pam 29.04.2009 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Znaczy się - nikt nie słuszał o podobnym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 29.04.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Kraków - mam to samo.Tyle, że już 3 raz pisałem prośbę o zmianę umowy i wydłużenie czasu przyłącza o kolejny miesiąc.W przeciwnym wypadku powiedzieli, że rozwiązuja umowę.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.04.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Obawiam się, że jedyną radą, którą mogę dać, to na razie tańczyć jak oni zagrają, a ew. roszczeń dochodzić jak już wszystko zrobią. Taki los małego żuczka w starciu z cholernym monopolistą, którego niestety potrzebujemy. I dlatego uważam, że Microsoft powinien zostac zniszczony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Ja też miałem spóźnienie około 3 miesięcy. Po podłączeniu wyliczyłem wysokość kary za opóźnienie i wysłałem pismo do Gazowni (w Gdyni).O dziwo bez szemrania po 3 tygodniach przelali kwotę jaką wyliczyłem.Ja miałem termin na bodajże 31 marca (było to 4 lata temu) i też był zapis o niemożności dotrzymania terminu ze względu na warunki pogodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 29.04.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Generalnie mówiac z gazownia podpisuje sie 2 umowy - przynajmniej ja tak miałem. Najpierw o wykonanie sieci gazowej (czy jak to sie tam nazywa). Tam są warunki przyłaczenia, stała zryczałtowana opłata, termin wykonania i kary za niedotrzymanie termimu. Potem, jak juz wybuduja sieć, podpisuje sie sie umowe o odbiór gazu i na podstawie tej umowy gazownia przyłacza klienta juz fizycznie i rozliczeniowo do gazu. Rozumiem, ze autor tematu jest na etapie tej pierwszej umowy - musi zapłacić i dopiero potem można przejść do umowy o odbór gazu. I tu UWAGA: U mnie gazownia sie spóźniła z przyłączem ponad pół roku - raczej nie wytłumaczy sie pogodą. I jak przyszło do umowy o odbiór, probowali nas zaszantażować (mnie i sąsiadów), że podpisza umowe o odbiór jeśli podpiszemy aneks umowy budowy sieci, wydłużający termin budowy (rozumie sie na taki, który zwalnia gazownię od kar). Postawiłem się, zacząłem wydzwaniać i postraszyłem ich UOKiK-iem. Odpuścili, podpisaliśmy umowę na odbiór i podłączyli gaz. I teraz właśnie przymierzam sie do rozliczenia z gazownią kary - wg szacunków to mniej więcej pokrywa sie z opłatą, którą niegdyś wniosłem. Tym, którzy maja podobne problemy radzę najpierw wszystko popłacic zgodnie z umowami, nie dać sie szantażować jak wyżej (nie mają żadnego paragrafu, żeby tego wymagać) i jak najszybciej doprowadzić do przyłaczenia, żeby miec gaz. Dopiero potem zastanowić sie i jak ewidentnie widac szanse - windykować dziadów . Więc rada dla autora tematu - zapłać wszystko i załatwiaj dalej. Roszczenia zostaw na czas po podłaczeniu gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 29.04.2009 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Dzięki za wsparcie. Pewnie tak zrobię, czyli pójdę podpisać umowę na dostawę gazu i będę udawał "łosia" że nie dostałem faktury z opłatą za przyłączenie. Jak wystawią duplikat to wpłacę i będę się później wymieniał miłymi pismami. A przy okazji wyślę pismo, że nie wiem kiedy mają zamiar skończyć prace i przekazać dokumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 30.04.2009 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Sprawdz tylko dokładnie co masz w umowie budowy sieci nt Twoich wpłat: kiedy, ile i na jakich warunkach masz zapłacić. Jeśli jest tak, że Twój brak zapłaty narusza gdzieś warunki umowy, zapłać szybko i bez rozgłosu (pism, duplikatów itp). Żeby sie nie okazało, że potem oni będą sie tłumaczyć, że sprawa się przeciągnęła, bo Ty nie wpłaciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 30.04.2009 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Myślę, że nie będzie im zależało na przeciąganiu bo już ponieśli koszty i cały przyłącz jest wykonany. Mam takie "podświadome" wrażenie, że goście z placówki chcą to zrobić po cichu aby nie dotaro do wyższych czynników. Już nawet chcieli podłączyć na telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 07.05.2009 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 No i są nowe informacje.Przedwczoraj przyszło polecenie zapłaty za tą f-rę którą wysłali wczrśniej. Zadzwoniłem do ich finansów (numer był na wezwaniu) i okazało się, że jednak faktura musi być wysłana listem poleconym. Oczywiście jak wspomniałem wcześniej doszła zwykłym, a pani do której dzowniłem otrzymała informację od pani która wysyłała tą f-rę że wysłała ją listem poleconym i pewnie doszła bo nie ma zwrotki (dobre co?). A co ciekawsze to do faktury powinien być dołączony protokół odbioru tego przyłącza (cokolwiek to znaczy). W zeszłym tygodniu wysłałem obiecane pismo ale pewnie dojdzie dzisiaj. Pani zaznaczyła że jest wysłane pismo i wstrzymała na razie działania co do płatności. Zastanawiam się czy nie wysłać faxu że otrzymałem polecenie zapłaty a faktury nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.05.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 No i są nowe informacje. Przedwczoraj przyszło polecenie zapłaty za tą f-rę którą wysłali wczrśniej. Zadzwoniłem do ich finansów (numer był na wezwaniu) i okazało się, że jednak faktura musi być wysłana listem poleconym. Oczywiście jak wspomniałem wcześniej doszła zwykłym, a pani do której dzowniłem otrzymała informację od pani która wysyłała tą f-rę że wysłała ją listem poleconym i pewnie doszła bo nie ma zwrotki (dobre co?). A co ciekawsze to do faktury powinien być dołączony protokół odbioru tego przyłącza (cokolwiek to znaczy). W zeszłym tygodniu wysłałem obiecane pismo ale pewnie dojdzie dzisiaj. Pani zaznaczyła że jest wysłane pismo i wstrzymała na razie działania co do płatności. Zastanawiam się czy nie wysłać faxu że otrzymałem polecenie zapłaty a faktury nie ma. Nie żebym bronił monopolu, ale nie wyobrażam sobie sytuacji otrzymania faktury, a następnie informowanie oficjalnie, że się jej nie otrzymało. Może jestem taki tradycjonalista, ale argument, że "ktoś mnie oszukuje to i ja go mogę" jakoś mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 07.05.2009 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Wszelka korespondencja zgodnie z umową ma być wysyłana listem poleconym i z właściwymi załącznikami, których nie było. A Dlaczego poza tym nie chcę się przyznać do jej otrzymania to można sobie poczytać powyżej. Nie chodzi w tym całym zamieszaniu o fakturę ale o to co się działo do tego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts