Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

O decyzji zaważył fakt, iż zestaw tej firmy miał większą powierzchnię i współczynnik absorbcji -

I przed tym trzeba was ostrzec. Prawie zawsze patrzycie na takie parametry jak sprawność współczynnik absorpcji i emisji. W kolektorach próżniowych nic błędnego.

Nawet jak kolektor ma Solar Keymark to dla prawie wszystkich jest jedyny wyznacznik. Trzeba wiedzieć jak się te parametry oblicza i jak producent może je ustawić a to jest możliwe. Co z tego, że kolektor ma sprawność 93% jak jego uzysk jest na żenująco niskim poziomie i aby ogrzać zbiornik np. 300l trzeba ich dużo i odwrotnie, sprawność 48% i uzysk energetyczny jest porządny. O tym jaki jest uzysk to mało kto wie, bo trudno jest wydobyć tą informację i jest ona ukrywana po mimo tego, że jest wyznaczana w raporcie z badań i każdy sprzedawca (importer) ją zna lub powinien. Więcej na ten temat jest: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=publikacja5. I proszę tylko tu bo znów zostanę posądzony o reklamę.

pozdrawiam.

Witold

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Małe pytanko. Szukam zestawu solarnego dla 2 do 4 osób. Ma służyć wyłącznie do podgrzewania wody użytkowej. Do C.O. Będę miał kocioł Vailanta ecoTEC 246. Pytanie dotyczy, co wybrać: zestaw z dwoma niby lepszymi panelami płaskimi czy z "gorszymi" ale trzema panelami. Cena prawie taka sama, więc wybór trudny. Dzięki za pomoc.

http://www.fuego.pl/4700_Hewalex_2TLP_KOMPAKT_300HB.html

czy

http://www.fuego.pl/4837_Hewalex_3TLPAC_300W.html

Te niby gorsze mają absorber aluminiowy i rurki miedziane, stąd oznaczenie AC (aluminum - cuprum czy jakoś tak się to pisze).

Te niby gorsze nie mają jeszcze certyfikatu Solar-Keymark na stronie Hewalexu, więc są pewnie w fazie testów.

Nie sądzę by 3 panele z absorberem aluminiowym były gorsze od 2 miedzianych.

Ludzie własnej roboty kolektory robią z grzejników i działają. Wiadomo, że na pewno coś będą gorsze ale nie o 50%.

Jeszcze jedna uwaga godna zauważenia - ten zestaw z 2 panelami ma zbiornik HB tzn ma 2 naczynia przeponowe do solara i obiegu grzewczego CWU dla kotła. Ten z 3 panelami ma tylko jedno naczynie, więc drugie ok 300zł musisz doliczyć i rurki połączeniowe pomiędzy zbiornikiem a naczyniem, no i montaż.

Edytowane przez yaiba83

Witam

Wysłałem o jednej z firm zapytanie o zestaw Hewalex

http://www.fuego.pl/4701_Hewalex_3SLP_KOMPAKT_300HB.html

i handlowiec przysłał mi jeszcze ofertę na kolektory Termosolar TS300 w podobnej konfiguracji twierdząc, że są z wyższej półki i mają 12lat gwarancji budowę wannową i cena jest wyższa o ok.1000PLN.Czy może mi ktoś podać jakieś info o tym producencie i czy warto dołożyć ten 1k aby mieć lepsze uzyski.Mam rodzinę 2+2 na razie i chcę dogrzewać cwu.

Zakres uzysków z m^2 w SPF dla kolektorów płaskich: Bemo BEMO-SOL GLAS 179kWh, Riello CP20TN 254kWh,....., Wupper-Ring Format 100-F 550kWh, Soltop Cobra X 570kWh.

Toś mnie chłopie zszokował - z czego w takim razie to badziewie jest wykonane. Absorber stalowy i pleksa zamiast szyby a wszystko malowane sprayem ?

Z innej beczki, nieco off-topic:

- klient prosi mnie o montaż najtańszego możliwego zestawu solarnego (warsztat samochodowy, dwie osoby się kąpią wieczorem). Planuję wstawić jeden kolektor (zwykły płaski Hewalex) pracujący na zasobnik 140l (z demobilu :-) ). Najrozsądniej więc zastosować obieg bezpośredni, tj. woda użytkowa podgrzewa się w kolektorze na dachu, zasobnik nieco wyżej pod kalenicą, a wszystko na grawitacji. Z tego powodu na zimę kolektor trzeba odciąć na zaworach i dokładnie odwodnić. Czy macie doświadczenia z takimi instalacjami, czy montowaliście takie instalacje i nie rozsadza zimą? Na pewno trzeba go lekko przechylić w stronę wylotu, co nie będzie zbyt eleganckie, ale powinno być OK.

A wracając do tematu - sam projektuję i wykonuję instalacje wyłącznie na płaskich kolektorach, i nie ma żadnych problemów od lat. I tak już zostanie. Na potwierdzenie - kolega instalator zamontował sobie w zeszłym roku wypasiony zestaw próżniówek podążających za Słońcem, i już w pierwszym miesiącu pracy "spalił" glikol, gdy naładował za bardzo zbiornik, a pompa stanęła... Z płaskimi znacznie trudniej tak załatwić sprzęt, choć jak ktoś się uprze to też da im radę :-)

Pozdrawiam

Edytowane przez Indiana_

• 4 weeks później...
Witam wszytskich... Powiem tak czytam i czytam i jestem troche przerażony... Wszytskie systemy o których tu mowa to naprawdę nie małe pieniądze i dlatego zastanawiam się po co są naprawdę instalowane? Jeśli dla wygody żeby nie palić w piecu latem to ok, ale jeśli chodzi o oszczędzanie to czy nie lepiej wybrać takie systemy które zwrócą się już po 2 - 3 latach? Zestaw na dwie osoby wyniósł mnie na działkę 1500zł... po 2 latach wiem że się zwróci a kolejne sezony "działkowe" będą już dla mnie czystym zyskiem...

Jaki to "zestaw" wyniósł 1500 zł jak sam pojedyńczy kolektor to koszt w najlepszym przypadku ponad 1000 zł? Do tego automatyka, przewody instalacyjne, zasobnik na wodę, uchwyty... No chyba że to kolektor własnej produkcji, bez automatyki i zbiornika. Zalany wodą i założony własnymi siłami.

Koledzy, a co myślicie o zestawie

http://allegro.pl/kolektory-sloneczn...623517466.html

Nosze się zamiarem ale nie wiem co to warte. Nic nie pisze o uzysku energetycznym. Chcąc zwiększyć wydajność tego zestawu chciałbym go rozwinąć o dodatkowe 10 rur czyli do 40 rur próżniowych z tym ze w okresie maj-sierpień połowa zestawu wyłaby zasłonięta roletą.

1500 zł kosztował mnie zestaw z 96L zbiornikiem 16 rur próżniowych na stelażu przygotowanym do montażu zarówno na dachu jak i na ziemi... Jaka automatyka pompe która wytwarza ciśnienie 6 bar można kupić za 300zł i rurki ale to już sprawy groszowe... montaż jest dziecinnie prosty ale jeśli chce na to też może stracić pare stówek... W domu mam zainstalowany system tej samej firmy po ówczesnym sprawdzeniu działania tego na działce... zestaw za 3000zł dla 4 osób zbiornik 180L sonda grzałka do tego tak jak już wcześniej w swoim zakresie pompka i rurki i to tyle...

Taaa... A pompkę uruchamiasz sam jak pokaże się słońce bo o żadnym sterowaniu nie piszesz.

Zdecyduj się ile kosztował ten zestaw bo piszesz że 1500 zł a potem że pompka 300 zł i dodatkowe elementy i zbiornik... Ja podaje klientowi cenę za kompletną instalację a nie mówie, że kolektor kosztuje 1500 zł a zbiornik i przyłączenie to proszę sobie we własnym zakresie załatwić.

To są zestawy typu zbiornik nad kolektorem. Widziałem wczoraj to na targach GreenPower w Poznaniu. Automatyki w zasadzie nie potrzeba, bo w zbiorniku jest woda użytkowa a ogrzewana jest grawitacyjnie tak jakby typowy kolektor grzał glikol u góry. Wszystko made in China i za 1500zł + przyłącze/rurki itp

Pytałem wystawcę jak to sprawuje się zimą to powiedział, że nie sprawuje się wcale. Spuszczasz wodę i nie korzystasz/chowasz do garażu. To rozwiązania do domków letniskowych. Jakoś nie wyobrażam sobie zimą kolektora bez wody i nagle trafiamy na ten piękny słoneczny dzień...

yaiba83 - podeślij namiar na tą firmę. Wybierałem sie na targi do Poznania ale niestety (a raczej stety) jesteśmy w samym szczycie sezonu i ciężko wygospodarować wolny dzień.

Takie rozwiązanie o którym piszesz czesto spotyka się w Europie południowej. Chętnie zapoznam się z tym bliżej bo może być to ciekawa i tania alternatywa dla właśnie domków letniskowych. Oczywiście nie można tego porównywać w żaden sposób do "tradycyjnej" instalacji.

Ale ja nie mam klientów wiec nie podam Ci cennika mowie Ci jak ja zrobiłem... kupilem zestaw za 2500 zbiornik stelaz rury do tego za 500 sonde elektroniczną pokazuje obecna temperature reguluje prace grzałki... taka pompke mam zamontowana przed wpieciem sie do glownej rury obiegu domowego... ( w łazience dokładnie) wiec wlączenie jej rano nie jest wielkim wyzwaniem...

• 2 weeks później...

Witam,

w kilku watkach napotkalem sie z opinia, ze kolektory Ulricha nie sa "najlesze" w stosunku do konkurencji - czy ktos moze wymienic podstawowe punkty dzieki ktorym dane kolektory sa lepsze lub nie (pomijam wspolczynnik uzysku cieplnego- co jest oczywiste). Nadmienie, iz chodzi o kolektory plaskie.

Mam gorącą prośbę ...czy wg. Was te kolektory są dobrą inwestycja i sprawdzą się do ogrzewania cwu? załączam dwa linki do nich chodzi mi także o sterowniki do nich firmy Steca ( 2 link)

http://www.solarenergy.ch/fileadmin/daten/reportInterface/kollektoren/factsheets/scf815de.pdf

http://www.lv-energy.eu/solar_thermal.html

bardzo zależy mi na szybka odpowiedź RAPczyn :)

znalazłem jeszcze takie info na ich temat z wykresami, ale niestety nie potrafię zinterpretować czy dobre czy złe są ich parametry

http://www.spf.ch/fileadmin/daten/reportInterface/kollektoren/factsheets/scf815it.pdf

Edytowane przez jorgo

Mam gorącą prośbę ...czy wg. Was te kolektory są dobrą inwestycja i sprawdzą się do ogrzewania cwu?

Witam.

Z jednego kolektora otrzymasz maks. 775W w warunkach laboratoryjnych, w rzeczywistych możesz liczyć na jakieś 650 - 700W. A więc oblicz ile Tobie potrzeba takich kolektorów do ogrzania wody i czy zastosowanie ich się opłaca, porównując z innymi.

pozdrawiam.

Witold