Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BRUDNA SZYBA W KOMINKU

Gość HANSA

Recommended Posts

Gość HANSA

Oto kilka pytań do użytkowników wkładów kominkowych.

Proszę o odpowiedzi właścicieli wkładów różnych producentów.

Proszę o aktywność.

Pozdrawiam kominkowco-wkładowców HANSA

Jak tam u was z czystością szyby?

Co ile dni czyszcicie?

Co robić żeby utrzymywać je w stanie czystości?

Jak się mają "rekordy" długości utrzymywania ognia lub żaru do czystości szyby kominkowej?

Czym je czyścicie?

Podawajcie typy wkładów.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie najtańszy wkład (bez bajerów ograniczających zabrudzenia szyby).

Szybę czyszczę co dwa dni, czasami rzadziej, ale wtedy mało co widać.

Palę też mokrym drewnem co przyspiesza osadzanie się brudu na szybie.

Czyszczenie zajmuje mi góra 5 minut, przy warunku że mam specjalny płyn i czyszczę gorącą szybę. To naprawdę chwilka i żadna trudność.

Wręcz przeciwnie. na początku czyściliśmy szybę przed rozpaleniem i płyn niewiele pomagał (chyba że wiadrami byśmy go marnowali na jedno czyszczenie), maż zaczął skrobać szybę takim nożykiem i tylko porysował szybę, a każde czyszczenie to było co namniej 20 minut.

Teraz ja myję szybę i tak wcześniej to opisałam czekam aż się szyba rozgrzeje, pryskam płynem i ścieram papierowymi ręcznikami. Super :D

Tylko z racji wydostającego się dymu niedocieram do końca i na szybie pozostaje taki biały osad w ślad za ściereczką.

A ja dostałem od kominkarzy słoiczek z jakimś żółtawym płynem (koniecznie muszę się dowiedzieć co to jest), który radzi sobie z zabrudzeniem bez problemu. Czyszczę "na zimno" ;)

Jeśli drewno jest suche (poleżało koło kominka 2-3 dni) to szyba się brudzi dopiero po kilku paleniach. Jeśli mokre to w zasadzie jedno wystarczy, żeby ją uświnić. Lepiej czyścić częściej - dopuki brud jest lekko prześwitujący ,brązowy. Jak warstwa zaczyna robić się grubsza (czarna) to się magicznie zapieka i jest z tym gorszy szpas - czasem nawet mleczka trzeba użyć.

Co parę dni wyciągam drzwi wkładu (u mnie to łatwe) i zabieram je do pralni, kładę na blacie koło zlewu i czyszczę (5 minut) na krystaliczny błysk. W tym czasie dzieciaki robią porządek w kominku i okolicy, wyrzucaja popielnik, przynoszą i układają drewno, itd... Po kwadransie kominek jest gotowy do sesji zdjęciowej dla "Dom i wnętrze" ;)

Co parę dni wyciągam drzwi wkładu (u mnie to łatwe) i zabieram je do pralni, kładę na blacie koło zlewu i czyszczę (5 minut) na krystaliczny błysk. W tym czasie dzieciaki robią porządek w kominku i okolicy, wyrzucaja popielnik, przynoszą i układają drewno, itd... Po kwadransie kominek jest gotowy do sesji zdjęciowej dla "Dom i wnętrze" ;)

Ale super, nawet nie wiedziałam że istnieje taka możliwość. Jaki to kominek.

Ano taki :)

Robi je mała lokalna firemka - prawie, że na zamówienie (tzn.: nie mają gotowych kominków choć mają gotowe wzory). Płaszcz stalowy, blacha 4mm. Wszystkie spawy ciągłe, w środku szamot. Z popielnikiem (jak widać) i dwoma "szruberkami" - wlot i wylot. Jak się oba pootwiera to działa jakby ktoś go do gazu podłączył (komin 8m fi 160mm). Jak się oba pozamyka to się leniwie żarzy :)

Inka- dziwny to jestem ja bo wywalam popiól raz na 1-1,5 miesiąca ( ale wtedy to pół wanienki ( takiej blaszanej jak do kapania bobaska ) - jest w komin ku tyle miejsca na popiół - popielnika nawet nie ruszam bo u mnie to bardziej atrapa niz coś co ma zbierac popiół . :lol:

Jasiu- a jakiej rasy są koty , którymi palisz w kominku i czy mocno podrośnięte - jak z ich wilgotnością :lol: :wink: ?

Mam Tarnawę 16 kw służy do ogrzewania całego domu 130 m2 , utrzymuję żar 24h na dobę, szyby nie czyszczę wcale / jest cały czas okopcona ale widać wszystko przy palącym się kominku /nie widzę potrzeby czyszczenia ponieważ jest to agregat grzewczy , nie służacy

do pokazu palącego się drewna - ozdobą jest obudowa kominkowa / , ponadto wszystkie środki czyszczące sa chemicznie agresywne - powodują korozję oraz uszkodzenia marmuru/

Pozdrawiam

Członek :wink: Fan Clubu Tarnawa

Dachowce pospolite.

Na dwa dni przed spaleniem nie daje mleka bo okropnie kopci.

Lepsze są czarne niż szare pręgowane, a rude za bardzo strzelają :)

Co do czyszczenia, to szyba dopiero po kilku paleniach staje się nieprzeźroczysta, ale już po pierwszym paleniu wilgotnym drewnem nie jest klarowna. Ja jestem mały pedancik i lubie jak szyba jest czysta, popielnik pusty, drewno równo ułożone, kot na kolanach, winko w łapie i ładna muzyczka w radiu :)

BTW. Widziałem kominek z wstawioną blachą zamiast szyby. Jest zamontowany w biurze (!!?) i służy głównie do ogrzewania, nie podziwiania. Właściciel stwierdził, że brudna szyba brzydko wygląda, a czyścić mu się nie chce to kazał wspawać blachę i ma spokój - może palić czym chce. Znam też kogoś kto w kominku pali koksem.

PS. A ilośc popiołu zalezy od gatunku drewna - teraz palę bukiem i popiołu jest zdecydowanie (2-3 krotnie) więcej niż wtedy gdy paliłem dębem.

Podładam tak/ po kolei :

1 na noc około g 23: 00 na pełny full /zamykam zawory dopływu powietrza/

2 rano 7:00 otwieram zawory 1 -2 kawałki do rozpalenia i za ok pół

godziny do połowy napełniam wkład - nastepnie znowu zamykam zawory

3.ok. g 15 otwieram zawory podkładam 1-2 na kawałki i tak palę podkładjac co 3 godziny po 1-2 kawałki aż do godziny 23.

/położenie zaworów po g 15:00 uzależnione jest od pogody tj ciągu kominowego/

Uzytkujący 16KW Tarnawa

trochę mnie dziwi to że czyścicie tak często szyby

u mnie jak palę tak aby widać było płomień cały czas to i tydzień jest "czysta" 8)

ale jest taki moment którego nie mogę przekroczyć w przykręcaniu dostępu powietrza bo jak to zrobię to brązowieje :oops: w ciągi 1/2 godziny bez względu na to czy palę drewnem suchym czy mokrym czy bukiem czy brzozą.

inną sprawą jest trzymanie żaru, jeśli bijemy rekordy to niestety szyba zbrudzi się zawsze.

właściciel Tarnavy 18 KW

Ja czyszczę szybę na zimno, płynem zakupionym w Castoramie - ok. 16 zł - nazwy nie pamiętam (specjalny do szyb kominkowych).

Spryskuję szybę, czekam minutkę lub dwie i ręcznikiem papierowym wycieram do czysta. Schodzi wszystko - bez problemów.

Może od końca :

Tarnawa 18kW

Szyba nie czyszczona od kupna ( maj 2003) - chociaż w zasadzie już by trzeba było.

Jeżeli bijemy rekordy robi się czarna.

Po pełnym załadunku 12-16h trzyma żar.

Po rozpaleniu na dużym "ciągu" następuje samoczyszczenie szyby -zostają jakieś smugi przy brzegach ale to drobiazg.

Popiół - zależy czym się pali jak papiery to dużo się go zbiera i trzeba wybierać jak drzewem można kilka tygodni nie wysypywać.

my jeszcze nie czyścimy, bo na razie wkład (KORNAK PANORAMIC) zalega w piwnicy :wink: . 8-go grudnia kominkarz zaczyna swoje dzieło. Obudowa - zmodyfikowany EMERAUDE Philipe'a. Ciekawe jak wyjdzie... Oj, poczyściło by się już tę szybkę, poczyściło...

Ale w święta już palimy choćby nie wiem co!

Pozdrawiam

Pearl