Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co lepsze: kredyt "z doplatami" czy w CHF ????????

Endriuszka

Recommended Posts

Sam zamierzam wybudować coś o podobnych parametrach.

Co do kredytów - uważam, że:

1) szajelące kursy walut powodują atrakcyjność kredytów w złotówkach, choć kiedyś sam byłem zafascynowany frankiem sądząc, że duże zmiany kursów walut są możliwe jedynie w ujęciu wieloletnim. Życie pokazało, że byłem w błędzie ale dzięki temu nie muszę sobie wyrywać włosów z głowy śledząc co godzinę kursy walut.

2) istnieje sposób na efektywniejsze wykorzystanie kredytu z dopłatą:

- Masz kredyt z dopłatą.

- Dopłaty masz powiedzmy wspomniane 700zł miesięcznie.

- Płacisz wymaganą ratę z dopłatami przez 8lat.

- Co miesiąc "odkładasz" kwotę dopłaty i raz w roku sumą tego co odłożyłeś spłacasz czysty kapitał kredytu.

W ten sposób niestety już od początku jesteś obciążona pełną kwotą raty ale z uwagi na to, że nie przejadasz dopłaty - obniżają się odsetki od całości kredytu. Można również po każdym roku zmieniać harmonogram spłat obniżając ratę - jest to droższe wyjście ale niewątpliwie zmierzające do stworzenia sobie systemu rat majejących "tymi ręcami robionego".

wątek powiązany z http://forum.muratordom.pl/hura-doplata-do-kredytow,t75781-1440.htm

placic "obnizona" ratke przez 8lat zeby jak najwiecej od naszego "wspaniałego" państwa "wyciągnąć" a pózniej skonsolidowac w innym banku toco mi zostało do spłaty :)

Czyli nic innego jak wersja spłaty z "przejadaniem" dopłat - w ten sposób:

1) korzystasz z dobrodziejstwa niższej raty przez 8 lat,

2) dopłatę przeznaczasz na konsumpcję - kupując potrzebne przedmioty do domu, zwiększając tym samym jego funkcjonalność lub/i estetykę.

Każdy z tych punktów ma swoje duże plusy i minusy.

Na pewno "Twój" sposób jest łatwiejszy - znajdź kogoś kto przez pierwsze 8lat od wybudowania domu oszczędza kilka stówek miesięcznie.. Zawsze się znajdzie jakaś potrzeba tym bardziej jak się widzi wolne środki.

Mój sposób jest trudniejszy i muszę przyznać że na razie czysto teoretyczny - mam nadzieję, że warunki pozwolą mi na jego realizację..

1) Kredyt z dopłatami - przez 8 lat płacisz ratę podobną do CHF - oczywiście wszystko zależy od kwoty dopłaty. Teoretycznie możesz dopłatę odkładać, tak jak to sobie obmyśliłeś.

2) CHF - kiedyś czytalem opracowanie że przy kursie CHF 3,20 rata się zrównuje z PLN. Na ile to prawdziwe, nie sprawdzałem. CHF to nadal ryzyko kursowe - pytanie na ile stabilna będzie złotówka podczas wchodzenia do ERM2 i jaki będzie kurs wymiany PLN/EUR podczas przyjmowania wspólnej waluty. Kolejne pytanie - od lipca banki będą musiały zrezygnować ze spreadu walutowego - spadną zyski co pewnie będą chcieli odbić podwyższając oprocentowanie lub/i prowizję.

3) zwykły PLN - płacisz prawie 2000 przez 30 lat, nie interesują Ciebie kursy walut oraz to, że za 8 lat będziesz miał o kilka stówek wyższą ratę.

Aby dokładnie przeanalizować te warianty musiałbyś dla każdego z tych kredytów zrobić symulację. Popytaj w bankach chyba, że ktoś z forumowiczów bardziej pomoże niż ja.. :)

Idź do kilku banków i weź oferty na każdy z kredytów (marża banku, prowizja za udzielenie, obowiązkowe ubezpieczenia, płacenie za konto) i wtedy porównuj. Na forum nic nie wydumasz bo każdy ma inną umowę, w innym okresie zawierają i na indywidualnie ustalanych warunkach.

Pamiętaj, że kredyty walutowe występują w kilku odmianach...

Przy CHF masz ryzyko kursowe ale wciąż niższe oprocentowanie i obecnie w miarę wysoki kurs w stosunku do PLN (porównując do lat ubiegłych oczwyiście).

Ja patrzyłem na "z dopłatami" w PLN (oferta z PKO BP) vs. CHF i wyszło mi, że PLNy się nie opłacają. A już najbardziej jak minie 8 lat i trzeba będzie bulić pełne raty.

Obecnie ta kalkulacja mogła się zdeaktualizować.