Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

6,7 cm w warstwie docieplenia powinno się montować jeżeli masz okna energooszczędne, murowanie w licu ściany to wyrzucone pieniądze w błoto, mostek liniowy jest większy niż ramy okna.
no nie do końca :)

100% ta wartość jest prawidłowa, w celu wykorzystania na maksa właściwośći izolacyjnych materiału, są to dane z Dortmundu, u nas sprawdzane na UWM. Jeżeli sobie życzysz podam ci podstawy obliczeń.

nie do konca :) powtórzę. Z jednym się zgadzam - montaż w licu muru przy takiej konstrukcji ściany generuje duży współczynnik liniowy ale podana wartość 6-7 cm wysunięcia w warstwę ocieplenia nie jest do końca prawda - wszystko zależy od grubości tego docieplenia - przy okładaniu ścian 10 -15 cm styropianu mija się z celem generując zwiększone koszty montażu nie dając realnie nic w zamian

Ale też duża cześć z Was sama generuje ogromne koszty montażu i bardzo często nieprawidłowe zamontowanie okien - dotyczy to ścian 3W

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3241152

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

6,7 cm w warstwie docieplenia powinno się montować jeżeli masz okna energooszczędne, murowanie w licu ściany to wyrzucone pieniądze w błoto, mostek liniowy jest większy niż ramy okna.
no nie do końca :)

100% ta wartość jest prawidłowa, w celu wykorzystania na maksa właściwośći izolacyjnych materiału, są to dane z Dortmundu, u nas sprawdzane na UWM. Jeżeli sobie życzysz podam ci podstawy obliczeń.

nie do konca :) powtórzę. Z jednym się zgadzam - montaż w licu muru przy takiej konstrukcji ściany generuje duży współczynnik liniowy ale podana wartość 6-7 cm wysunięcia w warstwę ocieplenia nie jest do końca prawda - wszystko zależy od grubości tego docieplenia - przy okładaniu ścian 10 -15 cm styropianu mija się z celem generując zwiększone koszty montażu nie dając realnie nic w zamian

Ale też duża cześć z Was sama generuje ogromne koszty montażu i bardzo często nieprawidłowe zamontowanie okien - dotyczy to ścian 3W

Zaraz mnie cholera trafi, nie bardzo rozumiem co to jest nie do końca ?. Przy takiej warości i wysunięciu okien o 6,7 cm poza lico muru w warstwę ocieplenia uznaje się w obiliczeniach do świadectwa energetycznego, że cieplny mostek liniowy nie istnieje. Nie zależy to absolutnie od grubości materialu na ścianach i nie ma z tym nic wspólnego. W wyniku badań stwierdzono różnicę 0,045 w ścianie z oknem w licu do 0,005 w ścianie z wysuniętym oknem o 6,7 cm w warstwie ocieplenia.

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3241234

wiec niech cie trafi :p

A co stwierdzono przy ociepleniu 30 cm i wysunięciu czoła okna poza lico muru o 10 cm?

I dla porównania co stwierdzono przy wysunięciu czoła okna o 7 cm względem lica muru i dociepleniu 10 cm styropianu?

Sorki ale niech cie nie trafia tylko zanim cokolwiek zacytujesz pomyśl czy nie wprowadzisz w błąd innych - sądzisz, że oba przypadki są identyczne, bo gdzieś tam w Reichu napisali?

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3241298

wiec niech cie trafi :p

A co stwierdzono przy ociepleniu 30 cm i wysunięciu czoła okna poza lico muru o 10 cm?

I dla porównania co stwierdzono przy wysunięciu czoła okna o 7 cm względem lica muru i dociepleniu 10 cm styropianu?

Sorki ale niech cie nie trafia tylko zanim cokolwiek zacytujesz pomyśl czy nie wprowadzisz w błąd innych - sądzisz, że oba przypadki są identyczne, bo gdzieś tam w Reichu napisali?

Nie wiem o czym ty piszesz, podejżewam że sam nie wiesz o czym piszesz. Obwodowy mostek cieplny okna nie ma nic wspólnego z grubością styropianu na ścianach, rozumiem że trudno jest ci to pojąć i nic nie poradzę na to, w każdym razie nie pisz takim tonem tych bzdur bo sam ludzi wprowadzasz w błąd. Mostki się liczy wg normy i pewnych stałych wartości w niej zamieszczonych lub ręćznie jak lubisz całki, mostek cieplny dookoła okna nie ma nic wspólnego z grubościa styropianu na ścianach. Jak masz wątpliwości to wyślij zapytanie do dowolengo Uniwerku lub politechniki z kierunkiem ogrzewnictwa, jak nie masz napisz na priva podrzuce ci kilka adersów, bo nie rozumiesz problemu i mylisz kilka pojęć, warości całkowitej U ściany i zasad liczenia mostków cieplnych obwodowych w przypadku przerwania jednorodności tejże ściany. Dla obu tych pozycji muszą być przeprowadzone oddzielne obliczenia, nie można ich traktować identycznie.

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3241729

Chciałbym zaproponować bardziej praktyczne wypowiedzi obu dyskutantów.

Jak uszczelnić okno wysunięte przed lico muru?

Czy np. otwór okienny, z którego zostało wysunięte okno, dookoła uszczelnić np. płytami styroduru? Czy uszczelnia się np. pianką na styku okno-ocieplenie?

Przyjmuję, że okno o grubości ramy 7,3cm zostanie wysunięte na 6-7cm poza lico muru.

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3241823

Od środka taśma paroszczelna,między ociepleniem a ramą pianka i od zewnątrz taśma paroprzepuszczalna ,,,

Gotowy system ma Illbruck, można też kombinować "domowym sposobem" czyli taśma bitumiczna od środka,pianka i coś tam na zewnątrz !

:p

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3242054

...Obwodowy mostek cieplny okna nie ma nic wspólnego z grubością styropianu na ścianach.....
może i nie wiem co pisze, jak zawsze :p, na Polibudę wybierać się nie będę, oczywiście dla ciebie nie ma to znaczenia, ważne by było te 6-7 cm bo gdzieś tam tak napisali, nawet jeśli okno będzie usytuowane w licu 20 cm styropianu będzie wszystko OK bo liczy się tylko liniowy współczynnik, który faktycznie zależy przede wszystkim od grubości ościeżnicy ale także od sposobu wykonania tego szczegółu (czy jest z wegarkiem czy tez nie, i jaki jest ten styropianowy węgarek) o czym zapomniałeś wspomnieć.

To jak według ciebie najlepiej zamontować ościeżnicę 92mm grubości (Np Schuco Si-82) przy ścianie dwuwarstwowej docieplonej 10 cm styropianu?

Czekamy na ciekawe obliczenia na poziomie katedry matematyki jakiegokolwiek uniwerka

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3242147

...Obwodowy mostek cieplny okna nie ma nic wspólnego z grubością styropianu na ścianach.....
może i nie wiem co pisze, jak zawsze :p, na Polibudę wybierać się nie będę, oczywiście dla ciebie nie ma to znaczenia, ważne by było te 6-7 cm bo gdzieś tam tak napisali, nawet jeśli okno będzie usytuowane w licu 20 cm styropianu będzie wszystko OK bo liczy się tylko liniowy współczynnik, który faktycznie zależy przede wszystkim od grubości ościeżnicy ale także od sposobu wykonania tego szczegółu (czy jest z wegarkiem czy tez nie, i jaki jest ten styropianowy węgarek) o czym zapomniałeś wspomnieć.

To jak według ciebie najlepiej zamontować ościeżnicę 92mm grubości (Np Schuco Si-82) przy ścianie dwuwarstwowej docieplonej 10 cm styropianu?

Czekamy na ciekawe obliczenia na poziomie katedry matematyki jakiegokolwiek uniwerka

Wyraźnie napisałem okno ma być zamontowane w warstwie ocieplenia rozpoczynasz idiotyczną wymianę zdań zpupełnie nie na temat. Stwierdzenie, że okno ma być zamontowane w warstwie ocieplenia w odległości 6,7 cm od lica muru nie podlega żadnej dyskusji i to powoduje praktycznie likwidację mostka cieplnego wokół tego elementu. Idotycznym jest wstawianie okna o grubości ościeżnicy 92 mm w warstwę ocieplnia 100 mm ponieważ 1/3 ramy będzie wystawała poza ocieplnie budynku. Nie rozumiem do czego dążysz tą dyskusją, czy uważasz ludzi za idiotów czy starasz się idotę z siebie zrobić? Lekceważenie tego elementu przez inwestora nawet pomimo zainstalowania okien energooszędnych będzie wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Zaczynasz się zachowywać jak typowy fachowiec chory na rację do którego logiczne argumenty nie trafiają i zaczyna się doszukiwać absurdów dla udowodnienia swojego przeczucia bo przecież nie wiedzy. Moje twierdzenia dotyczące montowania okien w warstwie ocieplenia pochodzą z wykładu prof. Bieranowskiego (UWM), który ściśle współpracuje i prowadzi projekty unijne we współpracy z Passivhaus Instytut w Dortmundzie (gdzie projekt ten prowadzi doktor Wolfgang Feist). Przypominam, że ciągle dyskutujemy o domie niskoenergetycznym i nim montujemy wyżej wzmiankowane okna, co jednoznacznie definiuje grubość warsty styropianu na min. 200 mm, chyba że poznałeś jakiś nowy rewelacyjny materiał budowlany o niskiej wartości współczynnika przenikania ciepła U, to piedziel się z całym forum tą tajemną wiedzą.

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3242468

....Idotycznym jest wstawianie okna o grubości ościeżnicy 92 mm w warstwę ocieplnia 100 mm ponieważ 1/3 ramy będzie wystawała poza ocieplnie budynku. .....
i widać ze się wogóle nie rozumiemy a zaczynasz pyskówkę nie wiadomo dlaczego.

Wysadzenie okna o 6 cm i jak ci wyszło ze okno będzie wystawać poza lico? 3 cm będzie w ścianie i dlatego śmieje się z twej irytacji - podaje się zawsze wysadzenie lica okna poza lico muru konstrukcyjnego. W domach pasywnych dąży się do tego by warstwa ocieplenia wystawała poza lico okna minimum 10 cm i nie jest tu potrzebne powoływanie się na profesora i jego powiązaniami z Dortmundem. I nie chodzi tu tylko o współczynnik liniowy, chodzi także o rozkład izotermy w warstwie ocieplenia i okna, chodzi o wiele czynników mających na celu zminimalizowanie strat ciepła, także sposobu samego zamontowania i uszczelnienia zamontowanego okna

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3242520

....Idotycznym jest wstawianie okna o grubości ościeżnicy 92 mm w warstwę ocieplnia 100 mm ponieważ 1/3 ramy będzie wystawała poza ocieplnie budynku. .....
i widać ze się wogóle nie rozumiemy a zaczynasz pyskówkę nie wiadomo dlaczego.

Wysadzenie okna o 6 cm i jak ci wyszło ze okno będzie wystawać poza lico? 3 cm będzie w ścianie i dlatego śmieje się z twej irytacji - podaje się zawsze wysadzenie lica okna poza lico muru konstrukcyjnego. W domach pasywnych dąży się do tego by warstwa ocieplenia wystawała poza lico okna minimum 10 cm i nie jest tu potrzebne powoływanie się na profesora i jego powiązaniami z Dortmundem. I nie chodzi tu tylko o współczynnik liniowy, chodzi także o rozkład izotermy w warstwie ocieplenia i okna, chodzi o wiele czynników mających na celu zminimalizowanie strat ciepła, także sposobu samego zamontowania i uszczelnienia zamontowanego okna

Już widać że się nie rozumiemy 92 mm + 67 mm = 159 mm odejmujemy od tego 100 mm grubości ocieplenia i wychodzi 59 mm okna wystającego poza pocieplenie czyli w przybliżeniu 1/3, cholera spociłem się przy tych rachunkach ;)

PS. Wartwa ocieplenia powinna zachodzić na ramę okna taki tam panie jeszcze dżyngiel jest czyli parapetów niet. Wiem dlaczego się tak bronisz bo te dynksy do prawidłowego montażu okna w warstwie ocieplenia to tylko w niemczech widziałem i kosztowały jakieś koszmarne pieniądze:)

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3242600

Ja planuję tak samo 20 cm stropianu. Też zastanawiam się czy okna nie będą za głęboko osadzone jeśli będą w licu ściany - walory wizualne.

Może ktoś się wypowie kto tak ma?[/b]

ja tak mam, wyszło normalnie, ale ja okna wstawiałem dawno temu, wtedy nikt nawet nie wiedział że można je wstawić w warstwie ocieplenia, nawet dzisiaj niewiele firm wie jak wstawić okna w standardach energooszczędnych

Niestety to prawda i o dziwo pomimo mojej ostrej w treści dyskusji z jareckim jest jednym z niewielu, który potrafi przynajmniej częciowo zlikwidować mostek cieplny poprzez montaż okna w warstwie ocieplenia.

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3243099

...Niestety to prawda i o dziwo pomimo mojej ostrej w treści dyskusji z jareckim jest jednym z niewielu, który potrafi przynajmniej częciowo zlikwidować mostek cieplny poprzez montaż okna w warstwie ocieplenia.
Waldi - dziękuje ci za mile słowo pod moim adresem

Staram się być na bieżąco zarówno jeśli chodzi o sposób montażu jak i materiały jakie powinny być do niego użyte - choć prawda jest ze wiele z tych materiałów narzucanych jest przy pewnych rozwiązaniach zupełnie niepotrzebnie powodując tylko wzrost kosztów montażu.

A swoja droga, po weekendzie, sprawdzę te Twoje 67 mm plus grubość profila :p

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3243133

Czy nikt z forumowiczów nie ma okien w warstwie ocieplenia? Wprost nie do wiary :roll:

mpopłav podał Ci linki.

Poza tym w instrukcji montażu np. Aluplasta (co jest dla mnie mocno zabawne) są podane sposoby mocowania.

Nie wiem jak będzie dalej z moimi oknami ale uznano mi reklamację 2 skrzydeł tarasowych i je wymienią za oki 1 m-c a pozostałe stwierdzili że się gną w granicach normy (ech, najwazniejsze że sa szczelne).

Ale co do ram to na razie nie wiem czy cos im jest, nie zauważyłem jakiś zmian.

W każdym razie z pionami i poziomami nie było żadnych problemów.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3246140

Czy nikt z forumowiczów nie ma okien w warstwie ocieplenia? Wprost nie do wiary :roll:

Ja mam. Tylko jeszcze ocieplenia brak.

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3246152

No właśnie, jak powinno się montować okna w ścianie trójwarstwowej

gdzie z zewnątrz jest ściana z klinkieru,

Mój wykonawca od klinkieru chce zamontować okna po wykonaniu elewacji z klinkieru ,

Wg mnie i wg moich wykonawców tak się właśnie powinno robić. Ścianka osłonowa, czy to z klinkieru czy np porothermu 11,5 jak jest w moim przypadku stanowi węglarki (ok 3cm na każdą stronę). Rama okienna dochodzi wtedy do ścianki osłonowej. Samo zamocowanie wykonuje się różnie- najczęściej blaszkami do ściany nośnej. W moim przypadku, dostawca okien nie zgodził się na montowanie na blaszki bo twierdzi, że to lipa i woli mi tego wcale nie wstawiać bo miał przypadki wypchnięcia okna, opuszczania się ich itp. Dlatego też w wełnie porobiłem przekładki (ok 3-4 na wysokość) z superexu do których to przekładek na kotwy zostanie umocowane każde okno. Wiem, że pewnie mogą pojawić się problemy z mostkami termicznymi ale w moim przypadku to było chyba jedyne rozwiązanie. Mam kilka okien bardzo dużych, 4 metrowe drzwi przesuwane, okna 3 szybowe więc dosyć ciężkie.

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3246184

• 6 months później...

Witam wszystkich!

Na wstepie chcialem uprzedzic,ze jestem poczatkujacym forumowiczem,wiec prosze wszystkich o wyrozumialosc :roll: Przymierzamy sie z zona do budowy domu energooszczednego DCP-132 z biura Lipinskich. Staram sie zglebic takjniki budowy takiego domku i obecnie jestem na etapie okien. Najprawdopodobnie wybierzemy okna M&S TYTANOWEtermo. Martwi mnie jednak sprawa ich montazu. Przewalilem juz mase postow i stron, dowiedzialem sie o montowaniu okien w warstwie ocieplenia, o systemie JD-B, systemie Illbruck itp itd. Ale mam obawy czy okno montowane w warstwie ocieplenia w sposob jaki prezentuja na forum j-j lub Piczman, czy tez przy uzyciu systemu JD-B nie bedzie sprawiac problemow. Obawiam sie opadania, wykrzywiania,problemow z otwieraniem itp. Poszukujac rozwiazan natrafilem na ciekawy artykul. Przedstawia on montaz okna w domu prawie pasywnym :) Jest to polaczenie metody tradycyjnej (montaz w scianie) z montazem w warstwie ocieplenia. Poprostu boki otworow okiennych zostaly wylozone styropianem. Dla ulatwienia link do ww artykulu: http://www.e-okna.pl/energooszczednosc,Okna_w_domu_prawie_pasywnym,1034.html I tutaj moje pytanie, zwlaszcza do Jareko - czy to bedzie dzialac? Czy rzeczywiscie takie rozwiazanie zlikwiduje mostki termoczne? Czy ma to sens? Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz i wszelka pomoc :p Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3728178

Przecież montując okna "normalnie" nie stykają się One ze ścianą tylko są zapiankowane ! Trzmają się na kotwach jak w przypadku podanym wyżej !

Styropian między ścianę a ramę okienną nic tu nie zmienia !

Poprawcie mnie jeśli się mylę ! :roll:

https://forum.murator.pl/topic/121622-monta%C5%BC-okien-w-warstwie-ocieplenia/page/2/#findComment-3728365