tolky77 28.04.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam,Właśnie jestem na etapie wykonywania podbitki (świerk skandynawski). Chce zrobić spód z drewna a czoło (wysokość 33cm) z tytan cynku. Wydaje mi się to trwalsze rozwiązania od deski czołowej z drewna. Robie to troche domowym sposobem i dlatego mam pytanie do fachowców czy "tak się da".Od czoła mam już przybitą deskę. Chce kupić blachę tytan-cynk o wymiarach 2m x 1m i grubości 0,6mm. To chciałbym pociąć nożycami do blachy na odpowiednią szerokość. Powstaną mi pasy o długości 2 metrów i szerokości około 33 cm. Montować to chce na "zakładkę" około 1 cm i przybić gwoździami. Nie chce robić żadnych gięć bo nie mam do tego maszyny. Dodatkowo chce aby ta blacha było o około 0,5 cm niżej od podbitki - chce zrobić taki okapnik.I teraz pytania:- czy moge przybić to gwoździami, jakimi? (nie mam sprzętu do lutowania)- czy moge to przybić bezpośrednio do dechy (czy dać jakąś wentylację)- czy mogę je przybić na zakładkę 1cm, czy powinny być "na styk"- czy moge zrobić okapnik poprzez obniżenie montowania o około te 0,5 cm ... czy koniecznie musze to giąć w "u" z góry dziękuje za pomoc.tf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 28.04.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Widać, że kombinowanie masz we krwi hehe Tak poważnie to może lepiej blachę powlekaną z firmy z gientarką? Ja tak robiłem na wymiar, cięcie nożycami do blachy to porażka. Montowałem na wkręty farmery pod kolor. Druga wersja to łupek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.04.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 - czy moge przybić to gwoździami, jakimi? (nie mam sprzętu do lutowania) - czy moge to przybić bezpośrednio do dechy (czy dać jakąś wentylację)jak już to użyłbym wkrętów - czy mogę je przybić na zakładkę 1cm, czy powinny być "na styk"nie widzę różnicy Podbitka ma na celu również poprawienie walorów estetycznych.Ja w twoim rozwiązaniu ich nie widzę, ale jak zwykle to kwestia gustu.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.04.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 A tak konkretnie to co Ty chcesz osłonić tą blachą okap czy szczyt? A może oba ? Jak okap to co z rynnami? W obu przypadkach szerokość bardzo duża (bardzo nie estetycznie choć to rzecz gustu). Powinny być dwie obróbki. Dolna obróbka w kształcie litery "J" (nie "L" an i"U"), jedno przegięcie usztywni i pokaże linię. Mocowanie ocynkowanymi "farmerami". Zakład 1~2 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 30.04.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Powinieneś to zrobić tak jak opisane powyżej. Jeśli nie masz sprzętu możesz zamówić elementy gotowe - pocięte i pogięte w odpowiedni sposób - moim zdaniem jeśli już chcesz montować to samemu, to raczej bez narzędzi jest to jedyne sensowne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts