Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

Witam.

Z jednego kolektora otrzymasz maks. 775W w warunkach laboratoryjnych, w rzeczywistych możesz liczyć na jakieś 650 - 700W. A więc oblicz ile Tobie potrzeba takich kolektorów do ogrzania wody i czy zastosowanie ich się opłaca, porównując z innymi.

pozdrawiam.

Witold

Powiem, że nie wiem jak mam to obliczyć.....jestem noga w tych sprawach. Jeśli będę miał 3 to da mi to ok. 2 kW.... tylko co mi ten wynik daje?

Mam zamiar zainstalować 3 takie kolektory + zasobnik 300 l - dwa kolektory na dachu od strony południowo - wschodniej ( bardziej południowej) słońce w tej chwili operuje praktycznie od wschodu do 16 i jeden na ścianie, tak by łapał słońce po 16 i dalej dogrzewał

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

za dużo przeróbek..... zresztą droga cieplej wody nie jest u mnie długa......

W Twojej sytuacji jeżeli faktycznie ma być to instalacja dwupołaciowa to aby byla poprawnie zrobiona trzeba dać po dwa kolektory na połać a glikol dzielić elektrozaworem przed kolektorami. Odradzał bym zastosowanie dzielenia przepływu przez dwie odrębne pompy.

pozdrawiam

Witold

kiepsko to widzę.... w przypadku awarii elektrozaworu ( a potrafią się zacinać-wiem co mówie bo mam) kilka razy i ma przegrzany czynnik...wg mnie ustawiałbym sie pod 2 niezależne zestawy pompowe, lub jednak pod 2 pompki, ale mogę się mylić...

To wszystko zależy jakiego zawory się zastosuje, są takie, które się nie zacinają. Pompka też może nawalić - zrobisz jak zechcesz.

pozdrawiam.

Witold

pitu pitu...ale nikt nie odpowiedział czy te solary ze zwierciadłem CPC są dobre jakościowo :)

A co niby chciałeś wiedzieć zadając takie pytanie. Co to znaczy według Ciebie dobre jakościowo? Można zrobić jakościowo dobre (stosując dobry materiał) lustaro paraboliczne ale pod względem geometrycznym będie niewłaściwie wykonane i w sumie po mimo dobrego materiału będzie kiepskie. A czy wiesz jak sprawdzić takie lustro?

Sprecyzuj pytanie.

pozdrawiam.

Witold

Trochę of-topic ale chciałbym zapytać co sądzisz o produktach typu ESBE lub Honeywell?

Witam.

Też sądziłem, że Honeywell są dobre ale nie stety potraią się zacinać, ESBE nie wiem nie stosowałem ich.

Myślę, że jednak najlepsze ze względu na zasadę działania będą obrotowe.

pozdrawiam.

Witold

kolektor1.... no jestem laikiem w sprawach kolektorów, ty Fachowcem

Jak jestem chory to nie leczę się sam, tylko zapierniczam do Wracia :)

Dałem linki i są tam wykresy ze strony szwajcarskiego instytutu ( podobno jeden z 2 w europie który bada kolektory)

więc jako fachowca pytam Cie, czy na podstawie tych wykresów te kolektory są godne polecenie inwestorowi ( czyli mnie )

Z góry dziękuje za Twoja opinię

kolektor1.... no jestem laikiem w sprawach kolektorów, ty Fachowcem

Jak jestem chory to nie leczę się sam, tylko zapierniczam do Wracia :)

Dałem linki i są tam wykresy ze strony szwajcarskiego instytutu ( podobno jeden z 2 w europie który bada kolektory)

więc jako fachowca pytam Cię, czy na podstawie tych wykresów te kolektory są godne polecenie inwestorowi ( czyli mnie )

Z góry dziękuje za Twoja opinię

Wcześniej próbowałem jednak naprowadzić Cię co z tych kolektorów wyciągniesz, ale zacznijmy od początku.

Zakładam, że rodzina 4 osobowa i kolektory do ciepłej wody.

A więc instalacja powinna się składać ze zbiornika 300l i jak widzę po osiągach tego kolektora to trzeba ich 4szt (3,8 sztuki wyszło w odniesieniu do grzałki 2,5kW).

Ponieważ nie znam ceny katalogowej tego kolektora to pewne obliczenia będziesz musiał zrobić sam.

Najpierw trzeba obliczyć jaka będzie cena 1W mocy tego kolektora. Weź cenę katalogową tego kolektora i podziel przez nią 775 (maksymalna moc kolektora) Np. jeżeli kolektor kosztuje 1500zł/775W=1,94 zł jest to cena jednostkowa 1W mocy kolektora. Następnie jest taki parametr jak współczynnik strat mocy, który dla tego kolektora wynosi 1,19. na podstawie tego parametru można powiedzieć, że straty ma bardzo małe i to dobrze. Następnie aby porównać ten kolektor do innych trzeba współczynnik strat przemnożyć przez cenę jednostkową mocy. A będzie wyglądało to tak: 1.94X1.19=2,31. Im mniejszy ten parametr tym korzystniejszy zakup. Teraz ten parametr 2,31 porównaj z innymi w ostatniej tabelce w ostatniej kolumnie tu: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=publikacja5

Jeżeli się pogubiłeś w tych obliczeniach to podaj mi cenę tego kolektora a ja je dokończę.

pozdrawiam.

Witold

• 2 weeks później...
A czy mozna porównywac mercedesa z fiatem....pewnie tak, ale po co??

juz wiem czemu sa gorsze - twoja odpowiedz wiele wnosi

ale dla tych nie czytajacych miedzy liniami mozesz jakimis konkretami - np:

wiecej aluminium w obudowie

rzadszy plyn solarny

itp....

czy moze to ze cos jest gorsze wynika z tego ze "wspolczynniki sa" o 0,0002 inne

Bobek - jestem kolektorowym laikiem i moja wiedza opiera sie na ulotkach producentow - wiec jesli mozesz cos konkretnie to prosze - jesli nie to daruj sobie