Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

1.wykonanie kolektora płaskiego jest prościutkie o ile wie się co i gdzie w trawie piszczy,

2. wykonanie i uruchomienie instalacji przez debilnego instalatora zepsuje nawet najlepszy wyrób

analiza tych 2 punktów skłoniła mnie do podjęcia się wykonania i montażu takiego wynalazku u znajomego dysponującego dość sporym dachem, wykonałem mu 6 bloków łączonych równolegle po 2 kolektory, absorber został delikatnie wypiaskowany dla zwiększenia "matu", warstwę selektywną odpuściłem bo nie jestem chemikiem a kombinowanie za długo by zapewne trwało, zasobnik uwaga 1500 litrów, pracuje w gazowni więc za darmo jakoś skołował, fajne w nim jest to że można wejść do środka i wyczyścić lub zdezynfekować jakby sie jakieś paskudztwo zalęgło jak to w ciepłej wodzie czasem się zdarza, trochę elektrozaworów i zwykła pompa do co połączone razem i sterowane układem produkcji innego mojego znajomego elektronika działa od prawie 4 lat, latem część układu jest automatycznie opróżniana z płynu bo za ciepło się robiło a jak dzień pochmurny to pompka napełnia układ do pełna, wielki zasobnik to fajna sprawa bo i sporo ciepła można w nim zmieścić więc jeśli zdarzy sie miesiąc pochmurny do tego stopnia że deszcz siąpi i chłodno to i tak wyrabia bo jeszcze jakoś mu ciepłej wody nie brakło, na dokładkę w zimie też ten wynalazek grzeje ale za słabo na taką ilość wody, koszt tego jeśli dobrze pamiętam to jakieś 13000 z czego najwięcej pochłonęła elektronika i panele (miedź nie jest tania)

na dachu nie ma już miejsca za bardzo więc paneli dołożyć sie nie da ale zbiornik mniejszy tak, z ilości ciepła produkowanej zimą wychodzi nam na oko że ze zbiorniczkiem 300 litrów powinien dać sobie rade więc jesienią dołożymy chyba takie coś lub następną baterię paneli na garażu ze swoją pompką

opłacalność... nie wiem

w zimie z drugą baterią to i wode w co powinno ruszyć

niech teraz gadają malkontenci i sceptycy że to kicha i nie działa albo sie nie zwróci albo jeszcze co innego, ja powiem że klima w aucie tez sie nie zwróci a durni ludzie kupują...

a teraz czas wentylacje montować iść,

z rekuperacją...

Edytowane przez kangaxx

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A propo's kotłów kondensacyjnych, to osiągają one do 108-109% sprawności, a niekondensacyjne - nawet te nowoczesne tzw. niskotemperaturowe osiągają do 95-96%. Te 109% wynika wyłącznie z normy jaka w Polsce jeszcze funkcjonuje. Kilkadziesiąt lat temu nie dopuszczano możliwości kondensacji pracy wodnej ze spalin (= korozja powierzchni grzewczych kotła). Dlatego przyjęto jako 100% odniesienie - ciepło zawarte w spalinach suchych (bez pary wodnej, czyli tzw. ciepło spalania). Wszystko było w porządku przez lata, aż w latach 90-tych weszły kotły kondensacyjne. Norma liczenia sprawności się nie zmieniła, a do bilansu doszło ciepło ze skroplenia pary wodnej. W gazie ziemnym jest to dodatkowo 11%. Przy stratach kondensacji (nie wszystko da się skroplić) rzędu 2-3%, kocioł nie ma sprawności 111%, ale właśnie 108-109%. To o czym WaldiM wspomina, że podczas pomiarów kocioł miał 94% (tylko jaki to był kocioł?) może być także dla kotła kondensacyjnego - ponieważ standardowe analizatory spalin liczą sprawność z pominięciem ciepła uzyskanego z pary wodnej.

Niektóre kraje (w tym Niemcy) zmieniły już normę i tam kotły kondensacyjne mają ok. 98%, a nowe niskotemperaturowe do 84-85%.

A więc sprawność 109% to nie marketing! Jedynie kwestia liczenia sprawności!

• 2 months później...
A ja wypowiem sie tak. Może zostanę skrytykowany ale taka jest gorzka prawda. 95% jeśli nie 99% rurek do kolektorów jak i zresztą całych zestawów produkowana jest w Chinach i nic tego nie zmieni tam chińczyk za miskę ryżu pracuje i tam są fabryki tam zestaw z 30 rurek kosztuje 150 dolców a kupuje sie na kontenery nie na sztuki po wszystkich opłatach u nas w kraju jedna rurka wychodzi ok 7 zł. czy jest jakaś fabryka w europie która Bedzie mogła konkurować z tymi w Chinach ? teraz dochodzi zarobek sprowadzającego-posrednicy a na końcu jest cena w tysiącach bo nikt nie może wiedzieć ze kolektory kosztują grosze. zostaje kwestia ze dziś wypalają w rurce znak Urlich a jutro jakiś grenenegry albo scorpion. pakują to w pudełeczka z napisami na zamówienie. wiadome jedna firma chce z ( certem ) numerkami wybitymi na miedzi a innej to nie potrzebne. Jak ktoś mówi ze Urlich robi kolektory to jest w wielkim błędzie. Ja swoje kolektory kupiłem właśnie od takiego człowieka który sprowadził kontener tego ustrojstwa z Chin. Zapłaciłem 3700 za zestaw 30 rurek z osprzętem bez zasobnika. Nawet pompa niby grondfos przyjechała z Chin. Człowiek z tej fabryki przywiózł kilka innych rurek z innymi napisami żeby klient mógł na własne oczy zobaczyć gdzie robi sie kolektory. Jestem zadowolony ze swojego kolektora bo mam średnio 60 stopni na zasobniku i na sterowniku ustawienia fabryczne. Może uraziłem kogoś kto mówił inaczej ale taka jest prawda o kolektorach i nic jej nie zmieni.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam!!!

Przymierzam się do zakupu i montażu kolektorów slonecznych. Interesuje mnie zestaw solarny z kolektorami płaskimi. Zestaw trzech kolektorów ze zbiornikiem 300l (zestaw dla pięciu osób).

Zastanawiam się nad dwoma firmami i nie mogę się zdecydowac: GALMET czy HEWALEX?

Które kolektory są lepsze?

Warto by tu dodac, że właściwie Galmet nie ma swoich kolektorów tylko korzysta w kolektorów Energetyki Solarnej ENSOL ;)

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

Jolanta

czesc

polskiego wole nie brac, zawsze cos wyskakuje w trakcie a po gwarancje nie ma co isc, bo cos wymysla, juz kupilem polski kominek i........

wole wydac 2x wiecej, i tak wyjdzie taniej

co radzicie

Proponuję kolektory buderusa:) Biorą kolektory od HEWALEX-a:) Hewalex jest sprzedawany pod wieloma markami nie ma obaw o niską jakość czy coś takiego:)

A ja wypowiem sie tak. Może zostanę skrytykowany ale taka jest gorzka prawda. 95% jeśli nie 99% rurek do kolektorów jak i zresztą całych zestawów produkowana jest w Chinach i nic tego nie zmieni tam chińczyk za miskę ryżu pracuje i tam są fabryki tam zestaw z 30 rurek kosztuje 150 dolców a kupuje sie na kontenery nie na sztuki po wszystkich opłatach u nas w kraju jedna rurka wychodzi ok 7 zł. czy jest jakaś fabryka w europie która Bedzie mogła konkurować z tymi w Chinach ? teraz dochodzi zarobek sprowadzającego-posrednicy a na końcu jest cena w tysiącach bo nikt nie może wiedzieć ze kolektory kosztują grosze. zostaje kwestia ze dziś wypalają w rurce znak Urlich a jutro jakiś grenenegry albo scorpion. pakują to w pudełeczka z napisami na zamówienie. wiadome jedna firma chce z ( certem ) numerkami wybitymi na miedzi a innej to nie potrzebne. Jak ktoś mówi ze Urlich robi kolektory to jest w wielkim błędzie. Ja swoje kolektory kupiłem właśnie od takiego człowieka który sprowadził kontener tego ustrojstwa z Chin. Zapłaciłem 3700 za zestaw 30 rurek z osprzętem bez zasobnika. Nawet pompa niby grondfos przyjechała z Chin. Człowiek z tej fabryki przywiózł kilka innych rurek z innymi napisami żeby klient mógł na własne oczy zobaczyć gdzie robi sie kolektory. Jestem zadowolony ze swojego kolektora bo mam średnio 60 stopni na zasobniku i na sterowniku ustawienia fabryczne. Może uraziłem kogoś kto mówił inaczej ale taka jest prawda o kolektorach i nic jej nie zmieni.

Smutna prawda... Zresztą co widać. W mojej okolicy widać silny wpływ reklamy kolektorów rurowych. Tylko, że po roku działania albo i wcześniej niestety rury tracą próżnię:) Lipa panowie:) Skuteczniejsze ale mniej trwałe. Nie ma dachu, na którym przynajmniej jedna rura nie była trafiona. Zmienia kolor, wygląda jakby zaparowała. Lipa. Wybrałbym płaskie.

Witam!!!

Przymierzam się do zakupu i montażu kolektorów slonecznych. Interesuje mnie zestaw solarny z kolektorami płaskimi. Zestaw trzech kolektorów ze zbiornikiem 300l (zestaw dla pięciu osób).

Zastanawiam się nad dwoma firmami i nie mogę się zdecydowac: GALMET czy HEWALEX?

Które kolektory są lepsze?

Warto by tu dodac, że właściwie Galmet nie ma swoich kolektorów tylko korzysta w kolektorów Energetyki Solarnej ENSOL ;)

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

Jolanta

Nie ma technicznego uzasadnienia do montażu kolektorów płaskich.

Witam

Może inaczej, moim zdaniem: uzyski energii, straty ciepła, koszty utrzymania - w każdej dziedzinie bardzo dobry kolektor próżniowo rurowy jest lepszy od bardzo dobrego kolektora płaskiego.

Rapczyn! Ale przecież dobrze wiesz, że nawet najlepszy próżniowy przy kiepskiej zrobionej reszcie da gorsze wyniki niż kiepski płaski przy dobrze zrobionej instalacji.

A jak Jolka111 ma odróżnić piękny chiński heat pipe nawet z Solar Keymark gdzie sprawność jego na poziomie poniżej 50% od dobrej próżniówki?

pozdrawiam.

Witold

Moim zdaniem może do tego użyć forum by zapytać innych czy dany kolektor jest dobry czy bardzo dobry.

Pytanie po co kupować urządzenie (kolektor płaski), które może działać tylko pół roku?

Napiszę trochę przewrotnie/niepoważnie: w lato garnek pomalowany na czarno też zagrzeje nam wodę ;-)

Polecam przejrzeć sobie tego pdf`a http://www.xl-solar.de/Kollektorvergleiche-Heizungsjournal.pdf (de)

• 2 weeks później...
Temat związany jest z kolektorami Vaillant VTK 550 .Przez przypadek natrafiłem na stronę UOKiK i informację że w związku z możliwością wybuchu , pęknięcia rury lub kolektora ten typ kolektorów podlega wymianie na nowe które tej wady już nie posiadają Akcja wymiany kolektorów była prowadzona od lipca 2008 r.