Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens walczyć z Gazownią - opoźnienie przyłącza

pam

Recommended Posts

Obawiam się, że jedyną radą, którą mogę dać, to na razie tańczyć jak oni zagrają, a ew. roszczeń dochodzić jak już wszystko zrobią. Taki los małego żuczka w starciu z cholernym monopolistą, którego niestety potrzebujemy.

I dlatego uważam, że Microsoft powinien zostac zniszczony! :wink:

Ja też miałem spóźnienie około 3 miesięcy. Po podłączeniu wyliczyłem wysokość kary za opóźnienie i wysłałem pismo do Gazowni (w Gdyni).

O dziwo bez szemrania po 3 tygodniach przelali kwotę jaką wyliczyłem.

Ja miałem termin na bodajże 31 marca (było to 4 lata temu) i też był zapis o niemożności dotrzymania terminu ze względu na warunki pogodowe.

Generalnie mówiac z gazownia podpisuje sie 2 umowy - przynajmniej ja tak miałem. Najpierw o wykonanie sieci gazowej (czy jak to sie tam nazywa). Tam są warunki przyłaczenia, stała zryczałtowana opłata, termin wykonania i kary za niedotrzymanie termimu.

Potem, jak juz wybuduja sieć, podpisuje sie sie umowe o odbiór gazu i na podstawie tej umowy gazownia przyłacza klienta juz fizycznie i rozliczeniowo do gazu.

Rozumiem, ze autor tematu jest na etapie tej pierwszej umowy - musi zapłacić i dopiero potem można przejść do umowy o odbór gazu. I tu UWAGA: U mnie gazownia sie spóźniła z przyłączem ponad pół roku - raczej nie wytłumaczy sie pogodą. I jak przyszło do umowy o odbiór, probowali nas zaszantażować (mnie i sąsiadów), że podpisza umowe o odbiór jeśli podpiszemy aneks umowy budowy sieci, wydłużający termin budowy (rozumie sie na taki, który zwalnia gazownię od kar). Postawiłem się, zacząłem wydzwaniać i postraszyłem ich UOKiK-iem. Odpuścili, podpisaliśmy umowę na odbiór i podłączyli gaz.

I teraz właśnie przymierzam sie do rozliczenia z gazownią kary - wg szacunków to mniej więcej pokrywa sie z opłatą, którą niegdyś wniosłem.

Tym, którzy maja podobne problemy radzę najpierw wszystko popłacic zgodnie z umowami, nie dać sie szantażować jak wyżej (nie mają żadnego paragrafu, żeby tego wymagać) i jak najszybciej doprowadzić do przyłaczenia, żeby miec gaz. Dopiero potem zastanowić sie i jak ewidentnie widac szanse - windykować dziadów :D .

Więc rada dla autora tematu - zapłać wszystko i załatwiaj dalej. Roszczenia zostaw na czas po podłaczeniu gazu.

Dzięki za wsparcie.

Pewnie tak zrobię, czyli pójdę podpisać umowę na dostawę gazu i będę udawał "łosia" że nie dostałem faktury z opłatą za przyłączenie. Jak wystawią duplikat to wpłacę i będę się później wymieniał miłymi pismami. A przy okazji wyślę pismo, że nie wiem kiedy mają zamiar skończyć prace i przekazać dokumenty.

Sprawdz tylko dokładnie co masz w umowie budowy sieci nt Twoich wpłat: kiedy, ile i na jakich warunkach masz zapłacić. Jeśli jest tak, że Twój brak zapłaty narusza gdzieś warunki umowy, zapłać szybko i bez rozgłosu (pism, duplikatów itp). Żeby sie nie okazało, że potem oni będą sie tłumaczyć, że sprawa się przeciągnęła, bo Ty nie wpłaciłeś. :D

Myślę, że nie będzie im zależało na przeciąganiu bo już ponieśli koszty i cały przyłącz jest wykonany. Mam takie "podświadome" wrażenie, że goście z placówki chcą to zrobić po cichu aby nie dotaro do wyższych czynników. Już nawet chcieli podłączyć na telefon.

No i są nowe informacje.

Przedwczoraj przyszło polecenie zapłaty za tą f-rę którą wysłali wczrśniej. Zadzwoniłem do ich finansów (numer był na wezwaniu) i okazało się, że jednak faktura musi być wysłana listem poleconym. Oczywiście jak wspomniałem wcześniej doszła zwykłym, a pani do której dzowniłem otrzymała informację od pani która wysyłała tą f-rę że wysłała ją listem poleconym i pewnie doszła bo nie ma zwrotki (dobre co?). A co ciekawsze to do faktury powinien być dołączony protokół odbioru tego przyłącza (cokolwiek to znaczy). W zeszłym tygodniu wysłałem obiecane pismo ale pewnie dojdzie dzisiaj. Pani zaznaczyła że jest wysłane pismo i wstrzymała na razie działania co do płatności. Zastanawiam się czy nie wysłać faxu że otrzymałem polecenie zapłaty a faktury nie ma.

No i są nowe informacje.

Przedwczoraj przyszło polecenie zapłaty za tą f-rę którą wysłali wczrśniej. Zadzwoniłem do ich finansów (numer był na wezwaniu) i okazało się, że jednak faktura musi być wysłana listem poleconym. Oczywiście jak wspomniałem wcześniej doszła zwykłym, a pani do której dzowniłem otrzymała informację od pani która wysyłała tą f-rę że wysłała ją listem poleconym i pewnie doszła bo nie ma zwrotki (dobre co?). A co ciekawsze to do faktury powinien być dołączony protokół odbioru tego przyłącza (cokolwiek to znaczy). W zeszłym tygodniu wysłałem obiecane pismo ale pewnie dojdzie dzisiaj. Pani zaznaczyła że jest wysłane pismo i wstrzymała na razie działania co do płatności. Zastanawiam się czy nie wysłać faxu że otrzymałem polecenie zapłaty a faktury nie ma.

Nie żebym bronił monopolu, ale nie wyobrażam sobie sytuacji otrzymania faktury, a następnie informowanie oficjalnie, że się jej nie otrzymało. Może jestem taki tradycjonalista, ale argument, że "ktoś mnie oszukuje to i ja go mogę" jakoś mnie nie przekonuje.

Wszelka korespondencja zgodnie z umową ma być wysyłana listem poleconym i z właściwymi załącznikami, których nie było. A Dlaczego poza tym nie chcę się przyznać do jej otrzymania to można sobie poczytać powyżej. Nie chodzi w tym całym zamieszaniu o fakturę ale o to co się działo do tego czasu.