fredi07 29.04.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Warunki klimatyczne w pomieszczeniu:Zaleca się w celu zachowania naturalnych cech parkietu utrzymanie w pomieszczeniach temp. 18 - 20 0C i względnej wilgotności powietrza 50 - 60%. Ważne jest utrzymanie stałej wilgotności powietrza, dlatego w tym celu można zastosować pojemniki na wodę zawieszone na kaloryferach lub specjalne urządzenia nawilżające powietrze. Podczas wyjazdów w okresie zimowym należy pamiętać że grzejące kaloryfery przy zamkniętych oknach osuszają powietrze co powoduje powstanie szczelin w parkiecie.Wilgotność powietrza w pomieszczeniu można zmierzyć za pomocą prostych narzędzi mierniczych (termometr, higrometr). Temperatura powietrza w ° C 10 ° 15 ° 20 ° 25 ° 30 ° Względna wilgotność powietrza Wilgotność drewna 20% 4,7% 4,7% 4,6% 4,4% 4,3% 30% 6,3% 6,2% 6,1% 6,0% 5,9% 40% 7,9% 7,8% 7,7% 7,6% 7,5% 50% 9,4% 9,3% 9,2% 9,0 % 9,0% 60% 11,1% 11,0% 10,8% 10,6% 10,5% 70% 13,3% 13,2% 13,0% 12,8% 12,6% 80% 16,2% 16,3% 16,0% 15,8% 15,6% 90% 21,2% 20,8% 20,6% 20,3% 20,1% Ten wstęp i dane są ze strony Marka Komorowskiego z W-wy. A ja się pod tym podpisuję . Masz drewno w domu to higromet musi być bo termometr to mają wszyscy. Dziś żonie kazałem kupować kwiaty bo mamy za sucho w domu. Pomijając nawet parkiet to dla własnego zdrowia trzeba trzymać wilgotność 50-60%. Jak kwiaty nie pomogą to nawilżacze. Jarek, Duchu dodajcie od siebie takie pierwsze wskazówki dla laików. Niech to podstawowe ABC będzie na pierwszej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 30.04.2009 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Mamy suchą wiosnę, mieszkania, domy dobrze izolowane, duże okna tarasowe przez które słońce praży podłogę ale uwierzcie, że łatwiej podnieść wilgotność (nawilżacze, suszenie prania, kwiaty itp) niż ją zatrzymać gdy za oknem tygodniami leje a jesiennych szarug nie unikniemy, przyjdą. A drewno czy to roczne czy stuletnie zawsze reaguje na zmiany wilgotności, jak sucho to sie kurczy jak nabiera wilgoci pęcznieje. Różne gatunki drewna w mniejszym lub większym stopniu reagują na zmiany wilgotności. Z drewna z naszej strefy klimatycznej do stabilnych należy dąb i jesion z tych najpopularnieszych. Popularna buczyna jest od nich twardsza ale i ,,wiecznie żywa", by ją choć trochę ustabilizować poddaje się ją parzeniu w zależnści jak daleko posunięty był proces parzenia taki mamy jej odcień. I bardziej parzona tym ciemniejsza ( bliższa czerwieni). O egzotykach w naszej strefie klimatycznej następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.04.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 takie wskazówki dawaliśmy już w zeszłym roku, włącznie z tabelami względnej i absolutnej wilgotności a nawet w bardzo przystępny i przktycznyu sposób, również z gatunkami kwiatów wydzielających w ciągu doby ilośc wody. Kwiaty to za mało. Musiałyby to by drzewa.Poza tym te dane należy poda w tabelce. Tak porozrzucane nikomu nie pomogą bo z nich nic nie wynika zrozumiałego dla laika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 30.04.2009 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Jarek to wrzuć to w tabelce jak potrafisz. Ja wklejałem w tabelce a wyszło tak jak jest. Ja parkieciarz, syna mam informatyka. Jak będziesz jechał do W-wy to zapraszam. Przejeżdżasz 0,5 km od mojego domu i jestem pewien, ze znajdziemy wspólny język, wspónych znajomych. Cytowanego Marka też pewnie znasz?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts