Gość Anrod 19.11.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 WitamJest osoba ktora posiada grunty. Okres od czasu odrolnienia wynosi ponizej5 lat. Grunty zostaly podzielone - z zamiarem ich odsprzedazy dlaosob prywatnych. Wlasciciel przekazal takze gminie bezplatnie -odpowiednie tereny w celu wybudowania drog dojazdowych - to tych dzialekktore zostaly sprzedane. Teoretycznie sprzedawca powinien zaplacic gminie podatek od sprzedazygruntu - jednakze podobno - jest z tego zwolniony (lub % podatkuznacznie sie zmniejsza) jezeli gmina nieodplatnie dostanie od sprzedawcyteren do wybudowania drog dojazdowych. Pytanie dotyczy o poparcie aktem prawnym drugiego akapitu.Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam,Kris Anrod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elw 29.11.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Rozumiem, że odrolnienie wynikało z uchwalenia przez Radę Gminy nowego planu zagospodarowania przestrzennego. Art. 36 ust. 4 Ustawy z 27.03.2003 r. (Dz.U. Nr 80, poz 717) mówi, że jeśli w związku z tym nastąpił wzrost wartości działki to gmina pobiera opłatę w wysokości max. 30% tego wzrostu wartości. Wysokość tej opłaty także jest ustalana w uchwale dot. planu zagospodarowania. Można chyba przyjąć, że gmina powinna wycenić wartość oddanych jej gruntów i o tę wartość pomniejszyć wielkość naliczanej opłaty. Najprościej, przed sprzedażą, wystąpić o naliczenie tej opłaty (art. 37 ust. 7) aby nie być postawionym przed faktem dokonanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Anrod 10.12.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Można chyba przyjąć, że gmina powinna wycenić wartość oddanych jej gruntów i o tę wartość pomniejszyć wielkość naliczanej opłaty. czy można na to znaleźć jakiś artykuł? Podrawiam, Anrod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elw 11.12.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Nie mam pojęcia. Trzeba chyba gadać z gminą. A jak to się stało, że dostali ziemię na drogę za darmo? Nie wypłacili odszkodowania? To była darowizna? Jak to było zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Anrod 12.12.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 na wstępie muszę wyjaśnić: pytanie nie jest mojego autorstwa - przeczytałem je na grupie pl.soc.prawo.podatki - jednak jako że tam nie było żadnej odpowiedzi (a bardzo mnie interesowała odpowiedź) postanowiłem skopiować je i zadać na tym forum pomimo że pewne szczegóły się nie zgadzały.W moim przypadku (a dokładnie właściciela ziemi dla którego pragnę jakieś informacje zdobyć) jest troszkę inaczej tzn nie było jeszcze żadnych uzgodnień co do nieodpłatnego przekazania ziemii gmina ma prawdopodobnie odkupi "drogi" ale jeszcze nie teraz, natomiast podatek chce natychmiast. Dla właściciela lepiej by było gdyby mogło to nastąpić równocześnie (pismo w tej sprawie zostało wysłane - bez odpowiedzi jak na razie). W zwiazku ze sprzedażą ziemi przeznaczonej na drogę* mam pytanko: ile należy (można) żądać za 1m2. *(pas drogowy = 10mx300m) Pozdrawiam,Anrod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts