Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

20 tys za robocizne za 140 m2 dachu, czy to dużo?

dziubek25077

Recommended Posts

Wg mnie dosyć drogo. Buduję w okolicach Wrocławia i za 340m2 bardzo trudnego dachu (1 lukarna, 3 wykusze...) zapłaciłem ok 22000. Jakieś 35/m2 cieśli i 32 dekarzowi. Wielu cieśli mi odmówiło jak zobaczyli mój projekt bo nie chcieli się na nim uczyć ale znalazłem super cieślę. Co prawda załęło im to w 3 trzy tyodnie ale było warto.

W cenę wchodziło wykonanie więżby, fprzybicie folii, przykrycie dachówką zakładkowa, orynnowanie i wszelkie obróbki przy kominach, lukarnach...

Za podbitkę muszę niestety zapłacić dodatkowo.

:p Witam to i ja się przyłączę! Drogo...Tanio... to pojęcia względne dla jednego to będzie tanio dla innego drogo. Musisz rozważyć czy stać Cię, aby dołożyć do dachu tak by na wszystko starczyło. :wink: Dla mnie jesli mas 140m2 dachu to dużo. Dla porównania mój dach ma 240m2 a za usługę zapłaciłam 23 tys. W cenę wchodziło: więźba, deskowanie, w miejscach wystających za mur jest nabitka z deski boazeryjna malowana drewnochronem + rzeźbienie wystających krokwi), również 24m2 zadaszonego tarasu jest w desce boazeryjnej. Na deskę oczywiście przyszła papa i dachówka. Wstawiono cztery okna połaciowe, obrobiono dwa kominy i zamontowano orynnowanie budynku. Zapraszam do mojego dziennika na foto z realizacji dachu! Życzę trafnej decyzji! :p

• 4 weeks później...