Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamknięta komora spalania

Gość Tomek_Kraśnik

Recommended Posts

Gość Tomek_Kraśnik

We wrześniu 2003r kupiłem piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania Wandich WA 19 firmy Ulrich. Kocioł oraz grzejniki firmy Brugman zamontował mi w domu autoryzowany serwisant.

Jestem niezadowolony z pracy pieca - zbyt głośna praca.

Jeżeli chodzi o ciepłą wodę jak również o centralne ogrzewanie wszystko jest ok natomiast dźwięk wydobywający się (prawdopodobnie) z pompy oraz wentylatora jest nie do zniesienia szczególnie w nocy.

Nadmieniam, że piec wisi w łazience a hałas roznosi się po całym domu - coś w rodzaju rezonansu na kaloryferach.

Powierzchnia użytkowa domu to ok. 60 mkw, dom jest drewniany, obmurowany.

Czy tak powinno być, a jeżeli nie to co mam w tej sytuacji zrobić (serwisant rozkłada ręce :roll: )?

Pozdrawiam.

kotły z wentylatorami nie powinny przekraczać 40 db przy pracy /30 daje pracujaca lodówka /, ale wystepujący hałas jest typu szum wentylatora, o wibracjach nie powinno być mowy.

Jeśli tak to przyczyna może być w braku amortyzowania lub usterki palnika wentylatorowego i oczywiście wszystkie przejścia przez ściany muszą być wypełniane kitem elastycznym - sprawdź to

i jeszcze może dudnić od za małej ilości doprowadzonego powietrza

• 4 weeks później...