Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pchełka nam rośnie :) - komentarze

KamaG

Recommended Posts

KamaG tez chcialabym sie zmiescic w takiej kwocie SSO, marzenie...

Piszezs ze robocizna za fundament kosztowala 6000 tys. Co w to wchodzi i czy moza samemu to wyknoac, mam na mysli mojego meza i tescia, np. Troche by sie przyoszczedzilo, sorry ze ja tak patrze na te koszty, ale my budujemy bez kredytu, nikt nam po prostu go nie udzieli, przy jedenj osobie pracujacej, czyli moim mezu i trojce dzieci. :cry:

Mamy do dyspozycji 240 tys. ze sprzedazy mieszkania (5 lat temu kupilismy dwa, jak ceny byly jeszcze normalne, w tym roku obchnelismy jedno, w drugim mieszkamy), i za ta kwote musze sie ze wszyskim zmiescic. Wykonczeniowke bedzie robil moj maz, bo sie na tym zna, po za tym musze za wszystko bulic, :evil:

Ile wynosi obecnie Twoja scianka kolankowa? Moja aritekt zaprojektowala 60 cm, nie wiem czy to nie za malo? :roll:

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kama , ze zdejmowanymi szprosami w oknach pcv ,do tej pory nie spotkałem się ,chyba ,że jestem do tyłu . :oops: :oops: :oops: .W drewnie owszem .Co do szprosów w oknach pcv ,powiem tyle , niedbale naklejone ,na kiepski klej lub silikon ,plus źle odtłuszczona szyba =częste odklejanie się ,zwłaszcza od strony ZEWNĘTRZNEJ,narażonej na działanie czynników atmosferycznych.DO tego,przy wymianie szyb wszystko trzeba rujnować . :cry: :cry: :cry: .To jest czarny scenariusz ,wcale nie musi tak być , ale może .Przy wyborze okien ,ważny jest profil , okucie, szyba .. zgoda , ale najważniejsze jest wykonanie .Najlepszy materiał można spieprzyć .Unikaj maleńkich ,wybieraj największe firmy, od których będziesz mogła ,wyegzekwować gwarancję.Dużo małych firmek pada ,i zostawia masę klientów ,samych sobie.Dlatego firmy serwisujące stolarkę ,mają dużo pracy,przy okazji i moja ,ale nie oto, w tym chodzi :wink: :wink: :wink: .

PS. Mnie szprosy ,też się podobają :D :D :D .

agutek, uważam, że dysponujecie całkiem przyzwoita kwotą. Jeżeli znajdzi3cie dobrą ale tanią ekipę, poszukacie promocyjnych materiałów, nie będziecie szaleć i sami zrobicie wykończeniówkę, to, pokusiłabym się o stwierdzenie, że Wam starczy :wink:

Poszukajcie tez sensownego geodety do wytyczenia budynku (dogadajcie się co do ceny). Jeżeli potem będzie robił też odbiór, to zapewne zejdzie z ceny.

Ponegocjujcie z betoniarnią. My braliśmy beton bez faktury. Wyszło sporo taniej i w zasadzie prawie gratis przyjechała pompa ;-)

Wszystko zależy od Was, ale trzeba się "nachodzić" - tzn. szukać i dzwonić.

Nie wiem co zamierzacie zrobić z obecnym mieszkaniem, ale jeśli sprzedać, to macie zapewnione środki na urządzenie - rewelacja :wink:

AGP, dzieki za rady, ja juz teraz choc nie mam jeszcze PnB juz szukam tanszych materialow. Te bloczki fund. z Rabienia to faktycznie tanizna, nigdzie taniej nie znalazlam :lol:

Tylko nie wiem czy kupowac jeszcze w tym roku, boje sie ze mi ukradna, choc moja dzialka lezy praktycznie posrod domow, rowniez budujacych sie, ale i juz zamieszkalych, to troche boje sie. Hurtownie niby oferuja skladowanie do wiosny, ale dzis jest hurtownia, jutro jej nie ma, i tez ryzyko. Czy Wy pustaki bedziecie tez kupowac jeszcze w tym roku? :roll:

A jak poszukiwania porothermu 25, nigdzie niz 5,60 zl za sztuke nie znalazlam, ale to juz z transportem, Wielun i Lowicz maja takie ceny, obdzwonilam chyba 20 hurtowni i powyzej 6 zl to standart,ponoc porotherm zdrozal . :cry:

agurek robocizna naszego murarza to: 30zł/m2 muru (i fundamentowego i ścian domu) , 30zł/mb ławy fundamentowej, 1000zł za ocieplenie z położeniem siatki i kleju na fundamenty całość, więc jeśli radzicie sobie z gięciem stali i dacie radę czytać prawidłowo projekt a kierownik budowy będzie prawdziewym kierownikiem (czyt. pomocny i wytłumaczy) to sądzę że jak najbardziej jest to w zasięgu, murowanie ścian fund. tym bardziej bo to już nie jest jakaś wielka filozofia tylko nadzwigać się trzeba, kwestia, żeby mieć kogo zapytać, no można i na forum :lol: i dysponować czasem i chęciami :D u nas było tak, że mąż jest tzw miastowy w sęnsie wychował się w blokach i nie miał nigdy styczności z tego typu pracami więc stwierdził, że jak on ma się uczyć i stracić kupę czasu to woli iść i zarobić żeby zapłacić murarzowi, czytałam tu na forum dzienniki, w których wszystko robią samodzielnie Inwestory nie mający wogóle doświadczenia w budowaniu i radzą sobie, m.in afrodyta

Mirek - z zakupionych bloczków zostało z 15sztuk :lol: kurde ale mam oko, nie? :lol:

kupione było 1104 szt - 23 palety

zabina mnie nie każde tylko takie zewnętrzne, albo podział okna na kwaterki

a fotki wstawiłam z widoków całości a wnetrzowe są w "fotkach"

kala67 miło mi że się podoba posiadaczce tak pięknego domku :D

Iwona okna to sobie na razie odpuścimy, Wszyscy mówią, że folię ochronną trzeba ściągać max po trzech miesiącach od montażu, a potem to jeszcze sporo czasu jest, żeby je poniszczyć pracami, więc plan jest taki:

- instalacja wod-kan, i rurki od CO te co pod wylewki i tynki pójdą,

- wylewki na parterze

- ścianki działowe parteru

- elektryka

- tynki

- w międzyczasie tych robót ocieplanie ścian zewnętrznych,

jak tego dokonamy to wtedy zamontujemy okna, chyba :-? przynajmniej na razie tak myślimy :) a czy dobrze, czas zweryfikuje