Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pchełka nam rośnie :) - komentarze

KamaG

Recommended Posts

Ada ,jak wybijecie drugie drzwi od frontu ,to będzie kaszanka .Zepsujesz cały przód .Ja chcę przedłużyć garaż i tam zrobić pomieszczenie na opał.Następnie połączyć drzwiami garaż i kotłownię .Następnie szukać małego ale wydajnego pieca na węgiel lub miał .

MY PRZEDŁUŻYLIŚMY GARAŻ O 1 METR.

Właśnie na skład opału. dorobimy tam ściankę.

Co do drzwi, to musicie to przemyśleć. nie mogą się otwierac do środka bo jest piec.

Jeśli do garażu to ... samochód :wink:

Poza tym gdzieś musi stac zasobnik na wodę.

My dorobiliśmy małą umywalke w pom. gospodarczym

Poza tym piec ładuje się raz na 4-7 dni

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ada ,jak wybijecie drugie drzwi od frontu ,to będzie kaszanka .Zepsujesz cały przód .Ja chcę przedłużyć garaż i tam zrobić pomieszczenie na opał.Następnie połączyć drzwiami garaż i kotłownię .Następnie szukać małego ale wydajnego pieca na węgiel lub miał .

MY PRZEDŁUŻYLIŚMY GARAŻ O 1 METR.

Właśnie na skład opału. dorobimy ta ściankę.

Co do drzwi to musicie to przemyśleć. nie moga się otwierac do środka bo jest piec.

Jeśli do garażu to ... samochód :wink:

Poza tym gdzieś musi stac zasobnik na wodę.

My dorobiliśmy małą umywalke w pom. gospodarczym

Poza tym piec ładuje się raz na 4-7 dni

racja,

drzwi mają być z boku a nie od frontu (źle napisałam) a my chcemy bez garażu (chyba ) :)

Pamiętaj .żeby postawić wolno stojący garaż ,potrzebne są papiery,projekt ,pozwolenie.Tu masz od razu garaż,więc dużo taniej.Wykorzystaj to . Po drugie ,zawsze tam może być graciarnia .Pchła niema piwnic ani strychu.W moim przypadku na samochody.będę stawiał wiatę ,ale będę budował z garażem. Mirek

:o :o :o

chwilkę mnie nie było a tu taki gwar :D

serdecznie witam nowych pchełkowiczów:

Witajcie Moniko i Mirku

oraz tych co to się nie ujawniali dotąd, albo ja przespałam :oops:

oczywiście Zabina wciągam Cię na listę :lol:

a co do pchły to u nas dach będzie rósł pod koniec miesiąca,

podnieśliśmy ściankę o jeden pustak

dobudowaliśmy pomieszczenie gospodarcze za garażem na długości 2,5m

powiększyliśmy okna na górze do 1,5x1,5

dołożyliśmy okno balkonowe

i wiadomo, całą górę przewróciliśmy do góry nogami :lol:

my jesteśmy rodzinka 2+2 i myślę że miejsca wystarczy, :wink:

mam jeszcze kosztorys na druku bankowym, pisany pod kątem kredytu samodzielnie :wink:

Kama możesz mi podesłać taki kosztorys dla banku?

Bo my jak tylko dostaniemy to pozwolenie - to zaraz biegusiem do banku, starać się o kredyt i mocno się zastanawiamy na ile dla banku można wycenić naszą Pchłę?

Byłyby pomocne Twoje sugestie - pliiiiissss!

podrzućcie maila to wyślę

u nas kosztorys był robiony pod kątem kredytu, prawdę mówiąc nie wiem na ile realny

cześć, co do okien, to ja Ci mogę napisać :wink: jakie są w projekcie/u nas

2szt-150x120 /--------

3szt-150x150 /5szt

1x 60x80 / 90x90

1x 160x235 /2szt

mamy wycenę na 9800 i 9600, ze szprosami zewnętrznymi z podziałem jak na rysunkach elewacji, jak myślisz to przyzwoita cena? profil 5komorowy perfektline, system Veka szyba u=1,0

Ale u Was równy teren.Nasza jest ze spadkiem i pchłę postawimy jak najwyżej,będzie poważniej wyglądała.Myślę że podniosę poddasze.

u nas też jest spadek, tylko jakoś go nie widać, prawie 2m na szerokości działki i ok 90 cm na szerokości domu,

dlatego obniżyliśmy posadzkę w garażu o 25cm, będzie wyższy garaż, może bus się zmieści, niestety przes to jest problem z drzwiami między domem i garażem, bo potrzebne byłyby schody

jak będzie poważniej/dostojniej wyglądać to nie będzie Pchełka tylko Pchła :wink:

Veka -dobry wybór , lecz odradzam szprosy zewnętrzne w oknach pcv .. :cry: są naklejane na szybę od zewnątrz ,więc narażone na czynniki atmosferyczne i często się odklejają .Poza tym zabierają dużo światła . Polecam szprosy wewnątrzszybowe i do tego wąskie :D . Oczywiście w kolorze stolarki . Na razie tyle bo mi kiepsko idzie pisanie :oops: .

Odpowiem na pytania dotyczące ; okien,drzwi parapetów wew. okapników zew. :wink: .

Pozdrawiam Mirek .

Veka -dobry wybór , lecz odradzam szprosy zewnętrzne w oknach pcv .. :cry: są naklejane na szybę od zewnątrz ,więc narażone na czynniki atmosferyczne i często się odklejają .Poza tym zabierają dużo światła . Polecam szprosy wewnątrzszybowe i do tego wąskie :D . Oczywiście w kolorze stolarki . Na razie tyle bo mi kiepsko idzie pisanie :oops: .

Odpowiem na pytania dotyczące ; okien,drzwi parapetów wew. okapników zew. :wink: .

Pozdrawiam Mirek .

ja jestem w branży od 10 lat (okniarskiej oczywiści )

zgadzam się, VEKA OK,

szprosy naklejane kłopotliwe, zwłaszcza jak klejone na silikonie - jak kiepska firma to może być klops.

Ada

mam jeszcze kosztorys na druku bankowym, pisany pod kątem kredytu samodzielnie :wink:

Kama możesz mi podesłać taki kosztorys dla banku?

Bo my jak tylko dostaniemy to pozwolenie - to zaraz biegusiem do banku, starać się o kredyt i mocno się zastanawiamy na ile dla banku można wycenić naszą Pchłę?

Byłyby pomocne Twoje sugestie - pliiiiissss!

podrzućcie maila to wyślę

u nas kosztorys był robiony pod kątem kredytu, prawdę mówiąc nie wiem na ile realny

napisałam ci naprivat meila ale nie wiem czy to wysłałam , daj znać proszę nowicjuszce :oops:

Wracając do okien , to cenę podnoszą szprosy .Myślę że wybraliście okleinę zew .,można i obustronną ,ale biały wew.do wszystkiego pasuje.Ponadto zwróćcie uwagę na ramkę którą zespala się szyby.Polecam tkzw .ciepłą ,zapobiega poceniu szyb.

:D .Mirek

MAM, nie działa

Od początku nie podoba mi się zadaszenie nad tarasem,co Wy na to ,gdybym tam zainstalował , coś takiego jak nad drzwiami w pchle bez garażu .

Mirek.

My przenosimy taras na zachód - czyli z dłuższej strony dachu i robimy przedłużenie dachu z załamaniem, czyli zadaszenie na taras będzie wychodziło z dachu.

Nasza architekt-adaptator-też od razu stwierdziła, że ten daszek nad tarasem to jakiś dziwny jest i od razu zabrała się za zmiany.

Mirku - zapraszam do nas :lol: poodwiedzajcie nas też troszeczkę :wink:

Hania i Krzyś