RAPczyn 11.01.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Ja się nie obrażam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
El Mariacci 25.02.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Jeżeli chodzi o kolektory to z tego co wiem jest kilka fabryk na świecie (95% w Chinach) które produkują zestawy próżniowe. Może dochodzić do takich sytuacji że kupicie kolektory od dwóch różnych wiodących marek a będziecie mieli kolektory z tej samej fabryki. I nie ma co się obawiać - teraz i tak wszystko produkuje się na dalekim wschodzie. Ważne że inżynierowie danych firm kontrolują tam na miejscu jakości produktów. Ja osobiście polecam zestawy mniejszych firm o ile istnieją na rynku dłużej niż 5 lat. Jest duża możliwoć negocjacji ceny i indywidualnego przedłużenia gwarancji. Nie mają sztywnych cenników co najważniejsze i wliczają z góry koszt instalacji do ceny zestawu. To na co trzeba zwracać uwagę to współczynnik absorbcji słońca w proporcji do połaci kolektorowej i oczywiście ceny. Ja zastanawiałem się na dwoma firmami HOVEN i VOLTFORCE które mają swoich instalatorów w południowej polsce. Każda z tych firm oferuje kompleksowe pozyskanie dotacji oraz obsługę gwarancyjną. Z racji tego że interesowała mnie płatność gotówką spłaciłem kredyt z dotacją w jednej racie unikając odsetek (da się Ostatecznie wybrałem Voltforce. Jeżeli chodzi o opinie to jestem zadowolony. Zaważył przede wszystkim fakt, że udało mi się wynegocjować dobrą cenę - druga firma ma dosyć sztywny cennik. Miałem już wypuszczone rurki na dach więc dostałem sensowny rabat. Gwarancję przedłużyłem do 10 lat - autoryzowany instalator, którego wcześniej sprawdziłem miał ośmioletnie doświadczenie w montażu instalacji tego typu. O decyzji zaważył fakt, iż zestaw tej firmy miał większą powierzchnię i współczynnik absorbcji - dodatkowo firma ta dłużej jest na rynku więc zakup był bezpieczniejszy. Instalację mam od września 2010 - zdziwił mnie fakt (pozytywnie) że w styczniu ze słońca na zbiorniku miałem od 20 do 35 stopni. A jeżeli chodzi o dofinansowanie to z Nfoś dostałem 7200pln po odliczeniu kosztów Bankowych i Podatku zostało 6000. To i tak nieźle. Takiego rabatu w płatności gotówką na pewno bym nie dostał. A jeżeli firma robi coś jeszcze za mnie to proszę bardzo - ich biznes. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredecki 27.02.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Zacznę tak: jestem tu nowy. Przeczytałem cały wątek aby rozwiać moje wątpliwości jakiej firmy kupić kolektory słoneczne z całym zestawem i chyba teraz wiem nie wiele wiecej. Może coś ominąłem ale chyba nikt nie wskazał jednoznacznie że dana firma jest najlepsza bo ..... i tu argumenty - tych nie znalazłem.Ja skłaniam się do kolektorów prózniowych (ponieważ zajmują mniejszą powierzchnię), choć z racjonalnych powodów mogę zmienić jeszcze zdanie. Rozważam 4 frmy (alfabetycznie), HEWALEX, VAILLANT, VIESSMANN, WATT. Te akurat ze względu na dostępność serwisu.Kolektory mają z założenia wspomagać ogrzewanie C.W.U. z zasobnikiem 300l tej samej firmy co kolektory w pakiecie.(może jeszcze drugi mniejszy zasobnik do kotła - (tego też jeszcze nie wiem czy ma to sens) Poza tym na zimę piec kondensacyjny jednofunkcujny ok. 24kW firmy VAILLANT lub VIESSMANN.Cena dla mnie nie jest najważniejsza ale jakość, niezawodność, trwałość. Jakie jest Wasze zdanie co do tych 4 firm ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.02.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Jeżeli chcesz zamontować piec kondensacyjny tylko do grzania CWU to uważam za porażkę, ponieważ mając solary przez większą część roku piec nie będzie działał. W pozostałej części roku tej wody już też za wiele nie dogrzeje no bo w końcu ile można zużywać tej wody. Różnica w cenie kondensata a zwykłego to cena razy 2 (komina też). Różnica w sprawności pomiędzy tymi piecami to ok 10 maks 15 procent (nie wierz w cuda, że uzyskasz 108%). W firmie posiadamy Vidodens 200W i widziałem jak serwisan dokonywał pomiarów. Na 50% mocy kotła i temperaturze ok 40*C miał sprawność rzeczywistą na ok 96% przy pełnej mocy i temperaturze ok 60*C sprawność spadała poniżej 90%. Te 108% to chwyt makretingowy gdzie wydajność liczy się dla suchych spalin (a kondensat wykorzystuje jeszcze te mokre, ale nie ma się co oszukiwać z litra gazu 1,1 nie uzyskach). Policz sobie ile m3 wody trzeba by podgrzać by się kondensat zwrócił i czy jesteś w stanie to do końca życia to zużyć. Jeżeli chodzi o solary to jak sobie przeanalizujesz parametry wszystkich kolektorów to przy wymienionych firmach różnią się tak naprawdę wielkością powierzchni czynnej kolektora i głównie od tego cena jest uzależniona. Ja osobiście uważam, że nie warto przepłacać za Viessmanna i jestem wyznawcą Hewalexu. Różnica jest taka, że Viessmann jest lekko lepiej dopracowany, ma sprytniejsze złączki. W rzeczywistym działaniu różnic nie ma, łatwiej jest tylko instalatorowi co dla ciebie nie ma najmniejszego znaczenia. Niestety instalatorzy często nakręcają na osławionego Viessmanna, bo myślą że jak się tak reklamuje tzn że jest najlepszy albo ze względu na np ciutkę łatwiejszy montaż. Miałem podobnie z dachówką Creatora, wszyscy dekarze namawiali że to mercedes wśród dachówek. No i kupiłem, teraz stwierdzam - dachówka jak każda inna tylko dekarzom było łatwiej w montażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredecki 28.02.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Dziękuję za odpowiedź. Co do pieca kondensacyjnego to nie napisałem dokładnie, ale będzie on służył do ogrzewania 100 m2 podłogówki i 8 grzejników, jak również do ogrzewania c.w.u. z tym że nie wiem jeszcze czy montować jeden zbiornik 300l czy też jak ktoś wspomniał wcześniej na forum na dwóch zasobnikach aby lepiej wykorzystywać kolektory i zaoszczędzić na gazie nieogrzewając całości 300l.A co do kolektorów to z 5 insalatorów z którymi rozmiawiałem to każdy poleca co ma lub jest ich autoryzowanym przedstawicielm i tu mogłbym dużo pisać ale to juz inny watek.Ten instalator którego raczej wybiorę poleca rownież kolektory Hewalex, ale juz bardziej płaskie 3 panele. Ja chcę aby były max 2 np. prózniowe bo zajmą mi mniej miejsca. A na dachu im węższe tym wyżej można zamontować i wóczas w godzinach popołudniowych drzewa z lasu nie będą nic przysłaniać.A piec mam do wyboru Viessmann Vitodens 200-W lub Vaillant ecoTEC VC 246/3-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.02.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 W firmie mamy Vitodens 200-W 80kW. Nie wiem jak twój, ale ten nasz jest jednofunkcyjny i tylko CO grzeje. Może w tych mniejszych jest możliwość dogrzewania CWU. Co do kolektorów do niczego nie przekonuję, bo każdy ma swoje priorytety przy wyborze. Chciałbym tylko zwrócić uwagę na powierzchnię czynną kolektora. Jak już sobie upatrzysz model to sprawdź jaka jest ta powierzchnia i oceń czy to starczy dla zadanego zbiornika/zapotrzebowania. Tak swoją drogą kolektory Hewalexa mają 1,8m2 na kolektor, Viessmanny 2,3m2 a kolektory SUK 2,5m2, więc płaskie niekoniecznie muszą zajmować bardzo dużo miejsca. Ale im więcej go zajmują tym więcej ciepełka. Na 300l to przy płaskich dobrze mieć te 5m2 przy próżniowych się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredecki 05.03.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Wczoraj byłem na targach budownictwa w Rzeszowie. Targi jak targi wszystkiego po troszku, ale było dużo firm z kolektorami słonecznymi. A zwróciłem szczególną uwagę na produkty firmy Veelman http://www.veelman.comZabrałem ulotki i katalog, ale nie miałem czasu wypytać o szczegóły, a poza tym to i tak każdy chwali swoje, więc trudno oczekiwać obiektywnej oceny. Nie są to chyba najdrozsze produkty i wyglądają na bardzo starannie wykonane. Kolektory próżniowe i płaskie na stoisku były naprawdę precyzyjnie dopracowane. Zasobniki mają tylko nierdzewne, jest też zasobnik zabudowany razem z grupą pompową i naczynie przeponowe w jednej obudowie. Wizualnie bardzo i się podobało.Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi urządzeniami to proszę o wypowiedź. Nie wiem gdzie są produkowane, z jakiego kraju ? W Polsce są podobno od 2 lat. Jeśli miałbym wybierać po wyglądzie to pewnie były by w pierwszym rzędzie z vissmanemm, bo też się stara. A nazwa nawet podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.04.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Kiepska reklama firmy ecosol...Ponadto należałoby porównać uzyski jakie osiągają na metr kwadratowy jedne i drugie oraz ile kosztują także na metr kwadratowy i czy opłaca się tyle dopłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 07.04.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 WitajciePotrzebuje fachowej i obiektywnej porady dot.kolektorów. Mam dom 200m2 ,4 osobowa rodzina,ogrzewanie na eko-groszek(brak dostepu do gazu) i potrzebuje kolektory do ogrzewania wody w sezonie letnim,zasobnik 300 l. Dodam ze dom mam lekko przesuniety w kierunkach i jedyne miejsce od str.południowej gdzie mozna je zamontowac to gołębnik-a wiec miejsca nie wiele(3kolektory pąłskie sie nie zmieszcza ale 2 prózniowe tak). Fachowiec doradził nam kolektory prózniowe jako te bardziej wydajne co zreszta potwierdzają wypowiedzi np.p. Rapczyna. Jako ze firm jest cała masa pan fachowiec złozył nam oferte na kolektory Dietrisol -przedstawie wam teraz jego oferte: kolektor rurowy dietrisol power opc7 - 10360armatura podłaczeniowa opc-315węze z czujnikiem opc-300zestaw połaczenia kolektorów opc- 1300zestaw profili dla opc-900profile do mocowania -800kotwy na dach-330mieszacz termostatyczny-300zasobnik+automatyka soalrów-7400 Wszystko razem daje sume 22 tyś.złoty, która lekko mnie zszokowała .Mysle ze za te pieniadze mogłabym spokojnie przez kilka lat ogrzewać wode pradem Dlatego mam kilka pytan do was znawców tematu:1) czy ta cena za ten zestaw nie jest wygórowana2) jaka inna tańszą ale dobrą firme moglibyscie zaproponować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 08.04.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Dzieki Bobek za info. Dla mnie ta cena tez wydała sie szokujaca.Gośc sie troche tłumaczy ze doradza markowe produkty,a reszta taniocha to dziadostwo chinskie. Jak chce miec dobry sprzet musze zapłacić i tyle. Wspomniałam o Twoim kolektorze, i innych ofertach np.paradigma o której pisze Rapczyn,ale powiedział ze on zawsze patrzy na wspólczynnik ciepła i tylko za dietrisol gwarantuje ew.hewalex(ale on też nie bedzie tani troszke tanszy od tego z wyceny). Wyjasnił nam, również ze ten zasobnik jest dlatego drogi,ponieważ cała automatyka zanjduje sie wew. i wygląda to estetycznie????????? nie wiem czemu w kotłowni mam nie miec rurek i kabli na scianie. Pierwszy raz przy tej budowie mam taki problem,nigdy wczesniej nie miałam watpliwości co do słuszności naszych decyzji-a teraz czuje sie jakby grunt usuwał mi sie spod nóg.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 09.04.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Za 20 tyś to z montażem można dostać zestaw 5 kolektorów próżniowych Hewalexa ze zbiornikiem kombinowanym 500L. Zobacz ofertę na http://www.fuego.pl tam mają dobre ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 09.04.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Taki zestaw o jakim piszesz (2 kolektory rurowe + zbiornik 300 l typu kompakt) ale na Hewalexie powinien się zmieścić w cenie 14 tys zł wraz z montażem. Można by się nawet pokusić o zejście z tej ceny o kilkaset zł. Cena ponad 20 tys zł to dla mnie jakiś kosmos, ale nie znam cen DeDietricha więc nie komentuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.04.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Za 20 tyś to z montażem można dostać zestaw 5 kolektorów próżniowych Hewalexa ze zbiornikiem kombinowanym 500L. Zobacz ofertę na http://www.fuego.pl tam mają dobre ceny. I oczywiście bzdury pizą w opisach. Konia z rzędem temu kto wyciągnie 80% z kolektorów w skali roku. Znam firmy co mają jeszcze lepsze ceny i nie posługują się tanimi chwytami reklamowymi typu stara cena i nowa cena rodem z marketów. No i oczywiście coś gratis. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 09.04.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 @kolektor1 - pal licho opis i chwyty marketingowe, po prostu liczy się fakt co można kupić za 20tyś, nawet Viessmann tak się nie ceni. Swoją drogą dzisiaj pierwszy dzień ruszyła instalacja solarna 2xVitosol 200F wspomagająca powietrzną pompę ciepła Vitocal 160-A. Temperatura startowa wody w zbiorniku 20*C. Pompa ciepła grzała do osiągnięcia 40*C. Finalnie na koniec dnia temperatura w zbiorniku 65*C. Pogoda - większość dnia słońca, wietrznie i przelotne chmury. Przy takim grzaniu solara będzie trzeba w pompie ustawić, że jak solar grzeje to pompa się wyłączy, bo inaczej w lipcu zbiornik rozsadzi. Jeżeli chodzi o samą firmę Viessmann to instalatorzy, którzy to montowali powiedzieli, że to firma praktycznie jak każda inna (za wyjątkiem taniej chińszczyzny) tylko Viessmanna lepiej się montuje... Więc bajki jaki to super płaski kolektor firmy xyz to można między książki wsadzić. Te z droższym znaczkiem firmowym tylko lepiej się montuje. Być może w próżniowych sprawa trochę inaczej wygląda, ale w płaskich to się powierzchnia czynna absorbera liczy a nie ilość sztuk, bo kolektory na rynku można dostać od bodajże 1,8m2 do prawie 3. Przy wolnym czasie jak zgram zdjęcia to się podzielę instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 10.04.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 No widzisz a moi instalatorzy twierdzą, że Viessmanna montuje się beznadziejnie i wolą zrobić trzy instalacje Hewalexa niż jedną Viessmanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.04.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam. (za wyjątkiem taniej chińszczyzny) A tu w tym miejscu jesteś w błędzie, chińszczyzna jest najdroższa. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.04.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Dorzucę do ognia. Moim zdaniem można na instalację dla 4...6 Osób wydać nawet ponad 29000PLN netto + montaż.Wszystko zależy co chce się uzyskać i jakie są warunki.Są Osoby, które chcą mieć najlepsze rozwiązania i instalacja na potrzeby ciepłej wody oraz wspomagania centralnego ogrzewania dla 3 Osób wynosi ponad 49000PLN netto + montaż. Instalacje takie przeważnie zamawiają Osoby świadome iż można kupić zestawy kolektorów ze zbiornikiem już za ~9000PLN netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 11.04.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Oczywiście że można wydać bardzo dużo. Kwestia tego co chce się uzyskać. Dlatego powyżej napisałem, że nie komentuję cen DeDietricha bo nie znam ich cennika i oferty. Ale jestem w stanie określić koszt podobnej instalacji innego producenta. Podobna nie znaczy taka sama. Dlatego cena jest sprawą bardzo indywidualną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 12.04.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 WitajcieFinał naszej sprawy z kolektorami jest taki ze rezygnujemy z usług tego naszego niby fachowca. Dzieki Bobkowi który otworzył nam oczy nie wpadlismy w pułapke naciągaczy. Dlatego chce mu jeszcze raz podziekować za otworzenie nam oczu, w pełni zasłuzyony tytuł najlepszego doradcy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 16.04.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Bobek nie masz tytułu najlepszego doradcy a powinienieś mic bo Ci sie nalezy.Nawet czytałam ze taka kandydatura mozna zgłosić na FM tylko nie wiem gdzie jak ktos wie to niech da zanć.A z kolektorami sparwa wygląda tak ze przygotowujemy całą inastalacje pod ich montarz dajemy rurki 18-tki aby móc zamantowac prawie każdy kolektor.ZAkładmy podgrzewacz z pompa ciepła aby dogrzewac wode. Wybralismy takie rozwiazanie bo problem tkwi w tym ze mamy mała powierznie dachu od str.południowej i moga sie tam zmieścic tylko 2 góra 3 kolektory.Może to wystarczy moze nie trudno stwierdzic a podgrzewacz co ma dogrzac to dogrzeje.Rozważamy tez kolektory płaskie bo w połaczeniu z ta pompa ciepła moze okazac sie ze to nie głupi pomysł. W sumie mamy jeszcze rok góra1,5 na podjecie decyzji bo chcemy wprowadzic sie dopiero w XII 2012 wiec miotamy sie miedzy płaskimi i pózniowymi.Mamy metlik straszny decyzji nie mozemy podjąć który i jaki kolektor więc sparwe z wyborem konkretnej firmy wstrzymujemy ,poprostu potrzebujemy czasu. Strasznie duzo sie teraz dzieje tynki,wylewki ,projekty kuchni i łazienek i nie ma ani chwili przerwy i spokoju wiec w takich warunkach trudno o racjonalny wybór.Naprawde duzo nam pomogłes nawet pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy ale ustrzegłes nas przed podjęciem najgorszej decyzji w sprawie domu więc browar to zdecydowanie za mało dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts