Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odpływ liniowy - zostawić miejsce, czy zalać a potem wycinać

konmak

Recommended Posts

witam

pytanie: jestem na etapie wylewania szlichty, wykonawca proponuje zalać wszystko na płasko, a potem w miejscach gdzie mam zaplanowane odpływy liniowe ( łazienki i garaż) wyciąć otwory na odpływy liniowe. Tłumaczy to większa dokładnością takiego działania i potem lepszą estetyka wykonania.

ja myślę aby w miejsce odpływów liniowych włożyć styropian pocięty na wymiar i nie kuć potem.

co jest bardzej praktyczne i lepsze pod kątem dalszych prac glazurnika

witam

pytanie: jestem na etapie wylewania szlichty, wykonawca proponuje zalać wszystko na płasko, a potem w miejscach gdzie mam zaplanowane odpływy liniowe ( łazienki i garaż) wyciąć otwory na odpływy liniowe. Tłumaczy to większa dokładnością takiego działania i potem lepszą estetyka wykonania.

ja myślę aby w miejsce odpływów liniowych włożyć styropian pocięty na wymiar i nie kuć potem.

co jest bardzej praktyczne i lepsze pod kątem dalszych prac glazurnika

Co jest praktyczniejsze, to oczywiście przygotowanie rowka przed zalaniem. Pytanie tylko, czy da się to zrobić bez ryzyka przesunięcia tego styropianu w czasie zalewania?

Jeśli to nie ty kujesz to bym zrobił jak radzi wykonawca.

W trakcie robienia wylewek cały obszar przyszłego brodzika z płytek został oddzielony deską. Potem na spokojnie obłożono odpływ cieńszym styropianem i zalano niższą warstwą wylewki. Pomysł, żeby to robić oddzielnie, wziął się stąd, że jednak przy zabawie z odpływem trzeba trochę więcej precyzji. Odpływ był punktowy, ale to raczej bez znaczenia...