norkoz 27.04.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam dylemat, po przeczytaniu różnych artykółów chce wykonać dach oraz strop nad poddaszem w następujący sposób:1.DachDeskowanie ażurowe (szczeliny co 2-5cm), na to folia paroprzebuszczalna wpuszczona do rynny i blachodachówka. Pytanie brzmi czy taki dach nadaje się do tego aby ocieplić go wełną na styk tzn. szczelnie przylegająćą do desek. Z braku czasu nie jestem wstanie skontrolować robotników czy napewno pozostawią szczeline, co może doprowadzić do nie przyjemnych skutków.2.Strop nad Poddaszem Wykonany z desek ocieplony wełną. miedzy wełną a kartongipsem folia ograniczająca przedostawanie się wody do izolacji.Pytanie: Czy zastosowanie foli nie spowoduje tego, że woda zacznie wsiąkać w kartongips. Dzieki za odpowiedzi i pozdawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.04.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam dylemat, po przeczytaniu różnych artykółów chce wykonać dach oraz strop nad poddaszem w następujący sposób: 1.Dach Deskowanie ażurowe (szczeliny co 2-5cm), na to folia paroprzebuszczalna wpuszczona do rynny i blachodachówka. Pytanie brzmi czy taki dach nadaje się do tego aby ocieplić go wełną na styk tzn. szczelnie przylegająćą do desek. Z braku czasu nie jestem wstanie skontrolować robotników czy napewno pozostawią szczeline, co może doprowadzić do nie przyjemnych skutków. Gdyby rzeczywiście były szczeliny co 2-5cm i byłyby tej samej wielkości to pewnie można by nagiąć zasady i dać wełnę bez szczeliny wentylacyjnej. Jakoś nie wierzę jednak w listewki 2-5cm i zdecydowanie radzę zrobić zgodnie z zasadami, czyli ze szczelioną wentylacyjną. 2.Strop nad Poddaszem Wykonany z desek ocieplony wełną. miedzy wełną a kartongipsem folia ograniczająca przedostawanie się wody do izolacji. Pytanie: Czy zastosowanie foli nie spowoduje tego, że woda zacznie wsiąkać w kartongips. Jak będziesz polewał wodą płytę to wsiąknie. W innym przypadku wniknie tylko para wodna co nie będzie stanowiło żadnego problemu. Na poddaszach z reguły jest problem ze zbyt suchym powietrzem. Dzieki za odpowiedzi i pozdawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts