Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murek

Recommended Posts

Witam

Mam uskok w poziomach na działce , bo sam sobie go zrobiłem . Chciałem mieć równa działkę która miała wcześniej spadek więc z jednej strony musze zrobić murek taki max 30 cm , ale za to na długości 30 metrów . I od kilku dni ma duży dylemat bo chciałbym aby było to coś nie drogiego . Niestety obrzeża maja do 30 cm więc są trochę za małe nie ma ich jak zakotwiczycz . Szukam więc ładnego i niedrogiego materiału , myślałem o kostkach granitowych takich 15 x 15 ale to wychodzi ponad 3 tyś sam materiał . Przejrzałem juz wszelkie propozycje galantrii betonowej ale tam też ceny są dość wysokie .

Może ktoś coś robił podobnego i podpowie mi coś ciekawego .

pozdr

Jacek

hmmmm....

nie warto wyważać drzwi dawno otwartych

są produkowane specjalne prefabrykaty betonowe do takich celów:

http://www.baumat.com.pl/produkty/sciany_oporowe/img/2.gif

od jakieś pół metra wysokości /te będą dla Ciebie/ do kilku metrów...

http://www.baumat.com.pl/produkty/sciany_oporowe/img/3.jpg

To się sprawdza przy peronach kolejowych. Na swojej działce możesz mieć problemy z:

- ze znalezieniem - bardzo trudno jest je dostać bo są produkowane głównie na potrzeby przemysłowe

- pracą - te najmniejsze waż ponad 50 kilogramów ich ustawianie jest dość męczące

- dopasowaniem - jeżeli ten murek ma nie być idealnie prosty to troche się napracujesz przy docinaniu zwłaszcza, że są zbrojone

ja bym polecił zwykły murek oporowy (zaszalowany i zalany betonem) z niedużym fundamentem, albo wymurowany z kostki granitowej, ale nie koniecznie tej 15-19 ale 9-11.

weż se zrób z betonu sam. Takie normalne półokrągłe słupki, wylewane w plastikowej rynnie z półsuchej masy. kielnią na swiezo se odetniesz długość i juz. Potem pod sznurek ustawisz półokrągłą stroną do zewnatrz, a płaską do ziemi i bedziesz miał murek oporowy że ho ho! Z fajnych półokragłych słupków.

weż se zrób z betonu sam. Takie normalne półokrągłe słupki, wylewane w plastikowej rynnie z półsuchej masy. kielnią na swiezo se odetniesz długość i juz. Potem pod sznurek ustawisz półokrągłą stroną do zewnatrz, a płaską do ziemi i bedziesz miał murek oporowy że ho ho! Z fajnych półokragłych słupków

Poproszę o rozwinięcie tematu

Skoro płaską do ziemi to chyba półokrągłą do góry nie na zewnątrz? No i co zrobić jeśli murek miałby mieć 50-60cm wysokości? Jak kłaść jedno na drugie?

Czy taka konstrukcja też musi mieć fundament?

weż se zrób z betonu sam. Takie normalne półokrągłe słupki, wylewane w plastikowej rynnie z półsuchej masy. kielnią na swiezo se odetniesz długość i juz. Potem pod sznurek ustawisz półokrągłą stroną do zewnatrz, a płaską do ziemi i bedziesz miał murek oporowy że ho ho! Z fajnych półokragłych słupków.

Retrofood - wiedziałem że jak zamieszcze temat na forum to ktoś podpowie coś ciekawego . Chciałem zrobić własnie taki murek z palisad ,ale cenowo było za drogo , myśłałem aby właśnie zrobić je samemu ale nie miałem koncepcji jak je wyciągnac i wlewać w rynny . Ale nie wpadłem na to że może przecież być półokrągły bo i tak ta druga cześć idzie do ziemi .

Muszę przyznać że twój pomysł bardzo mi się podoba i muszę go przekalkulować . A zostało mi trochę rynny więc myśle ze na raz mółbym mała producje otworzyć .

Można jeszcze z podkładów kolejowych. Cena ok 15-25 zł/szt. Oczywiście używane. Mają wymiary 15x25x240 cm. Dociąć na odpowiednią długość, tak aby w ziemi było zagłębione 70-90 cm, obsypać żwirem i gotowe. Przymierzam się do takiego właśnie rozwiązania. W sumie 10m murku oporowego muszę postawić.

Lech

Można jeszcze z podkładów kolejowych. Cena ok 15-25 zł/szt. Oczywiście używane. Mają wymiary 15x25x240 cm. Dociąć na odpowiednią długość, tak aby w ziemi było zagłębione 70-90 cm, obsypać żwirem i gotowe. Przymierzam się do takiego właśnie rozwiązania. W sumie 10m murku oporowego muszę postawić.

Lech

myśłałem o tym ale ten pomysł odpadł

Lech

Gratuluję. Proponuję jeszcze przy tym sadzać dziecko. Dzieci i lekarze uwielbiają olej kreozotowy.

Gratuluję. Proponuję jeszcze przy tym sadzać dziecko. Dzieci i lekarze uwielbiają olej kreozotowy.

Napisałem: używane. Są powszechnie stosowane w ogrodach. Przecież nikt na tym obiadu nie będzie jadł, ani bezpośrednio przy tym przesiadywał.

http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/pomysly-na-ogrod/czy-podklady-kolejowe-sa-szkodliwe_,7190_780.htm

Napisałem: używane. Są powszechnie stosowane w ogrodach. Przecież nikt na tym obiadu nie będzie jadł, ani bezpośrednio przy tym przesiadywał.

http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/pomysly-na-ogrod/czy-podklady-kolejowe-sa-szkodliwe_,7190_780.htm

Tak dzieci oczywiście wiedzą,że mają łapkami nie dotykać i łapek później do buzi nie wpychać.

To,że są lub mogą byc powszechnie stosowane dowodzi jedynie ignorancji albo wręcz głupoty stosujących.

To,że są lub mogą byc powszechnie stosowane dowodzi jedynie ignorancji albo wręcz głupoty stosujących.

Dziękuję za szczerość szanowna ELITO FORUM!!

Jeśli nie podoba Ci się ten pomysł a masz na ten temat wiedzę większą niż inni, to wypada podzielić się nią i wytłumaczyć lub odesłać do źródła, a nie krytykować z nutą cynizmu!! Tym bardziej, że poruszane zagadnienie ma związek ze zdrowiem.

Pozdrawiam

Lech

Dziękuję za szczerość szanowna ELITO FORUM!!

Jeśli nie podoba Ci się ten pomysł a masz na ten temat wiedzę większą niż inni, to wypada podzielić się nią i wytłumaczyć lub odesłać do źródła, a nie krytykować z nutą cynizmu!! Tym bardziej, że poruszane zagadnienie ma związek ze zdrowiem.

Pozdrawiam

Lech

Wyszukuanie informacji na temat oleju kreozotowego to jakieś 0,9 s trwa.

Reakcja taka moja a nie inna bo się wściekam jak ktoś kogoś innego a w szczególności dzieci naraża na szwank w kwestiach zdrowotnych. Poelacm zawsze zanim się cokolwiek poleci być na 100% pewnym - chyba,że tak jak to u nas bywa kazdy Polak jest lekarzem, prawnikiem, inżynierem i politykiem w jednym.