Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadanie numeru budynku

Gość Beniamin

Recommended Posts

Gość Beniamin
Witajcie. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć kiedy można wystąpić do gminy z wniskiem o nadanie numeru porządkowego nowego domu. Czy można to zrobić jeszcze przed odbiorem budynku przez starostwo czy po.

Aby podpisać umowę z energetyka, TPsą itd musisz podać numer budynku, dlatego trzeba napisać pisemko do urzędu z prosbą o zarezerwowanie numeru i urząd wystawi ci pismo z podaniem numeru budynku, nawet jeśli go fizycznie jeszcze nie będzie. Ale trzeba pamietać że jest to tylko numer zarezerwowany, i zostanie wpisany do rejestru budynków po całkowitym odbiorze budynku. Nieprawdą jest że nr budynku mają coś wspólnego z numerami dzialek, nr budynków mogą być całkowicie inne i zazwyczaj są :lol:

• 4 months później...
To wyżej to ja - Jarzabkowa. Acha, musisz mieć akt własności + podanko do Urzędu o nadanie nr-u porządkowego. Tak ja załatwiałam, zanim jeszcze cokolwiek z ziemi wyrosło.

Luśka

Idąc za Waszymi informacjami wystąpiłem do gminy o taki numer. Może źle sformułowałem wniosek "proszę o nadanie" zamiast "proszę o zarezerwowanie numeru" w każdym razie odpisali mi że muszę przedstawić ze starostwa zaświadczenie o dokonaniu zgłoszenia do użytku obiektu budowlanego.

Hmm walczyć dalej i pisać żeby chociaż zarezerwowali? Miło byłoby juz wiedzieć jaki będe miał kiedyś adres...

W mojej gminie wypełniłam "gotowca" z prosbą o nadanie numeru (goła działka). Pan urzędnik wyjął wielkie mapy i zapytał mnie (działka narożna) : na której ulicy chce pani mieszkać? To, od której jest wjazd i wejście do domu nie miało absolutnie znaczenia. Ja wybrałam ulicę z wjazdem.

• 10 years później...
trzeba napisać pisemko do urzędu z prosbą o zarezerwowanie numeru i urząd wystawi ci pismo z podaniem numeru budynku, nawet jeśli go fizycznie jeszcze nie będzie. Ale trzeba pamietać że jest to tylko numer zarezerwowany, i zostanie wpisany do rejestru budynków po całkowitym odbiorze budynku. Nieprawdą jest że nr budynku mają coś wspólnego z numerami dzialek, nr budynków mogą być całkowicie inne i zazwyczaj są

Potwierdzam w mojej okolicy jest tak samo. Miły pan z gminy powiedział że od ręki mogą na miejscu wydać inf o zarezerwowanym numerze. ;) Ale nie jest to podstawa do zameldowania się.