Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 years później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
Tego Ci życzę bo na prawdę instalacja zwraca się szybciej niż myślisz. Niestety wiele razy to pisałem ale apetyt rośnie w miarę jedzenia, i jeśli uważasz że 5kW na dachu Ci starczy to bardzo się mylisz. Mnie w 150% miało wystarczyć 3,3kW po roku dołożyłem do 5kW a już kombinuje z pewnym daszkiem aby dobić do 10kW i zamknąć temat PV. Przy opuście 0,8

z 10MWh (zakładam że tylko produkujemy ) 10 * 0,8 = 8 a 12MWh przy opuście 0,7 12 * 0,7 = 8,4A koszty dodatkowych 2kW to około 5-7k PLN.Więc na chwilę obecną moc docelowa inwerterów ( bo to biorą pod uwagę ) 10kW i w panelach około 13kWp.

Cos słabo rozeznałeś temat przez kilkanascie miesięcy skoro z instalacji 3.3 chcesz dojść do 13. Musisz przecież wymienić konwerter, który jest najdroższy w tej zabawie ;)

Serio chcesz dojść do 13 ze świadomością oddawania 30% prądu firmie energetycznej?

• 1 month później...
Panie I Panowie, masakra - 41 stron. Jaką firmę polecacie na dzień dzisiejszy jako producenta kolektorów słonecznych ?

Czy Ktoś może coś powiedzieć od Siebie nt. Firmy Sunex, Hewalex ? Poszukuje 1 kolektora płaskiego.

Mam webery chyba najtańsze na rynku produkowane przez sunex jeśli dobrze pamiętam . są OK

• 6 months później...