Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyjście kanalizacji z domu

Recommended Posts

...na jakiej głębokości powinno być??

ja myślałem do wczoraj że poniżej strefy przemarzania, czyli w przypadku Wrocławia < -80cm. Wykonawca proponuje 50cm twierdząc:

1. i tak tam nic nie zamarznie bo to spływa

2. nie będzie problemów ze spadkiem i podpięciem się do rury głównej

może zostać na 50cm czy upierać się że ma być na 80cm lub niżej?

Jeśli będziecie używać regularnie, będzie prawidłowo ułozone, będzie wystarczający spadek, nie będzie zimy 100-lecia - wystarczy.

Ale ...

-będzie mały spadek i

-coś sie osadzi na kielichach lub

- zrobi się mały syfon i

-kanalizacja będzie używana rzadko i

-to wszystko w czasie srogiej zimy to -

teoretycznie może powstać mały zator, który zrobi się większy, i większy i większy ...

Kto może niech kładzie poniżej strefy przemarzania.

dziubek25077 napisał

U mnie jak narazie 15 cm pod ziemią, docelowo będzie jakieś 25 - 30, bo obsypie wokół ziemią.

Od wyjścia z domu do szamba bedzie zaledwie kilka metrów. Podobno nie ma sie czym przejmować.[/qote]

jak bym moje rozwiązanie widział :wink: no może nie kilka metrów do szamba troszkę mam więcej

2 zimy - zero problemów

ja myślałem do wczoraj że poniżej strefy przemarzania, czyli w przypadku Wrocławia < -80cm. Wykonawca proponuje 50cm twierdząc:

Ja mam pod ławą, czyli jakieś 1,2m, a to dlatego, że kineta z głowną rurą była na głębokości 2,6m.

Na jakiej głębokości masz przyłącze do rury głównej? I jak jest odległość od budynku to tego przyłącza?

Z tego co wiem prawidłowy spadek to 3-10%. U mnie jest 8% na 17-stu metrach.

niekoniecznie...bo mogą być też odcinki pionowe - tam guana się nie zatrzyma

...ale zatrzyma się na przejściu z pionu w poziom. Najlepiej robić bez takich załamań. Jedno, łagodne przejście z pionu w przykanalik a później taki spadek jaki wyjdzie - aby nie mniej niż 2%. Przy wyjściu z budynku kanalizacja (grawitacyjna) nie zamarznie nawet na Syberii :D

rozumiem, że nie masz pionów kanalizacyjnych w domu? - a wyobraź sobie, że mieszkam w domu z 1938r w którym są 2 piony kanalizacyjne i przy przejściu pionu w poziom nic się nie zatrzymuje - dziwne co? - chyba siakaś niemiecka technologia :lol:

akurat w takim miejscu nic się nie zatrzyma bo guana jak spadnie to się roztrzaska a nawet jak będzie twardy klocek i stanie, to rozwali go w końcu spadająca na niego woda :D

rozumiem, że nie masz pionów kanalizacyjnych w domu? - a wyobraź sobie, że mieszkam w domu z 1938r w którym są 2 piony kanalizacyjne i przy przejściu pionu w poziom nic się nie zatrzymuje - dziwne co? - chyba siakaś niemiecka technologia :lol:

akurat w takim miejscu nic się nie zatrzyma bo guana jak spadnie to się roztrzaska a nawet jak będzie twardy klocek i stanie, to rozwali go w końcu spadająca na niego woda :D

Nie obraź się - ale już w 1938 fachowcy potrafili prawidłowo wykonać takie przejście. Tutaj nie potrzeba technologii tylko po trochu rozumu, doświadczenia i wyobraźni. Dla ścisłości - masz rację, fekalia nie blokują rur kanalizacyjnych. Robi to z reguły marnej jakości papier, osady od proszków do prania oraz odpadki trafiające do sedesu "bo zlew może się zapchać".

Nie obraź się - ale już w 1938 fachowcy potrafili prawidłowo wykonać takie przejście. Tutaj nie potrzeba technologii tylko po trochu rozumu,

skoro tak to nie wiem w czym TY widzisz problem? Bo ja go nie widzę...

to tylko kwestia czy lepiej zrobić na odcinku 15m spadek ponad 1m czy zrobić kawałek pionu i puścić rurę ze spadkiem 3% ?

Jak najbardziej może zostać 50cm. Przy wodzie na tym poziomie może pojawić się problem raz na parę lat, przy ściekach w praktyce nigdy.

Jeśli się boisz to dodatkowo zaizoluj rurę i po problemie.

1,5% spadku wystarczy w zupełności i spokojnie możesz iść nawet na 50 cm ( do dna kanału).

Jeśli wykonasz spadek prawoidlowo i będziesz opróżniał zimą szambo jak należy to Ci nic się nie stanie.

pzdr

Studzienka kanalizacji jest wykonana z rury pcv, na dnie są wejścia na przyłącz.

A ja mam takie pytanie:

Czy rura kanalizacyjna wychodząca z domu może "wchodzić" w studzienkę, czy musi sięgać dna tej studzienki (czyli głównej rury kanalizacyjnej)?

Nie wiem, czy jasno się wyraziłem?

Jak to powinno być zrobione?

Pozdrawiam