Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chłopie ogarnij się i nie pisz tych bzdur. Mam 9 okien a więc moje straty z tego tytułu 13050 kWh. Ja na cały dom razem z bytowym zużywam połowę tego

To 957 zł to mu wyszło na całe 100 mb okien. Swoją drogą skąd się wzięła wartość 0,145 W/mK?

A po za tym obiecuje, że jak za 10 lat będę wymieniał okna na nowsze to zamontuje je w całości w warstwie ocieplenia (być może na kotwach tworzywowych) i wtedy porównamy straty.

Edytowane przez Brass

Chłopie ogarnij się i nie pisz tych bzdur. Mam 9 okien a więc moje straty z tego tytułu 13050 kWh. Ja na cały dom razem z bytowym zużywam połowę tego

Czytaj spokojnie i ze zrozumieniem. To była odpowiedź dla Brass'a i dotyczyła 100 mb ramy okiennej, co odpowiada ok.17 przeciętnym oknom o pow. 2 m2, czyli na jedno okno przypada 85 kWh. Masz ich 9 to Ci wychodzi 765 kWh strat ciepła rocznie. Jest to do przyjęcia dla Ciebie?

widzę że profesjonalnie podchodzicie do montażu okien, czy może korzystaliście z usług firmy uznanej montującą tak jak to opisują na ich stronie http://www.internorm.com/pl/wskazowkiinfo/montaz.html bo szukam solidnych ludzi którzy to zrobią najlepiej

Ale skąd się wzięły te wartości? !!!!!

Z dodatku do Muratora, który opisuje zmiany w prawie budowlanym w 2014, 2017 i docelowo w 2020. Już MURATOR w 2005 w lipcu pisał, że osadzenie okien w murze nośnym to błąd konstrukcyjny i pokazywał zdjęcie termowizyjne z różnicą temperatury 8*C. Było to 9 lat temu. Czego się można spodziewać po oknach osadzonych bezpośrednio w murze nośnym?, wszystkiego tylko nie ochrony ciepła. Poniższe zdjęcia termowizyjne same mówią za siebie. 1- Na zewnątrz temperatura powietrza - 7,5*C a na ramie zewnątrz jest +1,5*C. 2- Na zewnątrz temperatura powietrza - 10,2*C a na ramie zewnątrz +2,4*C.

[ATTACH=CONFIG]189344[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]189345[/ATTACH]

Ten sam montaż okien w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa, przy temperaturze zewnętrznej - 8*C daje na ramie zewnątrz - 6,5*C. Z tego widać, że rama osadzona w warstwie ocieplenia sama dobrze się broni przed zimnem, bo dzisiaj ta rama jest grubsza i ma minimum 6 komór, więc jest cieplejsza.

Dlaczego jest taka duża różnica?, bo okna osadzone bezpośrednio w murze nośnym pozyskują ciepło wprost z tego muru, który dzisiaj jest grubiej ocieplony i ma wyższą temperaturę. Osłanianie ramy węgarkiem niewiele daje, bo jeżeli ramę osłonimy całkowicie, to to ciepło pozyskane z muru musi gdzieś wyjść, wyjdzie przez ocieplone krawędzie pakietów szybowych. Najlepiej o tym przekonać się na własnej skórze, osadzając okna tradycyjnie po polsku.

mam już zamontowane okna i uszczelnione taśmą Illbruck Duo od wewnątrz. nad oknem ma wisieć kaseta rolety, tzn. pod kasetą styropian, kolejno od strony muru kaseta zaczyna się tam gdzie kończy się okno, będzie może nachodzić trochę na ramę okna. teraz mam pytanie, czy coś będzie źle, jeśli będzie dalszy ciąg prac będzie wyglądał następująco:

- u góry pod kasetą kleję styropian zlicowany z oknem, ekipa piankuje i montuje roletę. to wszystko

- na dole kleję styropian zlicowany z ramą okienną, kleję na niego klej do siatki + siatkę, żeby umieścić w szczelinie piankę i uszczelnić taśmą. siatka i klej na styro w celu uniknięcia kontaktu butylu ze styropianem. ewentualnie wycięcie odcinka z butylem i przyklejenie klejem do styro - będzie się to trzymać?

- po bokach czekam na prowadnice rolet. na prowadnicach rolet taśma rozpężna + styropian z elewacji. szczeliny zapiankowane.

Czy to rozwiązanie proponowane przez montażystów jest w porządku?

Witam

Niby dobrze ale - dopilnuj uszczelnienia prowadnica / okno.

A te okienka to stawiana są na styropianie ?

nie widzę uszczelnienia puszki roletowej - rozumiem, że to intermo z listwą do całkowitego tynkowania ?

Pozdrawiam

Pominąłem kilka szczegółów, chodziło mi głównie o o najbliższy etap montażu, czyli przygotowanie pod piankowanie i montaż taśm paroprzepuszczalnych i rozprężnych. Okna wiszą na kotwach Knelsen, nie na styropianie ;)

Witam

Pominąłem kilka szczegółów, chodziło mi głównie o o najbliższy etap montażu, czyli przygotowanie pod piankowanie i montaż taśm paroprzepuszczalnych i rozprężnych. Okna wiszą na kotwach Knelsen, nie na styropianie ;)

no to mnie uspokoiłeś :)

W jakiś konkretny sposób? Należy ją czymś przykleić do ramy?

przyklejać nie trzeba, uszczelnić owszem - prowadnica jest mocowana na śrubach, nasuwana więc mało szczelne to połączenie dlatego należy to doszczelnić, a czym ? może silikon, klej butylowy od strony wewnętrznej, niewidocznej, dlatego ja wolę dać folie paroprzepuszczalną doklejoną do okna - ale Twój sposób jest DOBRY - należy tylko zadbać o ten drobiazg.

Pozdrawiam

Nie wiem czy Ci zależy na bezpieczeństwie czy na zmniejszeniu strat ciepła. Z Twojego rysunku wynika, że prowadnice masz aluminiowe przykręcone do ramy okiennej a na nich jest osadzona skrzynka roletowa. Musisz wiedzieć, że współczynnik przewodzenia ciepła aluminium L=200, stali L=58, a PCV 0,2.

• 1 year później...
witam mam pytanie odnośnie montażu okien w warstwie ocieplenia, a mianowicie jestem na etapie wznoszenia ścian i będę chciał zamontować okna w ociepleniui rolety zewnętrzne jaki typ rolet możecie polecić i czy jest sens cofnąc nadproże do środka żeby dodatkowo docieplić nadproże dodam że ściana termoton diament 25 i ocieplenie styropian grafitowy 20 pozdrawiam