amekub 27.04.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam Byłbym wdzięczny za małą podpowiedź.Zlecilem geodecie wykonanie aktualnej mapy do celow projektowych. Wedlug mnie aktualna mapa to taka, ktora w 100% odzwierciedla to co znajduje sie w danej chwili na dzialce.Tymczasem dostalem mape, ktora jest wierna kopia mapy, ktora mozna pobrac ze skladnicy (nazywa sie chyba stanem archiwalnym - taka jaka pobiera sie np. do uzyskania warunkow przylaczy). Kompletnie niczym sie nie rozni poza pieczatka "mapa zaktualizowana itd...". nie ma na niej wielu obiektow.Geodeta twierdzi, ze obiektow "nietrwalych" sie nie nanosi. Sa to co prawda woliery dla gołębi, blaszany garaz, murowane boksy dla psow itp. itd.. Geodeta caly czas twierdzi, ze tego sie nie na nosi i nie ma takiej potrzeby. Ale jak w takim razie architekt naniesie na taka mape budynek, ktory mam zamiar budowac? Przeciez moze sie okazac, ze wypada on akurat na boksach dla psow.Dla mnie jest to ewidentne oszustwo.Co moge w takiej sytuacji zrobic?Najprosciej bylo by nie przyjac tych map i nie zaplacic, jadnak nie moge sobie na to pozwolic gdyz przy okazji w oparciu o te mapy bedzie robione przylacze kanalizacji, ktore nie moze juz czekac ze wzgledu na fakt, ze lada dzien robiona bedzie nowa nawierzchnia na ulicy z ktorej bedzie podciagniete przylacze. Jak wiadomo nowej nawierzchni nie wolno ruszac na czas rekojmi... Czy geodeta ma racje? jezeli nie to co moge zrobic, zeby skutecznie zmobilizowac go do poprawienia mapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 28.04.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Geodeta na mapie do celów projektowych ma zawrzeć treść mapy zasadniczej i to masz bo faktycznie na mapach zasadniczych budy dla psa czy golębnika nie uświadczysz w związku z czytelnością mapy. Natomiast w drodze umowy między toba a geodetą geodeta ma nanieść ci na mapę co tylko sobie zapragniesz tylko jak mowię musi to być uzgodnione i opłacone bo wiadomo że inną pracę trzeba wykonać robiąc kopię mapy a inną robiąc pomiary gołębników i kartując to na mapę. Czyli krótko do geodety- architekt chce mieć na mapie budę dla psa , gołębniki i co tam jeszcze i proszęmi to zamierzyć i wrysować. Dowidzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 28.04.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Geodeta na mapie do celów projektowych ma zawrzeć treść mapy zasadniczej i to masz bo faktycznie na mapach zasadniczych budy dla psa czy golębnika nie uświadczysz w związku z czytelnością mapy. Natomiast w drodze umowy między toba a geodetą geodeta ma nanieść ci na mapę co tylko sobie zapragniesz tylko jak mowię musi to być uzgodnione i opłacone bo wiadomo że inną pracę trzeba wykonać robiąc kopię mapy a inną robiąc pomiary gołębników i kartując to na mapę. Czyli krótko do geodety- architekt chce mieć na mapie budę dla psa , gołębniki i co tam jeszcze i proszęmi to zamierzyć i wrysować. Dowidzenia. Pozwolę sobie powiedzieć coś jako geodeta, rzeczywiście jest tak jak mówi przedmówca, ba często po uzgodnieniach takie rzeczy nanosi się tylko na mapę projektową lub daje tylko szkic z pomiarem dla projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amekub 28.04.2009 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 dzieki serdeczne za odpowiedzi. troche mnie to pocieszylo. a czy ta mapa do celow projektowych obejmuje poza moja dzialka jeszcze polowe okolicy? czy na tej mapie nie powinna byc tylko moja dzialka? no i jezeli ktos sie orientuje ile powinny te mapy kosztowac? w sumie 6 sztuk. z tego co wyczytalem tu na forum to ludzie placa maks 600 - 700 zl a ja bede mial do zaplacenia bodajze 1800. czy az taka roznica jest uzasadniona tylko tym, ze to Warszawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.04.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Mapa do celów projektowych zawiera okolicę :) A ceny znajdziesz na FM - wrzuć w wyszukiwarkę. "ile za mapy..." czy coś takiego Na przykłąd tu (czytaj od ostatniej strony wątku) http://forum.muratordom.pl/ile-za-mape-do-celow-projektowych,t14791.htm?highlight=mapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 28.04.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Widzisz nie chcę cię martwić ale sprawy finansowe z geodetą ustala się na poczatku. Jak staneło na 1800 zł to niestety tyle zapłacisz. Z geodetą nie ma tak, że teraz sobie zrezygnujesz z tych mapek i zamówisz nowe u innego. W tej sytuacji nikt inny mapek ci nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts