marcinbbb 06.02.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Generalnie cena którą proponuje wykonawca jest tak wysoka, że może montują peryferia najlepszych firm a nie np. chińskie rurki hotpipy.Poza tym cena którą podaje dystrybutor po dofinansowaniu jest niepoprawna ponieważ cena końcowa nie zawiera podatku który inwestor musi zapłacić US za to dofinansowanie (19% kwoty dofinansowania) więc z 5100 PLN do US w zębach trzeba zanieść prawie 1000 PLN. I tym samym cena końcowa wzrasta ale na prospektach o tym zapomniano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.02.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Generalnie cena którą proponuje wykonawca jest tak wysoka, że może montują peryferia najlepszych firm a nie np. chińskie rurki hotpipy. Poza tym cena którą podaje dystrybutor po dofinansowaniu jest niepoprawna ponieważ cena końcowa nie zawiera podatku który inwestor musi zapłacić US za to dofinansowanie (19% kwoty dofinansowania) więc z 5100 PLN do US w zębach trzeba zanieść prawie 1000 PLN. I tym samym cena końcowa wzrasta ale na prospektach o tym zapomniano. Jutro zadzwonię i dopytam dokładnie jakiej firmy złom jest w tej cenie ,nie wiedziałem że trzeba jeszcze płacić do US 19% kwoty dofinansowania. Jak przycisnąłem gościa to podkulił ogon i uciekł, nawet telefonów nie odbiera ,miał na e-maila wysłać opis urządzeń ,badziewie sprzedają dla ociemniałych . Edytowane 2 Marca 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.02.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Za czasów kiedy mi instalowali solary wyglądało to następująco 18800 PLN koszt solarów i montażu.Dopłaty były za każdy m2 instalacji u mnie jest ich 7,2m2 dofinansowania przyszło jakieś 10800 PLN z czego podczas rozliczenia trzeba było oddać 19% do US. Zgodnie z Twoimi wyliczeniami kolejtory kosztowały mnie 18,8k - 10,8 = 8000 PLN.Błąd z dofinansowania 10800 musiałem oddać 19% do US czyli 2k PLN gdzieś w historycznych postach napisałem dokładnie ile kosztowały mnie solary i było to 12k PLN z dofinansowaniem na czysto kredyt spłaciłem w 2 miesiące więc prawie bez odsetek.Ofertę na PV będę miał jak tylko szanowny Pan przypomni sobie że miał do mnie przyjechać obejrzeć i zaopiniować ilość ogniw. Edytowane 9 Lutego 2015 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mietekpan 25.02.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 WitamZastanawiam się nad kolektorami do ogrzewania c.w.u. w nowym domu i proszę o pomoc w wyborze. Potrzebuję do rodziny 2-4 osobowej. Akurat jestem na etapie poszukiwania pieca na ekogroszek i pomyślałem że odrazu dobrał bym zestaw solarny.Mam tu parę propozycji: http://i-cieplydom.pl/hewalex-zestaw-solarny-hewalex-slp250c-p-4424.htmlhttp://i-cieplydom.pl/hewalex-zestaw-solarny-hewalex-slp200w-p-4426.htmlhttp://www.soltec.sklep.pl/zestaw-solarny-vaillant-dla-24-osob-aurotherm-vfk-145-2300-p-366.htmlhttp://www.ogrzewanieco.pl/mobile/pl_PL/p/Zestaw-solarny-HEWALEX-3-SLP-300-93.22.33/1137http://www.solar-tech.pl/index.php/systemy-solarne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 26.02.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Zrobiłem mały wykres mocy powyższych zestawów + jeden extra dla porównania. Promieniowanie przy jakim jest stworzony wykres, jest promieniowaniem najczęściej występującym "w przyrodzie". Temperatura jak nas interesuje to 50st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mietekpan 28.02.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 RAPczyn dzięki wielkie! Mógłbyś jeszcze napisać co z tego wynika bo nie za bardzo się orientuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 01.03.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Z wykresu wynika, że kolektor na pierwszy rzut oka tani, wcale taki nie jest.Ceny kolektorów netto:1.~8668 - 959W2. 3900 - 356W3. 5480 - 342W4. 4425 - 422W5. 2950 - 281W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.03.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Zrobiłem mały wykres mocy powyższych zestawów + jeden extra dla porównania. Promieniowanie przy jakim jest stworzony wykres, jest promieniowaniem najczęściej występującym "w przyrodzie". Temperatura jak nas interesuje to 50st. [ATTACH=CONFIG]306334[/ATTACH] A to ciekawe porównanie. Różne kolektory pod względem budowy oraz kolektory próżniowe i płaski i do tego jeszcze każdy z nich ma inną powierzchnię apertury. To może do tego porównania trzeba był by dać jakiś jeden kolektor próżniowy wykonany z 50 rur próżniowych. Przebił by on wtedy wszystkie te wszystkie w przedbiegach. Pierwszy raz widzę takie porównanie a siedzę w tym już trochę. Ponieważ temat mi znajomy aby się zbytnio nie rozwodzić proszę prześledzić to opracowanie: http://www.słoneczny.com.pl/dylemat.php Witam Zastanawiam się nad kolektorami do ogrzewania c.w.u. w nowym domu i proszę o pomoc w wyborze. Potrzebuję do rodziny 2-4 osobowej. Staraj się zawsze odnieść to do dziennego uzysku w stosunku do ceny za instalację a nie za sam kolektor. W tabelkę wstawiłem jeszcze jeden kolektor produkcji Polskiej odnosząc odpowiednio do pierwszego powierzchnię apertury: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 02.03.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Zastanawiam się nad kolektorami do ogrzewania c.w.u. w nowym domu i proszę o pomoc w wyborze. powiem jedno, ludzie patrzą na te ułamki procentów w sprawnościach, a przecież wartstwy PVD ("niebieskie") absorberów tracą 3-4% po pierwszych latach pracy, a sama nowa norma EN 12975-3 dopuszcza 5% spadku w ciągu 25 lat. A tymczasem "firmy" dają gwarancje nawet po 15 lat, które mają takie zapisy, że gwaranacje da się odrzucić. A parę "firm" ostatnio zmieniło nazwę, albo się zamknęło i kartą gwarancyjną można sobie napalić w kominku. Trzeba patrzeć chociażby od kiedy firma istnieje, czy produkuje sama i jaką ma pozycję na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.03.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) powiem jedno, ludzie patrzą na te ułamki procentów w sprawnościach, a przecież wartstwy PVD ("niebieskie") absorberów tracą 3-4% po pierwszych latach pracy, a sama nowa norma EN 12975-3 dopuszcza 5% spadku w ciągu 25 lat. A tymczasem "firmy" dają gwarancje nawet po 15 lat, które mają takie zapisy, że gwaranacje da się odrzucić. A parę "firm" ostatnio zmieniło nazwę, albo się zamknęło i kartą gwarancyjną można sobie napalić w kominku. Trzeba patrzeć chociażby od kiedy firma istnieje, czy produkuje sama i jaką ma pozycję na rynku. Aby jednak poprzeć tą tezę aby nie była jedynie gołosłowna zamieszczam zdjęcia na poparcie jej po niespełna sześciu latach wspaniałych Niemieckich kolektorów. Chrom nie zrobi takiej niespodzianki a Sunselekt jak widać na zdjęciach Edytowane 2 Marca 2015 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.03.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Ja też mam kilka problemów z gwarantem, aby nie robić reklamy większość wie jaka irma składała mi zestaw. niespełna 2 tygodnie temu zauważyłem że kolektory pracują z mocą dochodzącą do 7kW mocy chwilowej, czujka T3 zaniżała temperatura o 3-5oC stąd sterwonik przekłamywał. Napisałem w sumie chyba z 10 maili informując tłumacząc itd. Odpowiedz była następująca na rurociągu są straty - mówię z bufora do czujki będą ze 3m rury izolowanej i jak na tej odległości glikol wytraci tętemperaturę. Nie ważne ja się nie znam firma ma rację dopiero jak już się poddałem firma zadzwoniła i sierdziła że mogę mieć rację przysłali nowy czujnik. Odnośnie samej powłoki na solarach i ww. zdjęć każdy zdaje sobie sprawę że słońce ma takie a nie inne właściwości jednak nie chciał bym mieć czegoś tak wyglądającego na dachu i zwrócił bym się do gwaranta aby coś z tym tematem zrobił. Wszak 11 lat gwarancji robi swoje, co gwarant na to pewnie jak z moim czujnikiem Za 10 lat cena kolektorów tak spadnie że wymienimy na nowe za ułamek wartości reszta instalacji będzie działała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.03.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 J Za 10 lat cena kolektorów tak spadnie że wymienimy na nowe za ułamek wartości reszta instalacji będzie działała. Cena kolektorów nie spadnie. A to z prozaicznych powodów. Jeżeli jest to absorber miedziany to ceny miedzi dyktuje giełda. Ceny aluminium użytego do budowy też dyktuje giełda. Cena szkła nie spadnie bo dużym składnikiem do jej produkcji jest prąd do wytopu. Producenci kolektorów już dwoją się i troją aby utrzymać cenę ale to zawsze w parze z użyciem jakiś materiałów zastępczych, A to blacha aluminiowa zamiast miedzianej a to gorszy plastik zamiast dobrego ABS. Obecnie zmieniły się normy na kolektory słoneczne i Solar Keymark też trzeba będzie powtarzać, bo Niemcy spod tego znaku ledwo piszczą, i wpadli na taki genialny pomysł by zarobić a to przecież to też koszt kolektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.03.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Zgadza się jednak cena kolektorów w porównaniu do całości inwestycji to jakieś 15-20% nie będziemy musieli kupić zasobnika, rurociągu, czy wydajniejszego sterownika te rzeczy już posiadamy. A i koszt robocizny będzie nieporównywalnie mniejszy - sprzęt nie będzie na gwarancji i o ile nie zmienią się wymiary solarów większość z nas poradzi sobie ze spuszczeniem glikolu i wymianie kolektorów.W najgorszym przypadku pomalujemy na czarno grzejniki panelowe i powiesimy na dachu - takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.03.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 W najgorszym przypadku pomalujemy na czarno grzejniki panelowe i powiesimy na dachu - takie jest moje zdanie. Lepiej i taniej jest zregenerować sam absorber a można to zrobić w każdym kolektorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.03.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Mietekpan ma kilka propozycji dla swojej 2-4 osobowej rodziny, wykres pokazuje jak producenci/sprzedawcy dobrali te propozycje oraz co moim zdaniem powinno być zaproponowane dla 2-4 osobowej rodziny. Poniżej update wykresu o kolektory KSP12 OPC - dane jakie otrzymałem: spr 73,90%;a1 1,571; a2 0,0072; pow.b. 2m^2; pow.czynna 1,59m^2 (mam też takie dane: 72%; 1,520; 0,0280) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.03.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Poniżej update wykresu o kolektory KSP12 OPC - dane jakie otrzymałem:] Masz złe dane: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 05.03.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Poprawiłem wykres - jakie ilości kolektorów proponują producenci/sprzedawcy dla 2-4 osób i ile one są "warte": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 14.03.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Jak testy na nich są przeprowadzane w labolatoryjnych, sterylnych warunkach przy promieniowaniu ok. 1000W/m2 to na pewno wyniki będą odstawały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roblem 02.04.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam wszystkich użytkowników i fachowców w dziedzinie kolektorów słonecznych.Od miesiąca zastanawiam się nad zamontowaniem kolektorów słonecznych.Przeczytałem prawie całe forum i powiem,że wcale nie jestem mądrzejszy niż byłem.Dylemat brzmi :jakie i ile kolektorów zamontować?PŁASKIE CZY PRÓŻNIOWE RUROWE.Spotkałem się z przedstawicielami dwóch firm i jedna proponuje kolektory płaskie Hewalex KS2000 SLP 3 szt.ze zbiornikiem 300 l.,druga zaś kolektory próżniowe Solar-tech SPE 20-58 2 szt.ze zbiornikiem 300 l. Obie firmy przekonują o wyższości swoich propozycji.Jestem w kropce.Mieszkam w domu 1/2 bliźniaka 140 m2.Domownicy to 5+1 dziecko.Do tej pory c.w.u. mam z termy elektrycznej,a c.o. z pieca kondensacyjnego z mozliwością podłączenia zasobnika.Ponieważ rachunki za energię nabija głównie terma,muszę to zmienić.Obliczyłem,że terma w skali roku pobiera ok.4500 kwh.tj.2600-2700 zł.rocznie.Zużycie roczne gazu w zależności od zimy to od 800 do 1250 m3. tylko C.O. i 2 kuchenki gazowe.Chcę odłączyć termę i zamontować kolektory do grzania c.w.u i w okresie jesienno-wiosennym wspomagać grzanie wody użytkowej piecem c.o.Może ktoś był w podobnej sytuacji i zrobił to co mam w planach już wcześniej i podzieli się opinią i doświadczeniem.Jestem ciekawy o ile % może wzrosnąć zużycie gazu?Czy rodzaj zamontowanego zestawu solarnego będzie miał wpływ na zużycie gazu?Po prostu chcę obniżyć na tyle,ile się da rachunki za energię i gaz.Z góry dziękuję za istotne i cenne dla mnie informacje.Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.04.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Skoro przeczytałeś całe forum to nie widziałeś tego tematu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224771-Kolektory-s%C5%82oneczne-p%C5%82askie-czy-pr%C3%B3%C5%BCniowe Obniżyć rachunki na ile się da to bufor kombinowany i ze 4-5 solarów W temacie wydajności solarów wiele zostało powiedziane i każdy prezentuje ilość kWh więc uniwersalnej miary policzysz bez problemu zyski z takiej a nie innej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts