Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy gazownik robi wpis do dziennika budowy??

Puszka

Recommended Posts

Witam

Do odbioru budynku potrzebuje protokoły odbiorcze ze wszystkich instalacji(gaz, woda, kanalizacja, elektryka, kominy).

Gosc co robił mi projekt instalacji gazowej wraz ze protokołem chce zrobić jakiś wpis do dziennika budowy. Twierdzi ze inni instalatorzy tez beda musieli wykonac wpisy. Elektryk takiego wpisu nie dokonal i nic o tym nie wspominał a protokół odbiorczy mi dostarczył.

Czy gazownik ma racje i oprócz protokołów wszyscy instalatorzy musza się wpisac do dziennika budowy.

Pozdrawiam

Puszka

Czy gazownik ma racje i oprócz protokołów wszyscy instalatorzy musza się wpisac do dziennika budowy.

Pozdrawiam

Puszka

Do dziennika budowy wpisuje się kierownik jak ma coś ciekawego do przekazania (zakończenia etapów prac etc) i geodeta na dzień dobry. Inni (elektrycy, gazownicy, szambiarze, cykliniarze :wink: ) nie dotykają i nic w nim nie wpisują.

Niektóre dzienniki budowy na końcu / po stronach przeznaczonych do wpisów kierbuda / mają dołożone formularze wykonania i odbiorów poszczególnych instalacji - może o wpis w tej części dziennika chodziło gazownikowi ??

Generalnie wpisów do dziennika budowy dokonuje tylko kierbud - dokumentując proces budowy i wpisując uwagi i zmiany .

Niektóre dzienniki budowy na końcu / po stronach przeznaczonych do wpisów kierbuda / mają dołożone formularze wykonania i odbiorów poszczególnych instalacji - może o wpis w tej części dziennika chodziło gazownikowi ??

Generalnie wpisów do dziennika budowy dokonuje tylko kierbud - dokumentując proces budowy i wpisując uwagi i zmiany .

Do instalacji gazowej wewnętrzenej potrzebny jest kierbud. I to on wpisuje. Czasem jest również gazownikiem :)

Do instalacji gazowej wewnętrzenej potrzebny jest kierbud. I to on wpisuje. Czasem jest również gazownikiem :)

A po co kierbud do protokołu wykonania instalacji gazowej wewnętrznej ?

U mnie po wykonaniu tejże instalacji / zresztą po wykonaiu każdej zewnętrznej i wewnetrznej / wykonawca - gazownik z uprawnieniami wystawił protokół wykonania i szczelności instalacji - i tyle - ten protokół wraz z innymi dołączyłem do dokumentów do PINB i dokonałem w Nadzorze Budowlanym odbioru budynku .

Gość M@riusz_Radom

A no pewnie po to, że większość projektów nie ma wyrysowanego przebiegu instalacji wewnętrznej gazu i odcinka od ściany do skrzynki . Przynajmniej tak było w moim przypadku i na odcinek od ściany budynku do skrzynki gazowej zlokalizowanej w linii ogrodzenia MUSIAŁEM mieć osobne pozwolenie na budowę, osobny dziennik, osobnego kierownika budowy itd itd ...

Pozdrawiam

Mariusz

A po co kierbud do protokołu wykonania instalacji gazowej wewnętrznej ?

U mnie po wykonaniu tejże instalacji / zresztą po wykonaiu każdej zewnętrznej i wewnetrznej / wykonawca - gazownik z uprawnieniami wystawił protokół wykonania i szczelności instalacji - i tyle - ten protokół wraz z innymi dołączyłem do dokumentów do PINB i dokonałem w Nadzorze Budowlanym odbioru budynku .

Po to , że do wykonania instalacji wewnętrznej (od skrzynki do domu) jest potrzebne pozwolenie na budowę. A do pozwolenia na budowę potrzebujesz kierownika. Czyż nie ?

A no pewnie po to, że większość projektów nie ma wyrysowanego przebiegu instalacji wewnętrznej gazu i odcinka od ściany do skrzynki . Przynajmniej tak było w moim przypadku i na odcinek od ściany budynku do skrzynki gazowej zlokalizowanej w linii ogrodzenia MUSIAŁEM mieć osobne pozwolenie na budowę, osobny dziennik, osobnego kierownika budowy itd itd ...

Pozdrawiam

Mariusz

No tak - macie rację - u mnie w projekcie domu był zawarty projekt instalacji gazowej wewnętrznej . Takoż nie musiałem go robić extra dodatkowo. A skrzynka gazowa z licznikiem u mnie jest wbudowana w ścianę budynku .

Do dziennika budowy wpisuje się kierownik jak ma coś ciekawego do przekazania (zakończenia etapów prac etc) i geodeta na dzień dobry. Inni (elektrycy, gazownicy, szambiarze, cykliniarze :wink: ) nie dotykają i nic w nim nie wpisują.

Nie wprowadzaj człowieka w błąd, na wykonanie wewnętrzej instalacji gazowej trzeba mieć, osobno projet (to może byc czsami w projekcie domu) ale napewno juz trzeba załatwiać osobne pozwolenie na budowe na wykonanie wewnętrznej instalacji gazowej do któregi jest osobny dziennik budowy.