Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pchełka nam rośnie :) - komentarze

KamaG

Recommended Posts

mam jeszcze kosztorys na druku bankowym, pisany pod kątem kredytu samodzielnie :wink:

Kama możesz mi podesłać taki kosztorys dla banku?

Bo my jak tylko dostaniemy to pozwolenie - to zaraz biegusiem do banku, starać się o kredyt i mocno się zastanawiamy na ile dla banku można wycenić naszą Pchłę?

Byłyby pomocne Twoje sugestie - pliiiiissss!

poszło na maila, dwa plany finansowe na drukach bankowych

właśnie znalazłam wycenę bankową, napiszę tu, mnie tak to wycenił rzeczoznawca:

1 stan 0 -25 000zl

2 --"-- surowy- 125 000zł

3--"-- wykończeniowy - 51 000zł

4 inst wewn. - 41 400zł

5 przyłącza - 13 000zł

6 dokumentacja i roboty zewn. 20 600zł

OGÓŁEM: 275 800zł

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty wiesz Ania, że ja się zawsze dziwiłam, że ludzie tyle zmian w typówkach robią, jakby nie mogli wybrać projektu idealnego z tych setek tysięcy dostępnych projektów gotowych, na etapie szukania projektu twierdziłam, że ja znajdę taki którego nie zmienię,

no i wyszło tak jak planowałam :lol:

My przerobiliśmy mnóstwo projektów gotowych i w każdym było jakies ale. Mielismy swoje priorytety i pchełka w większej części je spełniła.

W naszej pchle wydłużyliśmy garaż, powiększymy taras i dodaliśmy trzy okna połaciowe. Na górze przesuniemy troszkę działówki pod skosami i zrobimy tam szafy (z jednej strony tylko). Więcej grzechów nie pamiętam... :wink:

a ja pokombinowałam strasznie dużo i teraz mam wątpliwości czy słusznie :x

- nie jestem przekonana do tego pomieszczenia za garażem, ale wszyscy łacznie z małżonkiem mówią, że powinno być,

- zaczynam mieć wątpliwości, czy dobrze zrobiłam zamieniając pokój z kuchnią na dole, miało być wyjście z kuchni na zewnątrz, ale mi się odmieniło i jednak zostanie w salonie-włąściwie będą dwa,

nie mam wątpliwości co do zmian na poddaszu:

- przeniesienie łazienki z róg, bo będą sanitariaty w jednym miejscu,

- trzeci pokój, bo może my tam pójdziemy na razie a kiedyś, czas pokaże, a chłopaki nie chcą dużych pokoi, teraz zajmują wspólnie pokój ok 12m2 i mówią że większych niż ten nie chcą,

- podniesienie ścianki kolankowej o jeden bloczek, bo wykorzystam całą przestrzeń

Nam podobał się kształt Pchełki i nie chcieliśmy go zmieniać.

I ja się z tym zgadzam.

Nawet napisałam u siebie w dzienniku, że chyba nie jesteśmy pomyslowi, bo prawie nic nie zmieniamy, po za przeniesiem tarasu z południa na zachód i w związku z tym zmieni nam się trochę jego zadaszenie - nie trzeba spacjalnie dobudowywać daszku, tylko wyciągniemy zadaszenie z dachu :lol: ale śmiesznie brzmi, ale nie wiem jak to opisać.

Nam pchełka idealnie wpasowała się w strony świata ;-) Mamy taras prawie od południa (dokładnie od południowego-zachodu). Poza tym - kuchnia od strony wejścia (tak jak jest zalecane), sypialnia od wschodu, kuchnia połączona z jadalnią, spiżarnia, dwie łazienki, pomieszczenie gospodarcze.

Niedoskonałością jest na pewno brak garderoby, ale i na to znaleźliśmy sposób - duuuże szafy w pokojach. Kolejnym mankamentem był garaż jednostanowiskowy, ale i tu sobie poradziliśmy - sprzedaliśmy drugi samochód :wink:

Pozostaje minimalna powierzchnia, ale tu w zasdzie można by sie spierać, czy to wada, czy wręcz - zaleta :D

:o :lol: niezły sposób na za mały garaż z tym samochodem :wink:

ciekawe, bo u nas niby garaż na busa dostosowany a małżonek busa sprzedał :-? może nie wiedział, że buc się zmieści :roll:

A tak z innej beczki zupełnie, czym karmicie swoje psie stado? gotujecie czy na suchym są?

mnie już krwe zalewa z tym gotowaniem, codziennie kg makaronu z mięchem schodzi :o , a dziś przez foruma kaszę przypaliłam :oops:

Macie rację ,trzeba myśleć o sobie.Wybraliśmy pchłę ,bo ma sypialnię na dole i nie będę się kiedyś,tarmosił z "balkonikiem" czy "wózkiem" na górę.Im mniejszy tym szybciej się go wybuduje.

z tego samego powodu budujemy sante :lol: :lol:

góra poczeka na lepsze czasy a ta dolna sypialnie na razie zajmie synek ;)

A tak z innej beczki zupełnie, czym karmicie swoje psie stado? gotujecie czy na suchym są?

mnie już krwe zalewa z tym gotowaniem, codziennie kg makaronu z mięchem schodzi :o , a dziś przez foruma kaszę przypaliłam :oops:

Ja moją pupilkę karmię Acaną, ale dość dobrą karmą jest Bento Kronen, kiedys miałam boksera i owczarka i jadały z wielkim zapałem.

Najkorzystniejsze są worki 15 kg.

My przerobiliśmy mnóstwo projektów gotowych i w każdym było jakies ale. Mielismy swoje priorytety i pchełka w większej części je spełniła.

W naszej pchle wydłużyliśmy garaż, powiększymy taras i dodaliśmy trzy okna połaciowe. Na górze przesuniemy troszkę działówki pod skosami i zrobimy tam szafy (z jednej strony tylko). Więcej grzechów nie pamiętam... :wink:

i to Ta co nic nie zmienia :wink:

chyba jedyne co mnie gryzie w PCHEŁCE to to pom gospodarcze,

nie wyobrażam sobie wnosić ekogroszek przez drzwi frontowe albo jeszcze lepiej - wrzucać łopatą przez okno 50x50 :D :D :D :D :D :D :D :D