bombel79 27.04.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam wszystkich! Mam problem natury projektowej: Buduje domek: http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_tymianku_2/m43d0ed0783d69 majster wymyslil zeby posadowic garaz -15 cm w stosunku do reszty domu... ponoc wplywaloby na lepszy wyjazd z garazu oraz dawalo wiecej miejsca w garazu (bylby de facto o 15 cm wyzszy)... minusem tego rozwiazania jest schodek w garazu... co sadzicie? jak robic?PSna dzialce nie ma problemu z woda gruntowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.04.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Ile masz zero nad terenem ? Jeżeli zero jest do 60cm nad terenem nie zmianiłbym nic. Przy wyższym usytuowaniu zera można myślec. Jeszcze jak zmnieniasz przemyś sobie konsekwnecje, np jak izlować cieplnie i przeci wilgociowo podłoge aby nie było mostka, moze tez inne instalacje. Wbrew pozorom to nie tylko schodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 27.04.2009 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 zero jest jakies 40-50 cm nad terenem dzalki. w stosunku do drogi zero jest jakies 30 cm. Odleglosc garazu od drogi to 5 metrow (tak wiem, malo, ale nic nie dalo sie zrobic...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 27.04.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 W moim projekcie posadowienie garażu -20cm do posadowienia budynku no i oczywiście schodek 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 27.04.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 U nas garaż będzie -30cm i oczywiście 2 schodki po 15cm, tak samo jak do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.04.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam wszystkich! Mam problem natury projektowej: Buduje domek: http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_tymianku_2/m43d0ed0783d69 majster wymyslil zeby posadowic garaz -15 cm w stosunku do reszty domu... ponoc wplywaloby na lepszy wyjazd z garazu oraz dawalo wiecej miejsca w garazu (bylby de facto o 15 cm wyzszy)... minusem tego rozwiazania jest schodek w garazu... co sadzicie? jak robic? PS na dzialce nie ma problemu z woda gruntowa... Ja myśle, że to nie złe rozwiązanie. Też buduje dom z archonu i w projekcie mam garaż - 15 cm w stosunku do domu. Dzięki temu masz niżej strop nad garażem i więcej przestrzeni na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 27.04.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam wszystkich! Mam problem natury projektowej: Buduje domek: http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_tymianku_2/m43d0ed0783d69 majster wymyslil zeby posadowic garaz -15 cm w stosunku do reszty domu... ponoc wplywaloby na lepszy wyjazd z garazu oraz dawalo wiecej miejsca w garazu (bylby de facto o 15 cm wyzszy)... minusem tego rozwiazania jest schodek w garazu... co sadzicie? jak robic? PS na dzialce nie ma problemu z woda gruntowa... Ja myśle, że to nie złe rozwiązanie. Też buduje dom z archonu i w projekcie mam garaż - 15 cm w stosunku do domu. Dzięki temu masz niżej strop nad garażem i więcej przestrzeni na poddaszu. Niekoniecznie My obniżyliśmy garaż o 30cm czyli dwa schodki ale na górze podłoga będzie na równi. Nie chcieliśmy mieć schodków na piętrze, za dużo ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.04.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Jasne, że nie Ja miałem właśnie tak u siebie w projekcie i nie zmieniałem tego ale można zrobić inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 27.04.2009 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 no ja na pewno nie zmienialbym wysokosci poddasza... zwiekszyla by sie wysokosc garazu...cholewa, sam juz nie wiem... mi zona wierci dziure w brzucu (jest przeciw schodkowi): co daje ta roznica?bo kwestie odplywu wody i blota z garazu i tak zalatwimy odplywem do kanalizy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 27.04.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 U nas np. daje to, że w mamy działkę z górą W tym rogu, w którym ma stać garaż jest największy dół, nawet trochę niżej niż droga dlatego jak obniżymy garaż nie będziemy tak wysoko podjeżdżać. Gdybyśmy zostawili bez zmian to musielibyśmy wjeżdżać 65cm wyżej. W sumie mogliśmy zmienić o jeden schodek ale teraz już po fakcie. Zobaczymy jak to wyjdzie. Oczywiście jak usłyszałam o schodkach do garażu to się załamałam ale architekt z mężem mnie przekonali, może źle, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.04.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 To ja bym tego nie ruszał. Jeżeli masz zero na poziomie 30 cm względem drogi, to jak obniżysz bedziesz miał tylko 15 cm (mam nadzieje, że droga już wykończona bo jak jeszcze jest tłuczeń to jeszcze podniosą - tak jest u mnie). Lepiej mieć wiekszy spadek w strone drogi, a jak nie planujesz obniżać stropu to faktycznie lepiej słuchać żony, a nie majstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.04.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 W tym rogu, w którym ma stać garaż jest największy dół, nawet trochę niżej niż droga dlatego jak obniżymy garaż nie będziemy tak wysoko podjeżdżać. To jest właśnie błąd, trzeba zawsze patrzeć na usytuowanie względem drogi, a nie na ukształtowanie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts