ins7 20.09.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Wcześniej próbowałem jednak naprowadzić Cię co z tych kolektorów wyciągniesz, ale zacznijmy od początku. Zakładam, że rodzina 4 osobowa i kolektory do ciepłej wody. A więc instalacja powinna się składać ze zbiornika 300l i jak widzę po osiągach tego kolektora to trzeba ich 4szt (3,8 sztuki wyszło w odniesieniu do grzałki 2,5kW). Ponieważ nie znam ceny katalogowej tego kolektora to pewne obliczenia będziesz musiał zrobić sam. Najpierw trzeba obliczyć jaka będzie cena 1W mocy tego kolektora. Weź cenę katalogową tego kolektora i podziel przez nią 775 (maksymalna moc kolektora) Np. jeżeli kolektor kosztuje 1500zł/775W=1,94 zł jest to cena jednostkowa 1W mocy kolektora. Następnie jest taki parametr jak współczynnik strat mocy, który dla tego kolektora wynosi 1,19. na podstawie tego parametru można powiedzieć, że straty ma bardzo małe i to dobrze. Następnie aby porównać ten kolektor do innych trzeba współczynnik strat przemnożyć przez cenę jednostkową mocy. A będzie wyglądało to tak: 1.94X1.19=2,31. Im mniejszy ten parametr tym korzystniejszy zakup. Teraz ten parametr 2,31 porównaj z innymi w ostatniej tabelce w ostatniej kolumnie tu: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=publikacja5 Jeżeli się pogubiłeś w tych obliczeniach to podaj mi cenę tego kolektora a ja je dokończę. pozdrawiam. Witold Powyższy wywód jest bez sensu i nie odzwierciedla rzeczywistości. Kto sprzedaje kolektory słoneczne w cenach katalogowych?. Z tego co wiem, niektóre firmy sprzedają klientom kolektory słoneczne nawet z 50% rabatem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 20.09.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Powyższy wywód jest bez sensu i nie odzwierciedla rzeczywistości. Kto sprzedaje kolektory słoneczne w cenach katalogowych?. Z tego co wiem, niektóre firmy sprzedają klientom kolektory słoneczne nawet z 50% rabatem! Jednemu bez sensu bardzo wielkie dzięki jak wsio zrobiłem dobrze, to wyszło mi 2,24 A i Twoja stronka wiele mi wyjaśnia drugiemu z sensem Jeden skorzysta drugi nie. Jeszcze się taki nie urodził... pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszal 20.09.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Powyższy wywód jest bez sensu i nie odzwierciedla rzeczywistości. Kto sprzedaje kolektory słoneczne w cenach katalogowych?. Z tego co wiem, niektóre firmy sprzedają klientom kolektory słoneczne nawet z 50% rabatem! Jakie to firmy dają takie rabaty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.09.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Też chce wiedzieć, kto tak sztucznie pompuje ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.09.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Jakie to firmy dają takie rabaty ? pewnie te które w katalogu mają ceny o 100% zawyżone, zawsze to jest co klientowi zaoferować, rabat 50% zawsze lepiej brzmi niż jakieś tam 15 czy 20 chłyt martekingowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SARUL 23.09.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Witam Mam ogromną prośbę o pomoc w wyborze zestawu solarnego. Planuje zakup zestawu dla 4 osobowej rodziny.Dom 220m2 ok 110m2 podłogówka ( cały dół plus kaloryfery na gorze nieco przewymiarowane).Ogrzewanie Gaz (kondensacyjny kociol Viessmanna + zasobnik cwu 100L) i kominek z PW ze zbiornikiem 80L cwu z ktorego pobiera wode zasobnik z kotła gazowego. Sprawdza sie niezle . Sam kominek spokojnie podgrzewa cwu i ogrzewa dom nawet przy najwiekszych mrozach ale....tzreba palic cały czas. Planuję montaż solarów i mam problem. Rozwazam zestaw Ulrich 4x 24 (SG) + Wymiennik solarny 400L. z 2-ma wezownicami BIWALENTNY Mega Solar+BUFOR na CO 400L. .z wezownica solarna lub zamiast tego 3x24 rury i bufor 500/150. cena zestawu z montazem i dotacja to ok 11.000 - 14.000 zalezy od wersji ( moge sie tez wtedy pozbyc 2 zasobnikow ktore mam teraz). Niestety czytałem na Forum nie najlepsze opinie o zestawach Ulrich. Czy taki zestaw ma sens ekonomiczny?? i na ile mozna liczyc na wspomaganie ogrzewania podłogowego?? ( cwu latem to na pewno sobie poradzi ale to nie o to przeciez tylko chodzi). Nie chcialbym tracic mozliwosci podgrzewania cwu kominkiem ale ten układ ktory mam nie jest najlepszy( bo komonek grzeje tylko 80L ktore jak sie nie korzysta z wody i tak nie zasila zasobnika pieca gazowego i on i tak grzeej ).Czy moze dac sobie spokoj ze wspomaganiem CO i zalozyc np 3x Hewalex plaski + 300L na cwu za ok 6500PLN ( mam tez taka oferte)?? Pomozcie Jeśli kolega RAPczyn wspomógłby mnie rada to będę BARDZO wdzięczny. Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 26.09.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 pewnie te które w katalogu mają ceny o 100% zawyżone, zawsze to jest co klientowi zaoferować, rabat 50% zawsze lepiej brzmi niż jakieś tam 15 czy 20 chłyt martekingowy I co z tego, że firmy dają takie rabaty na kolektory słoneczne skoro klienci kupują zestawy solarne. A w zestawach solarnych kolektory wychodzą już znacznie taniej niż w katalogu. To tak jak z samochodami. Cały samochód wychodzi znacznie (mozę nawet kilka razy) taniej niż gdyby kupiło się każdą z jego częśći osobno. A co myślicie o Grupon gdzie udzielane są rabaty po 60%?. Ludzie lubią dostawać duże rabaty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszka 28.09.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witam! Mam pytanie do fachowców -wątek przejrzałam pobieżnie i nie zauważyłam takiego pytania. Chcamy zainstalowac instalacje solarna z tej oto firmy http://www.ebt.com.pl/. Mamy również wycenę z innej firmy (niemieckiej zresztą, pośrednik polski), tyle że około 4500 PLN droższą (kolektor EURO L20 AR). Z tej drugiej firmy powierzchnia czynna kolektora jest ciut większa, zasada działania ta sama -chyba. Druga firma twierdzi, że kolektor I jest może ok będzie działał, ale rurki będą nam pękać, bo nie takie spawy, nie przystosowane do takich wysokich temperatur. Nie znam sie na tym- czy to możliwe, czy chcą naciągnąć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.09.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witam Mam ogromną prośbę o pomoc w wyborze zestawu solarnego. Planuje zakup zestawu dla 4 osobowej rodziny.Dom 220m2 ok 110m2 podłogówka ( cały dół plus kaloryfery na gorze nieco przewymiarowane).Ogrzewanie Gaz (kondensacyjny kociol Viessmanna + zasobnik cwu 100L) i kominek z PW ze zbiornikiem 80L cwu z ktorego pobiera wode zasobnik z kotła gazowego. Sprawdza sie niezle . Sam kominek spokojnie podgrzewa cwu i ogrzewa dom nawet przy najwiekszych mrozach ale....tzreba palic cały czas. Planuję montaż solarów i mam problem. Rozwazam zestaw Ulrich 4x 24 (SG) + Wymiennik solarny 400L. z 2-ma wezownicami BIWALENTNY Mega Solar+BUFOR na CO 400L. Dwa zbiorniki jeden do c.w.u. drugi buforowy do c.o. to nie jest najlepsze rozwiązanie. .z wezownica solarna lub zamiast tego 3x24 rury i bufor 500/150. cena zestawu z montazem i dotacja to ok 11.000 - 14.000 zalezy od wersji ( moge sie tez wtedy pozbyc 2 zasobnikow ktore mam teraz). Zbiornik w zbiorniku jest lepszym rozwiązaniem niż dwa osobne. Moim zdaniem, najlepszym rozwiązaniem jest zbiornik buforowy, warstwowy oraz wykorzystanie go do przepływowego przygotowania c.w.u. Niestety czytałem na Forum nie najlepsze opinie o zestawach Ulrich. Czy taki zestaw ma sens ekonomiczny?? i na ile mozna liczyc na wspomaganie ogrzewania podłogowego?? ( cwu latem to na pewno sobie poradzi ale to nie o to przeciez tylko chodzi). Nie chcialbym tracic mozliwosci podgrzewania cwu kominkiem ale ten układ ktory mam nie jest najlepszy( bo komonek grzeje tylko 80L ktore jak sie nie korzysta z wody i tak nie zasila zasobnika pieca gazowego i on i tak grzeej ).Czy moze dac sobie spokoj ze wspomaganiem CO i zalozyc np 3x Hewalex plaski + 300L na cwu za ok 6500PLN ( mam tez taka oferte)??Karol Jeśli chodzi o uzyski, sprawność i ect. to patrzą na certyfikat 011-7S1109_R kolektorów SG1800/xx napiszę delikatnie, że mnie to nie zachwyca. Kominek z pw dobrze jest podłączyć pod zbiornik buforowy, wielkość dobrać można do mocy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.09.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witam! Mam pytanie do fachowców -wątek przejrzałam pobieżnie i nie zauważyłam takiego pytania. Chcamy zainstalowac instalacje solarna z tej oto firmy http://www.ebt.com.pl/. Mamy również wycenę z innej firmy (niemieckiej zresztą, pośrednik polski), tyle że około 4500 PLN droższą (kolektor EURO L20 AR). Z tej drugiej firmy powierzchnia czynna kolektora jest ciut większa, zasada działania ta sama -chyba. Druga firma twierdzi, że kolektor I jest może ok będzie działał, ale rurki będą nam pękać, bo nie takie spawy, nie przystosowane do takich wysokich temperatur. Nie znam sie na tym- czy to możliwe, czy chcą naciągnąć? Pozdrawiam Pisząc krótko, kolektory płaskie nie mają technicznego uzasadnienia do zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszka 30.09.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Dziękuję za odpowiedź. Chyba muszę przekopać częśc wątków tutaj, bo nic nie rozumiem. Czytając jednak pobieżnie widzę jednak, że dużo osób się tu ściera, czasami zbyt wiele technicznych danych - gdybyż można w cudowny sposób odsiać ziarna od plew - moznaby dojść do sensownych wniosków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 03.10.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Pisząc krótko, kolektory płaskie nie mają technicznego uzasadnienia do zastosowania. Ależ dlaczego? Przecież kolektory płaskie świetnie działają latem. Działają nawet tak dobrze, że przegrzewają latem zbiorniki. Mają przez to dobre roczne uzyski energetyczne. A że nie jestesmy w stanie zużyć tej energii, to już inna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.10.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Mają przez to dobre roczne uzyski energetyczne. ... A cóż szanowny kolega się tak dziwi. Jedne mają drugie nie, trzeba umieć czytać dane techniczne. Kolega RAPczyn wyraźnie podał źródło. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 03.10.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Powoli ta dyskusja zaczyna przeistaczać się w przekomarzanie o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. A dyskutują właściciel fermy drobiu i sprzedawca choinek...Jakby coś było tak bardzo złe i nieekonomiczne to by zniknęło z rynku. Czytaj - gdyby kolektor próżniowy był wyraźnie lepszy niż płaski to płaski już dawno odszedłby do lamusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.10.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Ależ dlaczego? Przecież kolektory płaskie świetnie działają latem. Działają nawet tak dobrze, że przegrzewają latem zbiorniki. Mają przez to dobre roczne uzyski energetyczne. A że nie jestesmy w stanie zużyć tej energii, to już inna sprawa... "W lato zagrzać wodę można czarnym garnkiem" Analizując twoją wypowiedź zaznaczam, że bez złośliwości. Kolektory płaskie świetnie działają latem, a reszta roku? Co to znaczy przegrzewają zbiorniki? Temperatura wody w zbiorniku przekracza maksymalną, dopuszczalną temperaturę zbiornika? Czy np. po 1h pracy instalacji zbiornik osiąga temperaturę maksymalną bo pojemność zbiornika może jest za mała? Pytanie co to znaczy "dobre uzyski" - w jakiej skali, ile kWh/rocznie z m^2. Wracając do przegrzanego zbiornika. Jeśli zbiornik osiągnie maksymalną dopuszczalną temperaturę np.95stC, instalacja stoi niewykorzystana i uzysk energii w skali roku spada. Jeśli nie jesteśmy wstanie zużyć tej energii to oddajmy ją np. sąsiadce za szklankę cukru. Są takie instalacje - nie za cukier Nie tylko moim zdaniem kolektory płaskie, technologicznie są przestarzałym rozwiązaniem. red1980 wydaje mi się, że "wojny religijne" to norma w dyskusjach lecz po jakimś czasie temat wraca do głównego nurtu - "którą firmę wybrać?". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 " Nie tylko moim zdaniem kolektory płaskie, technologicznie są przestarzałym rozwiązaniem. Nie zgodzę się są innym rozwiązaniem i nie wszędzie próżniówki mają zastosowanie np. obiekty turystyczne. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 11.10.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Siema w moim rejonie dotacja do kolektorów wygląda następująco - http://lewarek-energiaodnawialna.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 14.10.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Nie zgodzę się są innym rozwiązaniem i nie wszędzie próżniówki mają zastosowanie np. obiekty turystyczne. pozdrawiam. Witold Proszę uzasadnić dlaczego kolektory próżniowe nie mają zastosowania w obiektach turystycznych?. Wiem z doświadczeń moich klientów, że kolektory próżniowe w obiektach turystycznych- użytkowanych głównie latem nie tylko zapewniają prawie 100% ciepłej wody latem, ale w pozostałym okresie mogą ogrzewać budynki sprawiająć, ze nawet bez dodatkowego źródła ciepła nawet zimą nie spadnie w nich temperatura poniżej siedmiu stopni. (i to mimo iż uzytkują już od 4 lat kolektory chińskie;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.10.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Proszę uzasadnić dlaczego kolektory próżniowe nie mają zastosowania w obiektach turystycznych?. Wiem z doświadczeń moich klientów, że kolektory próżniowe w obiektach turystycznych- użytkowanych głównie latem nie tylko zapewniają prawie 100% ciepłej wody latem, ale w pozostałym okresie mogą ogrzewać budynki sprawiająć, ze nawet bez dodatkowego źródła ciepła nawet zimą nie spadnie w nich temperatura poniżej siedmiu stopni. (i to mimo iż uzytkują już od 4 lat kolektory chińskie;)) Nim Pan o coś takiego zapyta to najpierw proszę sobie porównać powierzchnie apertury płaskiego i adekwatnie próżniowego (np. w przeliczeniu na rurę), następnie uzyski, płaskiego i adekwatnego próżniowego oraz cenę jednego i drugiego i to wszystko powiązać z największym zapotrzebowaniem na ciepłą wodę. A odpowiedź nasunie się sama. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 10.11.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Myślę że dla komfortu ogrzewania pomieszczeń obiektów turystycznych zimą (nie trzeba załączać kotłowni) warto wydać te kilkaset złotych więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts