Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pchełka nam rośnie :) - komentarze

KamaG

Recommended Posts

my rozważamy tylko złotówki, ktoś mi kiedyś powiedział, że kredyty zwłaszcza tak duże należy brać w walucie w której się zarabia, czy to słuszne -nie wiem,

po wizycie w open finanse zaproponowano nam banki: WBK, ING, MILLENIUM, z dopłatami- PeKaO SA, PKO BP,

1) w ING mamy decyzję, warunki: marża 2,1, prowizja 1,2, na 25 lat z kwoty 230000zł + skredytowane opłaty (razem ok236000, nie pamiętam dokładnie) wyszła rata stała ok.1590zł

2lata karencji, można spłacać szybciej bez dodatkowych opłat, konieczne ubezpieczenie nieruchomości (ale to chyba wszędzie) , oprocentowanie oparte o 6m-czny WIBOR,

opłata za wycenę stanu zaawansowania 900zł, niestety płatna przed uzyskaniem decyzji,

2) PeKaO SA z dopłatą przy 25 latach rata stała ok. 1660 z czego przez pierwsze osiem lat dopłacają zaczynając od 490zł kończąc na ok350 w ósmym roku) marża 3,0, prowizja 1,0, szybsza spłata -max nadpłata 15%kredytu rocznie, jeśli więcej to opłata 2% od kwoty kredytu, oczywiście ubezpieczenie nieruchomości, oprocentowanie oparte o 3m-czny WIBOR,

opłata za wycenę 820zł jeśli kredyt powyżej 200000, jak mniej to 160zł, wizyty płatne chyba też 160, można podobno dostać całą kasę od razu chyba że się przesłyszałam,

tyle pamiętam na już

:wink:

w WBK była niezła oferta ale dostaliśmy negatywa-sprawdzają zdolność na podstawie pit z 2008, i nie mieliśmy zdolności,

PS. wszędzie na zdolność kred. wpływają takie rzeczy jak wszelkie zakupy na raty, karty kredytowe, debety na koncie,

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam doła, stoję przed wyborem- gont szary czy brązowy, jaki wybrać?

wszyscy mnie przekonują,że do szarego nie będzie pasować drewno, że okna muszą bić białe, a ja marzę o takiej elewacji jak ta projektowa :( ,

widzieliście może okna w kolorze zbliżonym do olchy?

jest mi źle, idę spać, dobranoc

Jak gont to tylko i wyłącznie szary-grafitowy w połączeniu z drewnem z olchą- jak dla mnie idealne połączenie.

Chociaż widzialam ladny domek pokryty gontem brazowym cieniowanym i wygladal nawet ładnie- tyle ze czerwonych i brazowych dachow jest za duzo jak dla mnie.

Absolutnie zadne biale okna i podbitka!!! to tylko fajnie wyglada w katalogu w oryginale jest jak dla mnie paskudne-szpitalne- ble...

Zresztą u mnie bedzie grafitowy cieniowany gont, drewniana podbita i okna - wszystko w kolorze olchy lub orzecha tak czy inaczej raczej jasna tonacja drewna + do tego ciemno czerwona elewacja!!!

LisowskaTwoje słowa to balsam na mą zbolałą duszę :lol:

powiedz mi jeszcze kochana, czy Ty gdzieś namierzyłaś takie okna, bo ja ślęczę na internecie kilka dni(odkąd zakiełkował pomysł pod czapką) i nie natrafiłam na ofertę w tym kolorze,

ps. ach ta Wasza elewacja :D , będzie pięknie, szkoda, ze ja nie taka odważna :wink:

No niestety jeszcze nie jestem na etapie poszukiwan producentow okien i nie mam zadnych namiaraów, ale jeśli tylko coś mi sie o uszy obije to dam od razu znać!.

Jak będziemy teraz na "objazdówce" po nowo budowanych domkach z moim osobistym, to poklikam troche zdjęć może coś Ci wpadnie w oko.

KamaG w końcu gdzie umieszczasz kuchnie???

A ja z powodu wydłużajacego się czasu oczekiwania na działke znowu przeglądam projekty :( ale koncepcja elewacji zostaje bez zmian :)

Aha ja też gratuluje awansu forumowego :)

kurcze, sorki za zamieszanie z tym awansem, jakoś nie pomyślałam :oops: bo mi nawet do głowy nie przyszedł awans w mojej pracy- swoją drogą u nas nawet awanse niekoniecznie wiążą się z podwyżką a jedynie z nazwą stanowiska służbowego, chociaż w tym roku jakieśtam podwyżki były ...

KamaG w końcu gdzie umieszczasz kuchnie???

Lisowska ja to już pojęcia nie mam, tak mi w głowie pomiąhało się

a w ogóle to jakoś mi tak nieładnie do Ciebie Lisowska lecieć, to od nazwiska czy może jakaś ksywka -to może byłoby łatwiej

albo trzeba Cię jakoś przemianować :wink: na Lisicę albo co 8)

obiecałam mężu memu pójście na kompromis-ja będę mieć mój szary dach, jasne okna, szarąjasno elewację lub brudnobiałą, i oczywiście olchowe okna-nawet za dopłatą, a on w zamian dom bez ścian :wink:

a w ogóle to jakoś mi tak nieładnie do Ciebie Lisowska lecieć, to od nazwiska czy może jakaś ksywka -to może byłoby łatwiej

albo trzeba Cię jakoś przemianować :wink: na Lisicę albo co 8)

:wink:

:p może być Lisica :) fak nieprzemyślałam nica w momencie logowania i juz tak po nazwisku poleciałam żeby mi z głowy nie wyleciało,ale i tak spoko jak zostanie lisowska to się nie obrażę :wink:

Fakt teraz bez ścian dożo lepiej prezentuje się salon z kuchnią no i ta przestrzeń!

Lisica totek! mąż wygrał...

16....

PLN :lol:

a naprawdę to kredycik już zaklepany- albo ing albo PeKaO-z dopłatą,

obie decyzje są tylko my jeszcze nie zdecydowani-właśnie mąż w Kielcach dopłaty negocjuje

ale już można zaczynać- bo wiadomo, że kasa z któregoś źródła będzie, na razie długi zaciągamy :wink:

AGP czy zaproszenie na piśmie w necie wystarczy :wink:

oczywiście jeśli będziecie mieć ochotę na wycieczkę to czujcie się zaproszeni :D

tylko że na razie to chyba nie ma co oglądać, ale mam nadzieję, że już niedługo

fotki próbuje wrzucić, tylko że fotosik uznał, ze chce ode mnie kasę, a fotka.pl nie ładuje, muszę coś wymyślić

AGP czy zaproszenie na piśmie w necie wystarczy :wink:

oczywiście jeśli będziecie mieć ochotę na wycieczkę to czujcie się zaproszeni :D

tylko że na razie to chyba nie ma co oglądać, ale mam nadzieję, że już niedługo

fotki próbuje wrzucić, tylko że fotosik uznał, ze chce ode mnie kasę, a fotka.pl nie ładuje, muszę coś wymyślić

podjedziemy na pewno 8)