Endriuszka 29.04.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 jak w temacie co sielpeij opłaca ??? bo przeczytalem cały temat "hura dostalem kredyt" i powiem ze juz zgłupiałem potrzebowałbym okolo 300 000zł na max okres kredytowania a domek bedzie w granicach 100-110m2 i powiem ze mam mętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponadczas 29.04.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Sam zamierzam wybudować coś o podobnych parametrach.Co do kredytów - uważam, że:1) szajelące kursy walut powodują atrakcyjność kredytów w złotówkach, choć kiedyś sam byłem zafascynowany frankiem sądząc, że duże zmiany kursów walut są możliwe jedynie w ujęciu wieloletnim. Życie pokazało, że byłem w błędzie ale dzięki temu nie muszę sobie wyrywać włosów z głowy śledząc co godzinę kursy walut.2) istnieje sposób na efektywniejsze wykorzystanie kredytu z dopłatą:- Masz kredyt z dopłatą. - Dopłaty masz powiedzmy wspomniane 700zł miesięcznie. - Płacisz wymaganą ratę z dopłatami przez 8lat. - Co miesiąc "odkładasz" kwotę dopłaty i raz w roku sumą tego co odłożyłeś spłacasz czysty kapitał kredytu. W ten sposób niestety już od początku jesteś obciążona pełną kwotą raty ale z uwagi na to, że nie przejadasz dopłaty - obniżają się odsetki od całości kredytu. Można również po każdym roku zmieniać harmonogram spłat obniżając ratę - jest to droższe wyjście ale niewątpliwie zmierzające do stworzenia sobie systemu rat majejących "tymi ręcami robionego". wątek powiązany z http://forum.muratordom.pl/hura-doplata-do-kredytow,t75781-1440.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 29.04.2009 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ja planowąlem zrobic cos innego placic "obnizona" ratke przez 8lat zeby jak najwiecej od naszego "wspaniałego" państwa "wyciągnąć" a pózniej skonsolidowac w innym banku toco mi zostało do spłaty dobry pomysł ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponadczas 29.04.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 placic "obnizona" ratke przez 8lat zeby jak najwiecej od naszego "wspaniałego" państwa "wyciągnąć" a pózniej skonsolidowac w innym banku toco mi zostało do spłaty Czyli nic innego jak wersja spłaty z "przejadaniem" dopłat - w ten sposób: 1) korzystasz z dobrodziejstwa niższej raty przez 8 lat, 2) dopłatę przeznaczasz na konsumpcję - kupując potrzebne przedmioty do domu, zwiększając tym samym jego funkcjonalność lub/i estetykę. Każdy z tych punktów ma swoje duże plusy i minusy. Na pewno "Twój" sposób jest łatwiejszy - znajdź kogoś kto przez pierwsze 8lat od wybudowania domu oszczędza kilka stówek miesięcznie.. Zawsze się znajdzie jakaś potrzeba tym bardziej jak się widzi wolne środki. Mój sposób jest trudniejszy i muszę przyznać że na razie czysto teoretyczny - mam nadzieję, że warunki pozwolą mi na jego realizację.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 29.04.2009 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ale biorąc pod uwage kredyt "z doplatami" a zwykly w PLN/CHF to czy sa roznice między nimi ?? na korzyść któregoś kredytu ???jesli tak to jakie korzysci ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponadczas 30.04.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 1) Kredyt z dopłatami - przez 8 lat płacisz ratę podobną do CHF - oczywiście wszystko zależy od kwoty dopłaty. Teoretycznie możesz dopłatę odkładać, tak jak to sobie obmyśliłeś. 2) CHF - kiedyś czytalem opracowanie że przy kursie CHF 3,20 rata się zrównuje z PLN. Na ile to prawdziwe, nie sprawdzałem. CHF to nadal ryzyko kursowe - pytanie na ile stabilna będzie złotówka podczas wchodzenia do ERM2 i jaki będzie kurs wymiany PLN/EUR podczas przyjmowania wspólnej waluty. Kolejne pytanie - od lipca banki będą musiały zrezygnować ze spreadu walutowego - spadną zyski co pewnie będą chcieli odbić podwyższając oprocentowanie lub/i prowizję. 3) zwykły PLN - płacisz prawie 2000 przez 30 lat, nie interesują Ciebie kursy walut oraz to, że za 8 lat będziesz miał o kilka stówek wyższą ratę. Aby dokładnie przeanalizować te warianty musiałbyś dla każdego z tych kredytów zrobić symulację. Popytaj w bankach chyba, że ktoś z forumowiczów bardziej pomoże niż ja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 01.05.2009 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 ktos cos dorzuci do tego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 04.05.2009 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 05.05.2009 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Idź do kilku banków i weź oferty na każdy z kredytów (marża banku, prowizja za udzielenie, obowiązkowe ubezpieczenia, płacenie za konto) i wtedy porównuj. Na forum nic nie wydumasz bo każdy ma inną umowę, w innym okresie zawierają i na indywidualnie ustalanych warunkach. Pamiętaj, że kredyty walutowe występują w kilku odmianach... Przy CHF masz ryzyko kursowe ale wciąż niższe oprocentowanie i obecnie w miarę wysoki kurs w stosunku do PLN (porównując do lat ubiegłych oczwyiście). Ja patrzyłem na "z dopłatami" w PLN (oferta z PKO BP) vs. CHF i wyszło mi, że PLNy się nie opłacają. A już najbardziej jak minie 8 lat i trzeba będzie bulić pełne raty. Obecnie ta kalkulacja mogła się zdeaktualizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts