Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie od strony drogi gminnej-ciekawa sytuacja

Recommended Posts

Zgodnie z przepisami należy zwrócić się do gminy o zaopiniowanie lokalizacji ogrodzenia i po otrzymaniu decyzji należy zgłosić do starostwa rozpoczęcie budowy ogrodzenia. W mojej gminie nalezy odstąpić lokalizacje ogrodzenia od osi jezdni 5 metrów czyli 3,5 metra na moim. i tu mam pytanie co w przypadku gdy sprzedam np 50 centymetrowy graniczący z droga gminna i ogrodzę sie w granicy(nie potrzeba zgody gminy bo nie graniczę z drogą) . Zaoszczędzę wówczas 3 metry działki. czy to zgodne z prawem - wydaje sie ze tak, czy ktoś rozważał podobny przypadek?

Zgodnie z przepisami należy zwrócić się do gminy o zaopiniowanie lokalizacji ogrodzenia i po otrzymaniu decyzji należy zgłosić do starostwa rozpoczęcie budowy ogrodzenia. W mojej gminie nalezy odstąpić lokalizacje ogrodzenia od osi jezdni 5 metrów czyli 3,5 metra na moim. i tu mam pytanie co w przypadku gdy sprzedam np 50 centymetrowy graniczący z droga gminna i ogrodzę sie w granicy(nie potrzeba zgody gminy bo nie graniczę z drogą) . Zaoszczędzę wówczas 3 metry działki. czy to zgodne z prawem - wydaje sie ze tak, czy ktoś rozważał podobny przypadek?

Zobacz sobie do planu zagospodarowania przestrzennego które w moim rejonie mówi że w pasie 7m od drogi powiatowej nie mozesz nic wybudować.

Z prawnego punktu widzenia raczej nie możliwe.

1. Podział działki w ten sposób mógłyby być przeprowadzony na poszerzenie drogi gminnej. Gmina musiałaby wyrazić chęc kupna i nadal graniczyłbyś z drogą.

2. Nawet jeśli jakim cudem udałoby ci się wydzielić taką małą działkę to pozbawiasz się dostępu do drogi publicznej. Przypuszczam że żaden sędzia po zapoznaniu się z aktami sprawy nie przyzna ci słuzebności. A bez służebności to masa problemów

3. Teraz jeśli droga jest taka wąska to w razie w. nikt nie zaparkuje przed twoim ogrodzeniem . A chyba jakieś imprezy rodzinne planujesz. Szanse, że ktoś uszkodzi ci ogrodzenie mocno się zwiększają. Jeśli wszyscy sąsiedzi by tak zrobili to po wjeździe na ulicę np. śmieciarki nikt inny by już nie przejechał.