Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe w zespołach

Recommended Posts

Czy ktoś z Was posiada zespoły okien dachowych i może się podzielić spostrzeżeniami z ich uzytkowania ? wady i zalety.

Chcę dobrze doświetlić powierzchnie poddasza. Zatwierdzony projekt ma stosunek dużo groszy (1:10) niż ustawowy 1:8 do powierzchni podłogi. Okna dachowe będą od strony północno-wschodniej, wiec nie będę narażony na wysokie temperatury tak jak przy bezposrednim nasłonecznieniu gdybym dał okna ze strony południowej.

Zastanawiam się nad zespoleniem typu jedno okno nad drugim (mam wysokie pomieszczenia), oraz jednym poczwornym zespoleniem od strony pólnocno zachodniej. Pod wszystkimi zespoleniami będą umieszczone kaloryfery. Teraz okna dachowe są dostepne z nawiewnikami takie rozumiem ze tylko do łazienki, bo w pokojach za bardzo by ziębiły pomieszczenia.

Pytanie, czy jesteście zadowoleni z zespoleń i czy udało się wszystko zgrać z wnętrzem, z falami pokrycia dachowego i wielu innymi czynnikami, które zapewne ujawniają się w "praniu".

Czy ktoś z Was posiada zespoły okien dachowych i może się podzielić spostrzeżeniami z ich uzytkowania ? wady i zalety.

Chcę dobrze doświetlić powierzchnie poddasza. Zatwierdzony projekt ma stosunek dużo groszy (1:10) niż ustawowy 1:8 do powierzchni podłogi. Okna dachowe będą od strony północno-wschodniej, wiec nie będę narażony na wysokie temperatury tak jak przy bezposrednim nasłonecznieniu gdybym dał okna ze strony południowej.

Zastanawiam się nad zespoleniem typu jedno okno nad drugim (mam wysokie pomieszczenia), oraz jednym poczwornym zespoleniem od strony pólnocno zachodniej. Pod wszystkimi zespoleniami będą umieszczone kaloryfery. Teraz okna dachowe są dostepne z nawiewnikami takie rozumiem ze tylko do łazienki, bo w pokojach za bardzo by ziębiły pomieszczenia.

Pytanie, czy jesteście zadowoleni z zespoleń i czy udało się wszystko zgrać z wnętrzem, z falami pokrycia dachowego i wielu innymi czynnikami, które zapewne ujawniają się w "praniu".

W kwestii formalnej stosunek powierzchni okien do podłogi dotyczy okien zwykłych. Okna dachowe dają dużo więcej światła.

Wiadomo, że te okna dają wiecej światła.

Do obliczeń biorę powierzchnie, które podaje Fakro, teraz zauwazyłem, że powinienem brać właściwie efektywną powierzchnię przeszklenia, (brałem powierzchnie w świetle ościeżnicy) wiec ten współczynnik wypadnie jeszcze gorzej.... sporo gorzej...

Gdzieś w natknąłem się na informacje, że boczne krawędzie okien dachowych powinny znajdować się w górnej części fali pokrycia dachowego.

W moim przypadku chcąc dobrze doświetlić połać mam okna umieszczone w rzędzie co drugą krokiew. W blachodachówce, która ma być położona rozstaw miedzy wierzchołkami fal wynosi 183mm i w przypadku jednego pionowego rzędu okien gdy fala się zgra mniej wiecej dobrze, to przy kolejnym oknie może wypaść na dolinę fali i wtedy bedzie nieciekawie. Manewrować oknem pomiedzy krokwiami też za bardzo nie mozna, bo wchodzi one miedzy krokwie zachowując odległości miedzy nimi minimalne. Pozostaje jeszcze możliwość manewrowania blachodachówką ale to jest chyba niemozliwe ze wzg. na fale, które na siebie ściśle zachodzą.

Manewry są dobre w wojsku. W dachu bardzo trudno to zgrać (i nie ma takiej potrzeby) no chyba że jest jedno okno i koperta. Okna w zespoleniach to urok poddasza a cztery w jednym to bajka. Pamiętaj jednak, że współczynnilk przenikania ciepła będzie znacznie gorszy dla okien niż dla ocieplonego dachu. Pozdrawiam.

Manewry są dobre w wojsku. W dachu bardzo trudno to zgrać (i nie ma takiej potrzeby) no chyba że jest jedno okno i koperta. Okna w zespoleniach to urok poddasza a cztery w jednym to bajka. Pamiętaj jednak, że współczynnilk przenikania ciepła będzie znacznie gorszy dla okien niż dla ocieplonego dachu. Pozdrawiam.

Dla szyb U=1.0

dla ram U=1.4

to podobnie lub dziebko gorzej jak w zwykłych oknach, pod zespoleniem długi grzejnik

Są już okna z szybą U=0,7. Pozdrawiam.

za chwile pewnie będą jeszcze lepsze ja wybieram rozsądek i moje możliwości, trochę tych okien mam - 11szt.

Z tego też względu zastanawiałem się nad możliwością zakupu, o ile to możliwe samych kołnierzy i ram okien dachowych do zainsatlowania w czasie kładzenia pokrycia, natomiast w przyszłym roku dokupienia samych skrzydeł okiennych.

Takie rozwiązanie miałoby 2 zalety, poleprzyłoby moją płynność finansową, po drugie otwory okienne mógłbym zakryć atrapami zbitymi z łat i okrytych folią co uchroniłoby mnie od kradziezy tych okien.

Niestety podejrzewam, że nie jest mozliwy zakup okien w ten sposób.... a teraz nie mogę tego sprawdzić - święta.

Ja swoim inwestorom liczę tak samo. Musisz rozważyć, które rozwiązanie będzie ekonomiczniejsze. I jeszcze jedna uwaga przy realizacji tak długo rozciągniętej w czasie nie powinieneś stosować folii dachowej jako krycie wstępne. Pozdrawiam.

Ja swoim inwestorom liczę tak samo. Musisz rozważyć, które rozwiązanie będzie ekonomiczniejsze. I jeszcze jedna uwaga przy realizacji tak długo rozciągniętej w czasie nie powinieneś stosować folii dachowej jako krycie wstępne. Pozdrawiam.

No to Ty tak liczysz, jesteś pierwszy :)

jakiej foli ? ja mam odeskowany dach w papie