Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

20 tys za robocizne za 140 m2 dachu, czy to dużo?

dziubek25077

Recommended Posts

Witam

Pytanko jak w temacie, dziś rozmawiałem z "dachowcami", u sąsiada budowali dom, solidni goście, i zaproponowałem im zrobienie u mnie dachu.

Więc po oględzinach padło pytanie ILE.

No i usłyszałem 20 tys.

Sprecyzuje:

Dach dwuspadzisty, z jednym wykuszem, i zadaszeniem nad wejściem, 3 okna dachowe, powierzchnia dachu ok 140 m2, krycie dachówką ceramiczną z pełnym deskowaniem, oczywiście orynnowanie w cenie.

Czy to duża kwota jak za taką robote czy nie?

Goście są sprawdzeni, porządna ekipa, jesli nawet to ciut drożej to jednak pewniaki, zawsze ktoś taniej może spartolić dach.

Musze dać im odpowiedź czy sie decyduje.

Tylko może ktoś mnie uświadomi w cenach za takie rzeczy bo jestem laikiem.

Pozdro !!!

20 tys w sumie za co?

Jeśli tylko za ułożenie deskowania i dachu (więźba już jest zrobiona) to dużo.

Jeśli za zrobienie więźby, deskowanie i ułożenie dachu na gotowo z obróbkami blacharskimi, rynnami i oknami, a firmą daje radę to chyba cena OK.

Choć pewnie i za 16-17 udałoby się znaleźć.

Ja miałem ekipę za 75 zł/m2, u Ciebie wychodzi ( 20 tyś/140m2 ) 142 zł/m2 :o

Moja cena obejmowała wszystko, od więźby po rynnę.

Negocjuj :wink: Kryzys jest ... podobnież :lol:

pozdrawiam, majki

Tak tak, więźba jest oczywiście w cenie, nie ,mam jej zrobionej, czyli będą robić.

PS. Kryzys kryzysem, ale goście nie narzekają na brak roboty, dlatego nie chce zabardzo marudzić, a boje sie że trafie na jakąś ekipe partaczy, bo już nie jeden zpier%^&%&^%ny dach widziałem :)

Pozdro !!!

Jak rozumiem jest to tylko robocizna, a wszystkie materiały Twoje?

Wg mnie to jednak dużo, i nie jest to np. Warszawa czy Trójmiasto tylko nie za wielkie miasto.

No materiały moje, sama robocizna, dlatego właśnie pytam bo nie mam rozeznania w cenach.

Wydaje mi się też duża, bo dach nie duży, z tym że roboty troche z dachówką jest dlatego chce poznać mniejwięcej jak kształtują sie ceny za takąrobote.

Pozdro !!!

Jakość musi kosztować! W przypadku gdy jest to kompletny dach (z podbitką) i fakturą to cena jest OK. Pragnę zwrócić uwagę, że dach jest bardzo mały więc w przeliczeniu na 1 m2 cena może wyglądać na wysoką. Pozdrawiam.

Jakość musi kosztować! W przypadku gdy jest to kompletny dach (z podbitką) i fakturą to cena jest OK. Pragnę zwrócić uwagę, że dach jest bardzo mały więc w przeliczeniu na 1 m2 cena może wyglądać na wysoką. Pozdrawiam.

No właśnie chodzi o to że w ceie 20 tys, za tak mały dach jest że tak powiem full wypas, zero ukrytych kosztów: czyli więźba, pełne deskowanie, papa, dachówka ceramiczna, wszelkie obróbki, podbitka, rynny i 3 okna.

Powiedzieli że cena taka bo jest sporo zabawy z dachówką, a chcą zrobić tak żebym ja i oni byli zadowoleni.

Plusy przemawiające za lekkim przepłaceniem są takie że młodzi goście z mojego miasta, żadne ochlaptusy tak że pod tym względem ie bede musiał ich pilnować. nie za szybkie tępo pracy, tzn normalne, bo jak górale u znajomego budowali dom to jak poszedł do pracy na 8 h to oni szarpneli pół domu za ten czas :lol: , nawet nie szło ich przypilnować, a aż tak mi sie nie spieszy.

Musze im dać znać do miesiąca czasu najpóźniej a szczerze nie mam nikogo innego na oku.

Tak że im więcej Waszych sugesti tym będzie mi łatwiej (albo nie ;) ) podjąć decyzje.

Z góry dzięki

Pozdro !!!

No właśnie chodzi o to że w ceie 20 tys, za tak mały dach jest że tak powiem full wypas, zero ukrytych kosztów: czyli więźba, pełne deskowanie, papa, dachówka ceramiczna, wszelkie obróbki, podbitka, rynny i 3 okna.

Powiedzieli że cena taka bo jest sporo zabawy z dachówką, a chcą zrobić tak żebym ja i oni byli zadowoleni.

Plusy przemawiające za lekkim przepłaceniem są takie że młodzi goście z mojego miasta, żadne ochlaptusy tak że pod tym względem ie bede musiał ich pilnować. nie za szybkie tępo pracy, tzn normalne, bo jak górale u znajomego budowali dom to jak poszedł do pracy na 8 h to oni szarpneli pół domu za ten czas :lol: , nawet nie szło ich przypilnować, a aż tak mi sie nie spieszy.

Musze im dać znać do miesiąca czasu najpóźniej a szczerze nie mam nikogo innego na oku.

Tak że im więcej Waszych sugesti tym będzie mi łatwiej (albo nie ;) ) podjąć decyzje.

Z góry dzięki

Pozdro !!!

Mój ma 180m2, wycena mniejsza o 4k, ale bez deskowania i podbitki. Spróbuj utargować 1-2k :-)

Szkoda że nie masz innych wycen, wtedy mógłbyś porównać.

Jak dla mnie trochę drogo. W zeszłym roku za więźbę z deskowaniem - dach 340 m2 + 3 lukarny zapłaciliśmy 7 tys - fakt, nasz majster był tani, ale bardzo solidny.

Natomiast za położenie folii, dachówki, wszystkie obróbki i 5 velux'ów kosztowało nas 17, 5 tys i to robiła ekipa, która jest uważana za najlepszą w okolicy i nikt z nimi cen nie negocjuje.

Czyli wychodzi, że za te 340m2 zapłaciliśmy niecałe 35 tys. w okolicach Warszawy.

Choć z drugiej strony jestem zdania, że jak ekipa jest naprawdę sprawdzona i te 20 tys nie jest dla ciebie problemem, to lepiej zapłacić i mieć święty spokój.

Tamtu

Ja za robociznę dachu 280 m2 zapłaciłem 28500 czyli ok. 100 PLN za metr. W to weszło:

- więżba

- pełne deskowanie

- papowanie

- łaty

- kontrałty

- deska czołowa.

- obróbki blacharskie.

- orynnowanie.

- położenie dachówki

Dach raczej prosty, kopertowy, bez lukarn i drugi dach na tarasem i garażem. Dwa kominy, dwa wyłazy, jeden kosz. Na część robocizny mam fakturę.

Więżbę i deskowanie robiła ekipa która postawiła stan surowy. Ekipa dekarska jedna z najlepszych, polecana na forum. To są ceny warszawskie więc u Ciebie powinno być trochę taniej.

Pozdrawiam