Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyjście kanalizacji z domu

Recommended Posts

Studzienka kanalizacji jest wykonana z rury pcv, na dnie są wejścia na przyłącz.

A ja mam takie pytanie:

Czy rura kanalizacyjna wychodząca z domu może "wchodzić" w studzienkę, czy musi sięgać dna tej studzienki (czyli głównej rury kanalizacyjnej)?

Nie wiem, czy jasno się wyraziłem?

Jak to powinno być zrobione?

Pozdrawiam

Możesz się wpiąć nad dnem studzienki w sciankę (tzw. np. In- situ przy studzienkach tworzywowych) tylko że jeśli jest tworzywowa to musisz się wpiąć nad kinetą która w zalezności od producenta i materiału ma różne wysokości. W kinetę wchodzi właśnie główna rura wznośna studzienki w którą się wepniesz.

A jesli masz betonowa to nie ma żadnego problemu.

pzdr

mpkg - wszystko zależy na jakiej wysokości masz kanalizację i jak ją planujesz pociągnąć (ups poprowadzić, położyć :wink: :wink: ), jeżeli miejska kanalizacja jest płytko wtedy rury masz w piwnicy i robisz taki spadek aby do kanalizacji miejskiej szła z minimalnym spadkiem 2%, jeżeli masz głeboko to możesz wyprowadzic nawet pod fundamentem, nie zapominaj że po drodze musi być studzienka.

Z mojego podwórka mam podpiwniczenie, kanalizację prowadziłem pod posadzką piwnicy i wychodziła pod ławą ale kanalizację miejską mam na głębokości 3,25 metra w odległości około 15m od domu. Przy projektowaniu wysokości posadowienia budynku brałem pod uwagę poziom kanalizacji aby nie było rur w piwnicy. :lol: :lol: :lol: :lol:

ja będę miec wyjście przez ścianę piwnicy...studzienka kanalizacyjna jest kilka metrów od domu, nie powinno być problemów, mimo że piwnica od tej strony jest wysoko, to się nadsypie tyle...

wyprowadzając przez ścianę już nie będziesz miał kratki na ziemi, odpływy z umywalek lub pralki pod znakiem zapytania, zalezy od wysokości wyjścia, chyba że w piwnicy nie planujesz używania wody, nie mówiac o zabudowie rur - nie najładniej wyglądają :-? :wink: