Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Już komentowane były Twoje zdjecia nie raz. Nawet Jerzy Płoński (Pchełek), człowiek z ITB znający się na rzeczy o wiele lepiej niż wielu z nas, skomentował twoją manipulację i niewiedzę.

A jak się montuje okna w ścianie 3W ?

I może choć raz ustosunkujesz się do naszych wyliczeń na podstawie serwowanych przez Ciebie danych?

Witam. Wyliczenia na tym forum to już były i liczą z 80 stron. Z tego widać, że liczby do nikogo nie przemawiają tak jak zdjęcia termowizyjne. Montaż okien w ścianie 3W to montaż w warstwie ocieplenia, ale jeżeli się go zrobi na stalowych mostkach termicznych, to będzie jak na Twoich zdjęciach termicznych. Same straty ciepła, jeszcze większe niż osadzając okna bezpośrednio w murze nośnym. Każdy montaż okien powinien być poparty zdjęciami termowizyjnymi a nie gadką, że jest dobrze.

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest oczywistą bzdurą to co piszę Pan Krzysztof. Obliczenia i praktyka prowadzą do kompletnie innych wniosków.

Witam. Zgadzam się całkowicie. Zacząć trzeba od pomiaru temperatury ramy okiennej, która nie powinna być większa niż o 1*C od temperatury zewnętrznej. W przeciwnym razie są straty ciepła sięgające 100 - 120 zł/okno. Na tych zdjęciach termowizyjnych różnica ta wynosi 7*C do 12*C, więc dlatego tak świecą. Przy minusowych temperaturach zewnętrznych rama nie może być ciepła z dodatnią temperaturą. Pozdrawiam.

Jest oczywistą bzdurą to co piszę Pan Krzysztof. Obliczenia i praktyka prowadzą do kompletnie innych wniosków. Zakładając, że różnica w wartości liniowych mostków cieplnych wynosi: dla montażu w warstwie ocieplenia wartość mostka to 0,0 a dla montażu w licu ściany to 0,05 W/mK. To roczne straty dla 100 mb obwodu okien wynoszą: 0,05 (W/mK) x 100 mb (obwód okien) x 20 C (średnia różnica temperatur w okresie grzewczym) x 5000 h (długość okresu grzewczego w Polsce) = 500 kWh x 0,66 gr (cena prądu w taryfie G12) = 330,00 zł (przy grzaniu domu prądem). Tak więc większość użytkowników domu traci (???) na "złym" montażu w ciągu roku ok. 100-200 zł dla całego domu.

"Drobne" sprostowanie: według wyliczeń instytutu budynków pasywnych mostek liniowy dla montażu w licu ściany wynosi poniżej 0,01 ... pzdr

glebokosc osadzenia okna.jpg

"Drobne" sprostowanie: według wyliczeń instytutu budynków pasywnych mostek liniowy dla montażu w licu ściany wynosi poniżej 0,01 ... pzdr

[ATTACH=CONFIG]189568[/ATTACH]

Witam. Rysunki i wykresy techniczne to trzeba umieć czytać. A z tego wykresu widać jednoznacznie, że po wysunięciu okna w warstwę ocieplenia (od 0 do 80 mm) na prawo, to mostek liniowy ma wartość poniżej 0,005. Natomiast dla okna osadzonego w murze nośnym (na lewo) wartości tego mostka rosną po paraboli, czyli w kwadracie. Zdjęcia termowizyjne to pokazują. Nic ująć, nic dodać bo to jest czysta prawda.

Zdjęcia termowizyjne mówią same za siebie. Prawda zawsze oczy kole. To nie jest moja wyobraźnia, tylko kamery termowizyjnej. Dzisiaj w murach 2W, okna powinny być osadzone tylko i wyłącznie w warstwie ocieplenia, bo unika się przejścia ciepła z muru do ramy.

Niepotrzebnie się odzywałem.:bash:

Zdjęcia termowizyjne to trzeba umieć wykonywać.

Witam. Rysunki i wykresy techniczne to trzeba umieć czytać. A z tego wykresu widać jednoznacznie, że po wysunięciu okna w warstwę ocieplenia (od 0 do 80 mm) na prawo, to mostek liniowy ma wartość poniżej 0,005. Natomiast dla okna osadzonego w murze nośnym (na lewo) wartości tego mostka rosną po paraboli, czyli w kwadracie. Zdjęcia termowizyjne to pokazują. Nic ująć, nic dodać bo to jest czysta prawda.

Panie Krzysztofie, przyznaje rację - tym razem to ja źle przeczytałem.. :bash:

Panie Krzysztofie, przyznaje rację - tym razem to ja źle przeczytałem.. :bash:

Witam. Takich prawd źle przeczytanych, a nie przyznających rację, to na forum montażu okien w warstwie ocieplenia są dziesiątki. Nic z nich nie wynika, bo człowiek zarażony wścieklizną jest w dalszym ciągu chory. Jest to choroba polska. Za parę postów znowu dojdzie do walki, bo TWA nie odpuści. Żadne obliczenia poparte zdjęciami termowizyjnymi nie liczą się. Z tego wykresu jednoznacznie wynika, że wartość obwodowego mostka termicznego dla okien osadzonych w murze nośnym, jest 10X większa niż dla okien osadzonych w warstwie ocieplenia. Jeżeli pod Smoleńskiem uratowały się trzy osoby i gonił je enkawudzista z naganem aby dobić, to to samo jest tutaj. Jednym słowem jest to ciemnota,dla której najwygodniej jest zbanować przeciwnika i mieć spokój. Wszyscy to przełkną w milczeniu i przejdą do bajek jak do prawdy. Pozdrawiam.

zamiast pisać o Smoleńsku ustosunkuj się Waść do wyliczeń Brassa czy moich

Jest oczywistą bzdurą to co piszę Pan Krzysztof. Obliczenia i praktyka prowadzą do kompletnie innych wniosków. Zakładając, że różnica w wartości liniowych mostków cieplnych wynosi: dla montażu w warstwie ocieplenia wartość mostka to 0,0 a dla montażu w licu ściany to 0,05 W/mK. To roczne straty dla 100 mb obwodu okien wynoszą: 0,05 (W/mK) x 100 mb (obwód okien) x 20 C (średnia różnica temperatur w okresie grzewczym) x 5000 h (długość okresu grzewczego w Polsce) = 500 kWh x 0,66 gr (cena prądu w taryfie G12) = 330,00 zł (przy grzaniu domu prądem). Tak więc większość użytkowników domu traci (???) na "złym" montażu w ciągu roku ok. 100-200 zł dla całego domu.

Zima przeważnie trwa listopad, grudzień, styczeń i luty - nie mówimy o tegorocznej - czyli cztery miesiące

100 zł podzielić przez te Twoje 'średnie' okno czili przez 6mb daje 16,66 zł strat na metrze bieżącym

Średnio dom ma ok 100 mb obwodu okien a często i o wiele więcej - ale przyjmijmy te 100 :)

Przyjmijmy mniejszą wartość 'oszczędności' - czyli 16,60 zeta razy 100 mb da nam 1660 zł oszczędności na ogrzewaniu (czym ?)

popraw mnie jeśli popełniam bład w obliczeniach - ale chyba póki co błedu nie popełniłem

teraz te 1660 podzielmy przez te średnie 4 miesiące zimy - daje nam oszczędności 415 zł - czy tak ? Dobrze działa mi kalkulator ? Przy krótszej zimie - takiej najbardziej dla nas typowej, trwającej trzy miesiące wychodzi aż 533 zeta ale zatrzymajmy się przy tych 415 :)....Człowieku, zrozum w końcu, wielu z zaglądających tutaj buli mniejszą kasę za ogrzanie swojej chałupy, za wszystkie inne wydatki bytowe, mając okna zamontowane w ścianie, bez folii paroszczelnych itp wynalazków

Dla porządku, gdyż więcej już nie będę z Panem polemizował i co najwyżej przypominał ten post, przypomnę do czego się odnoszą wyliczenia Brasa i moje (wytłuszczenie tekstu przeze mnie) Cytuję:

Witam. Proszę się zastanowić i pomyśleć przez chwilę spokojnie. Współczynnik przewodzenia ciepła dla tworzywa to 0,22 a dla stali 58. Stal przewodzi 264x więcej ciepła niż tworzywo. Oczywiście elementy z tworzywa są grubsze 3X, ale to i tak jest 88X mniej ciepła przepływa niż przez stal. Jeżeli piszę,że osadzenie okna w technologii AD jest cieplejsze 30X, to to wynika z temperatury ramy (można zmierzyć pirometrem), jej przewodności ciepła (1,0 dla VEKA90) szklenia (trzy szybowe), temperatury wnętrza (22*C), temperatury zewnętrznej (-1*C, która jest średnią temperaturą całego okresu zimowego w Polsce) i długości obwodowej ramy okiennej. Przyjmując przeciętne okno 1,2 x 1,8 to długość ramy wynosi 6 m. Wszystkie te dane trzeba uwzględnić i wyjdzie 100 do 120 zł straty dla takiego przeciętnego okna, z resztą to widać na tych świecących ramach. ...

Już nie będzie prośby o bana dla Pana gdyż rozsądny czytelnik sam oceni kto ma rację a inny, wierzący w bajki ...stanie się Pana klientem.

EOT

Edytowane przez jareko

zamiast pisać o Smoleńsku ustosunkuj się Waść do wyliczeń Brassa czy moich

Dla porządku, gdyż więcej już nie będę z Panem polemizował i co najwyżej przypominał ten post, przypomnę do czego się odnoszą wyliczenia Brasa i moje (wytłuszczenie tekstu przeze mnie) Cytuję:

Już nie będzie prośby o bana dla Pana gdyż rozsądny czytelnik sam oceni kto ma rację a inny, wierzący w bajki ...stanie się Pana klientem.

EOT

Witam. Ja nie będę polemizował z obliczeniami, bo bez wspólnych warunków brzegowych zawsze wyjdą różnice. Blokno przytoczył wykres mostka termicznego bez podania parametrów i szerokości ramy. Już z niego można wywnioskować, że osadzenie okna z licem muru przynosi 10X więcej strat wobec osadzenia w warstwie ocieplenia. To daje dużo do myślenia. Dlatego teraz jestem za faktami tj. za zdjęciami termowizyjnymi okien już osadzonych w domach zamieszkanych. Na podstawie temperatury ramy (ze zdjęcia termowizyjnego lub pirometru) jestem w stanie określić wielkość strat ciepła/mb ramy. Będą to rzeczywiste straty montażowe, bo większe niż podaje producent z charakterystyki ramy. Warunki brzegowe do spełnienia to:

1.- temperatura zewnętrzna (najlepiej jak jest poniżej zera do -2*C, bo jest to średnia temperatura całego okresu zimowego w Polsce)

2.- temperatura pomieszczenia (przeważnie 21*C do 22*C)

3.- temperatura ramy (części wystającej poza węgarek)

4.- rodzaj ramy i jej parametry

Jeżeli będą te cztery wielkości wiadome, to samo wyliczenie jest proste. Tylko trzeba wiedzieć, żeby było dobrze to temperatura ramy nie powinna być wyższa o 1*C od temperatury otoczenia (rama jest o ton jaśniejsza od ściany). W przeciwnym wypadku (złego montażu) ramy się rozświetlają i wychodzą straty ciepła trudne do uwierzenia. Oczekuję na zdjęcia termiczne, najlepsze są zewnętrzne bo dotyczą ucieczki ciepła, o co nam chodzi.

Już mi niedobrze od czytania tych bredni, wyliczeń z kosmosu naciągania faktów i manipulacja zdjęciami.

Troche się gubię bo o chwilę jest Pan banowany przez administrację.

1. "To daje aż 30 krotną poprawę parametrów cieplnych okien w nowo budowanych domach." - WTF??? Widać, że rynek okienny jest sto lat murzynami skoro można tylko dzięki kotwom AD poprawić parametry o 30 razy....

2. "mocowania okna przenoszą: podpory, kotwy, piana montażowa, tynk oraz parapet wewnętrzny. Wszystkie elementy współpracują wspólnie razem na całym obwodzie okna." - Od kiedy tynk, parapet czy TYNK wew. i o zgrozo piana przenosi jakiekolwiek obciążenia okna????

http://www.auto-dom.com.pl/rys/certyfikat.jpg

A jaka odpowiedzialność ze strony firmy w przypadku nie spełnienia tego co w certyfikacie? Jak badana jest gwarantowana strata?

Przyznam się szczerze, że poważnie myślałem o Pana systemie AD. Zapoznałem się z lekturą forum, poczytałem Pana wywody i jedyne co przychodziło mi do głowy to jeden wielki znak zapytania i mnóstwo wątpliwości gdyż brak konkretów i metodologii dla parametrów które Pan podaje.

Witam. Banowany ciągle, bo prawda w oczy kole. Te zdjęcia termowizyjne nie są z kosmosu tylko z internetu. Dobrze osadzone okno daje poświatę na ramie w kolorze niebieskim, o ton jaśniejszą od szyb w zestawie trzy szybowym, ale nigdy w kolorze czerwonym i białym !!!! Dlatego zyski ciepła są 30-krotne.

Piana PUR wywodzi się z klejów poliuretanowych, jednych z najsilniejszych na rynku. O jej sile najlepiej się przekonać sklejając dwa palce. Technologia AD osadzenia okien w warstwie ocieplenia muru, gwarantuje szczelność i minimalne straty ciepła na dobrym i prostym montażu. Mając taki glejt i zdjęcia termowizyjne, można dochodzić swojej prawdy w sądzie. Firma się tego nie obawia. Nikogo też nie zmusza do tej technologii. Można przecież zlecić taki montaż okien w systemie JB-D jak to zrobił "gregusjanus" bez certyfikatu, ale na gębę i bawić się w uszczelnianie. Jest 3X drożej i 30X zimniej, ale o tym trzeba się przekonać na własnej skórze i kieszeni. Pozdrawiam.

Te zdjęcia termowizyjne nie są z kosmosu tylko z internetu.

Czyli jak rozumiem nie są wykonane przez Pana ani na Pana zlecenie. Nie zna Pan warunków wykonania zdjęcia ani sposobu montażu okna?

można dochodzić swojej prawdy w sądzie. Firma się tego nie obawia.

TO znaczy od jakiej firmy? Która firma się tego nie obawia? Bo certyfikat ma podpisać firma montażowa jak widać...

Czyli jak rozumiem nie są wykonane przez Pana ani na Pana zlecenie. Nie zna Pan warunków wykonania zdjęcia ani sposobu montażu okna? TO znaczy od jakiej firmy? Która firma się tego nie obawia? Bo certyfikat ma podpisać firma montażowa jak widać...

Witam. Ludzie się skarżą w internecie na błędy montażowe pokazując zdjęcia termowizyjne. Prawda jest taka, że to nie są błędy a tylko zła technologia. Nie znam warunków wykonania tych zdjęć, bo to nie jest ważne. Aparat robi zdjęcia w automacie i pokazuje wyrzut ciepła. Trzeba tylko właściwie odczytać to co jest napisane na tym zdjęciu. A tam pisze jak wół na pasku z boku lub na dole: najniższa temperatura wykazana (np. na części zewnętrznej muru -4*C),

najwyższa temperatura (tam gdzie jest ucieczka ciepła np. +8*C na ramie) i punkt środkowy zdjęcia z krzyżykiem, czyli temperatura miejsca które nas interesuje (np.-1,6*C). To jest wszystko, nawet pora dnia się nie liczy, bo obrzeże tych zdjęć wskazuje na dzień. Teraz kamera termowizyjna robi zdjęcie termowizyjne na tle zdjęcia rzeczywistego, aby było wiadomo o miejscu pochodzenia zdjęcia. Jeżeli chcemy wiedzieć gdzie są straty ciepła, to zdjęcia robi się w okresie zimowym i z zewnątrz. Okna są osadzone przeważnie w dwóch miejscach; w murze nośnym (90%) lub w warstwie ocieplenia (5%). W warstwie ocieplenia można to osadzenie zrobić na dwa sposoby; w stali lub w tworzywie. Miejsce osadzenia okien trzeba sobie wybrać samemu i zadecydować. A jest to decyzja poważna bo na 30 - 50 lat. Jak się kupuje samochód u dilera, to jego reklamacja też jest u niego a nie w fabryce. Reklamować osadzenie okien trzeba u montażysty na podstawie zdjęć termowizyjnych. Ale jak jest właściwa technologia, to rama okienna nie będzie miała temperatury wyższej niż o 1*C od temperatury otoczenia. Zganianie winy na producenta okien, że źle osadził szyby, lub uszczelki się podwinęły, to jest tłumaczenie ściętej głowy. Pozdrawiam.

• 5 months później...
  • 2 months później...
Witam panie sunrise111 gdzie kupię taki "zestaw" do zamontowania okna w systemie AD i jaki jest koszt tych mocowań

przyjmijmy że potrzebuje to do okien 150x150

Witam. Wszystko o systemie AD tj. dlaczego trzeba osadzać okna w warstwie ocieplenia, jak to zrobić dobrze krok po kroku, zdjęcia montażowe i termowizyjne znajdzie Pan na stronie internetowej. Tam są też ceny.

• 4 weeks później...
Czyli jak rozumiem nie są wykonane przez Pana ani na Pana zlecenie. Nie zna Pan warunków wykonania zdjęcia ani sposobu montażu okna? .

To są zdjęcia wykonane na moje zlecenie:

Okna VEKA 90 trzyszybowe osadzone w systemie AD w warstwie ocieplenia 15cm PU co odpowiada 18,5cm styropianu. Temperatura wewnątrz +21,5*C a na zewnątrz ponad - 8*C. Wewnętrzna płaszczyzna okien licuje z płaszczyzną muru nośnego. Nie ma tam folii paroszczelnej i paroprzepuszczalnej. Jest tylko taśma rozprężna 20/4 pod cienkim węgarkiem, osadzenie okien na podporach z tworzywa i mocowanie na kotwach obwodowych z tworzywa. Uszczelnienie to tylko piana PUR i tynk wewnętrzny wchodzący w listwę dylatacyjną z uszczelką, przyklejoną do ramy okiennej. Przy - 8*C, rama ma temperaturę - 6,7*C, a więc podwyższenie temperatury to tylko 1,5 - 1,8*C według wskazań ze zdjęć termowizyjnych. To są wymierne straty ciepła montażowe. Gdyby okna były zrobione z profilu białego to strata ciepła byłaby jeszcze mniejsza o 30%. Zainteresuj się jakie jest podwyższenie temperatury na ramie przy osadzeniu okien w murze nośnym, bo tamte zdjęcia te straty właśnie pokazują.

http://wrzucaj.net/images/2014/04/12/termoad2.jpg

termoad2.jpg

Edytowane przez sunrise121

• 2 weeks później...
Zakładając, że różnica w wartości liniowych mostków cieplnych wynosi: dla montażu w warstwie ocieplenia wartość mostka to 0,0 a dla montażu w licu ściany to 0,05 W/mK. To roczne straty dla 100 mb obwodu okien wynoszą: 0,05 (W/mK) x 100 mb (obwód okien) x 20 C (średnia różnica temperatur w okresie grzewczym) x 5000 h (długość okresu grzewczego w Polsce) = 500 kWh x 0,66 gr (cena prądu w taryfie G12) = 330,00 zł (przy grzaniu domu prądem).

Wszystkie wykresy liniowych mostków cieplnych na połączeniu ramy okiennej ze ścianą budynku, mają przypis: "przekrój między kotwami bez ich uwzględnienia w obliczeniach". Ponieważ przy osadzeniu okna, do jego mocowania w murze używa się kotew metalowych lub tworzywowych to wielkość tego liniowego mostka przedstawia się tak:

- okno osadzone z licem muru przed warstwą ocieplenia (kotwy metalowe) e = 0.145 W/mK

- okno osadzone w warstwie ocieplenia ocieplenia zaraz za murem (podpory i kotwy z tworzywa) e = 0,01 W/mK

Przyjmując wszystkie Twoje założenia, wychodzi że:

- okno osadzone bezpośrednio w murze nośnym przynosi roczną stratę ciepła 1450 kWh o wartości 957 zł

- okno osadzone w warstwie ocieplenia przynosi roczną stratę ciepła 100 kWh o wartości 66 zł

To pokazują zdjęcia termowizyjne.

Wszystkie wykresy liniowych mostków cieplnych na połączeniu ramy okiennej ze ścianą budynku, mają przypis: "przekrój między kotwami bez ich uwzględnienia w obliczeniach". Ponieważ przy osadzeniu okna, do jego mocowania w murze używa się kotew metalowych lub tworzywowych to wielkość tego liniowego mostka przedstawia się tak:

- okno osadzone z licem muru przed warstwą ocieplenia (kotwy metalowe) e = 0.145 W/mK

- okno osadzone w warstwie ocieplenia ocieplenia zaraz za murem (podpory i kotwy z tworzywa) e = 0,01 W/mK

Przyjmując wszystkie Twoje założenia, wychodzi że:

- okno osadzone bezpośrednio w murze nośnym przynosi roczną stratę ciepła 1450 kWh o wartości 957 zł

- okno osadzone w warstwie ocieplenia przynosi roczną stratę ciepła 100 kWh o wartości 66 zł

To pokazują zdjęcia termowizyjne.

Chłopie ogarnij się i nie pisz tych bzdur. Mam 9 okien a więc moje straty z tego tytułu 13050 kWh. Ja na cały dom razem z bytowym zużywam połowę tego