telefoniczna

- miejsce instalacji... co tu dużo mówić piwnica 130 cm wysokości

Powiem więcej z ekipom współpracowało się tak dobrze że zdecydowaliśmy się że ekipa przerobi wszystko, od hydrauliki, przez całe co, na instalacji wanny i umywalki skończywszy. Wszystkie rury co. w ścianach jak coś było na zewnątrz ładnie przykryte konstrukcją i płytą KG. Solary ustawione pod takim kątem jakim ja chciałem 62 stopnie a nie jak połać dachu 37 stopni ( w lato i tak nadmiar słońca z 4 płaskich a w zimę gdy słoneczko nisko... no właśnie więcej naładuje ). Wszelkie rurki rozprowadzające wodę, co. ocieplone nawet w tej zimnej i ciemnej piwnicy. Nawet wentylację piwnicy zrobili.

Dodatkowe prace nie były oczywiście w tej katalogowej cenie ale zostały wycenione bardzo atrakcyjnie.

Więc jak chcesz taniej bierz na allegro ale o dofinansowaniu zapomnij ;)

Marcinbbb a Ty brałes dofinansowanie jak tak to ile to wyszło bo ja chce brac dofinansowanie ile by nie bylo i tak sie oplaca masz moze gg pozdrawiam

koszt solarów i instalacji 18,800 PLN ( kaucję do banku zaniosłem 21,000 PLN ), spłaciłem 1 ratę 340 PLN, a kilkanaście dni później przyszło 10,800 PLN z dofinansowania + nadpłacone raty /+ pozostała kaucja. Z tego trzeba będzie opłacić podatek ale i tak wyszliśmy na swoje.

Jednak My załapaliśmy się jeszcze na stary sposób liczenia dofinansowania który był troszkę bardziej atrakcyjny.

Braliśmy zestaw 4 płaskich + zbiornik zintegrowany do cwu i wspomagania co.

Dzisiaj był przedstawiciel Hewalexa i namowił mnie na zestaw solarny HEWALEX 3 SLP-300 i zgodziłem sie na ten zestaw ,tylko teraz czekam na oferte z hurtowni z cena jak bedzie, dzisiaj instalator juz był wszystko pomierzyc

witam

czarny chrom:yes:

b. dobry wybór - żywotne kolektory

pozdrawiam

Powiem Ci to czego nie chciałbyś usłyszeć, sprawują się nawet lepiej niż kolega powie. Sam przed instalacją te wartości dzieliłem przez 2. Myśląc że to nierealne że w środku zimy słońcem można zagrzać wodę do kąpieli czy prysznica. A okazuje się że można tym jeszcze ugrzać chałupę puszczając bufor na podłogówkę.

Wystarczy spojrzeć jak w zimie działają kolektory http://www.youtube.com/user/ekolektory89?feature=watch ekontrol kiedyś miał swoją stronę ale chyba nie opłacił domeny i zostały filmy

Zgadza się: "miedź to miedź", najlepiej jeszcze SLP z czarnym chromem - "niezniszczalna powłoka" i dzisiaj już mało której firmie chce się w to bawić. W Polsce są tańsze, ale na zachodzie czarny chrom jest droższy o 20-30% od nowych "niebieskich" powłok. Wystarczy zajrzeć do cenników firm zachodnich. Absorbery aluminiowo-miedziane do dzisiejszy standard rynkowy - optymalny koszt do sprawności. A absorbery całkowicie aluminiowe to naprawdę dobra sprawność przy niskiej cenie, a więc - najkrótsze okresy zwrotu kosztów inwestycji. Tylko nie można popełnić błędów przy montażu, no i sterownik Hewalex G425 ma mniejszą ilość funkcji i nie ma ekranu tekstowego jak G422... o tym trzeba pamiętać pod kątem użytkowym.
Z tego co wiem to niebawem w Hewalexie czarny chrom też ma być droższy od powłoki niebieskiej.

A jak ktoś chce zobaczyć jak działa instalacja to na stronie Hewalexa jest dostępny podgląd na referencyjną instalację 3+300.