paul997 29.04.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 W projekcie mam w kuchni dwa otwory wentylacyjne przez strop i zakończone "grzybkami" na dachu. Czy mogę sobie wentylację uprościć nie wychodząc nad dach, tylko na skróty przez ścianę? I czy niezbędne są dwa otwory, czy wystarczy tylko wyciąg (połączony z okapem nad kuchenką)? Kuchenka gazowa, w kuchni nie ma drzwi, kuchnia NIE jest otwarta na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 29.04.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Jezeli jest okap (z wentylatorem) i kuchenka gazowa powinienes miec druga wolna kratke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ... Czy mogę sobie wentylację uprościć nie wychodząc nad dach, tylko na skróty przez ścianę? ... jest jeszcze prostszy sposób - wystarczy wybić małą szybkę w oknie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.04.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 a jak okno nie ma małej szybki można w zastępstwie wybić dużą szybę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul997 29.04.2009 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Szkoda, że nie spytałem wcześniej. Po prostu bym nie kupował okna. I tak mam jedną dużą szybę.OK, czyli co do ściany nie ma wątpliwości, potrzebuję tylko kratki nawiewnej i wyciągu za okapem. Otwory w ścianie na zewnątrz polecacie zakończyć czymś specjalnym, czy dać po prostu zwykłą kratkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 jak juz otwór w scianie, to "zet" - ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.04.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Jezeli jest okap (z wentylatorem) i kuchenka gazowa powinienes miec druga wolna kratke. Takie rozwiązanie nie jest zgodne ani z obowiązującymi przepisami, ani ze zdrowym rozsądkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 29.04.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Takie rozwiązanie nie jest zgodne ani z obowiązującymi przepisami, ani ze zdrowym rozsądkiem. To dlaczego kominiarze przy odbiorze domu wymagają w pomieszczeniu z końcówką gazową wentylacji grawitacyjnej? Bez takowej nie podpiszą odbioru. Czyli jak masz kuchenkę gazową to jedna kratka będzie przynależna do kuchenki a druga do np. okapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul997 29.04.2009 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Pisząc kuchenka gazowa miałem na myśli kuchenka połączona z małą butlą 11 kg. Nie będę miał gazu z sieci. Tutaj http://www.instalacjebudowlane.pl/130-26-76.htm znalazłem taki przepis "W budynkach o wysokości do 9 kondygnacji włącznie dopuszcza się doprowadzenie powietrza przez okna charakteryzujące się współczynnikiem infiltracji a wyższym niż 0,5 a nie większym niż 1,0 m3/(m*h*daPa2/3), pod warunkiem że okna wyposażone są w skrzydło uchylno - rozwieralne, górny wywietrznik uchylny lub górne skrzydło uchylne." Czyli w moim przypadku wystarczy, że mam okno uchylne . Ode mnie tylko zależy, czy zamontuję na nim nawiewnik, czy np. doprowadzę powietrze spoza domu otworem w ścianie, czy zupełnie nic nie zrobię. Nie znalazłem przepisów mówiących o odprowadzeniu powietrza z kuchni. Podrzucicie coś do poczytania? EDIT: W tym samym miejscu jest: "Prawidłowa wentylacja powinna zapewniać doprowadzenie powietrza do pokoi i kuchni z oknem zewnętrznym oraz usuwanie powietrza zużytego z kuchni, łazienki, oddzielnego ustępu, ewentualnego pomocniczego pomieszczenia bezokiennego (składzik, garderoba), pokoju oddzielonego od tych pomieszczeń więcej niż dwojgiem drzwi, pokoju znajdującego się na wyższym poziomie w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego." Z tego wniosek, że powietrze mam odprowadzić z kuchni i tyle. Kiedy, jak i gdzie - tego nie ma w przepisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 29.04.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Jezeli jest okap (z wentylatorem) i kuchenka gazowa powinienes miec druga wolna kratke. Takie rozwiązanie nie jest zgodne ani z obowiązującymi przepisami, ani ze zdrowym rozsądkiem. Napisalem tak poniewaz ten temat przerabialem pare miesiecy temu w mieszkaniu i ze spoldzielnia i z kominiarzem. Opisalalem juz raz cala ta sytuacje wiec nie bede tego robil ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts