Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż okien - co lepsze dyble czy wkręty montażowe?

Recommended Posts

Witam,

Niedawno zamontaowano nam okna. Montazu w wiekszosci okien dokonano za pomocą wkrętów montazowych (15cm) a nie dybli czy kotew. Montażyści twierdzili że to jest nowy system zalecany przez firmę z której okna pochodziły.

Najpierw więc nawiercali profil w określonych miejscach, potem po zaklinowaniu okien wiercili otwory w murze a na końcu wkrętarką wkręcali wkręty bezpośrednio w mur.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? co jest lepsze i jak montowano okna u Was? Na mój gust dyble byłyby lepsze od wkrętów bo wtedy chyba trudniej ukraść okna. Dyble chyba ciężej wyrwać ze ściany

Pozdrawiam

Witam,

Niedawno zamontaowano nam okna. Montazu w wiekszosci okien dokonano za pomocą wkrętów montazowych (15cm) a nie dybli czy kotew. Montażyści twierdzili że to jest nowy system zalecany przez firmę z której okna pochodziły.

Najpierw więc nawiercali profil w określonych miejscach, potem po zaklinowaniu okien wiercili otwory w murze a na końcu wkrętarką wkręcali wkręty bezpośrednio w mur.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? co jest lepsze i jak montowano okna u Was? Na mój gust dyble byłyby lepsze od wkrętów bo wtedy chyba trudniej ukraść okna. Dyble chyba ciężej wyrwać ze ściany

Pozdrawiam

A jak ktoś napisze, że lepiej na dyble to zdemontujesz i zamontujesz ponownie? Bardziej mnie zastanawiają 2 rzeczy. Otwory w murze wiercili po zaklinowaniu okien? Wkręty w mur bez niczego? Wypaść i tak nie wypadnie, ale tylko jestem ciekawy.

Dzięki Jareko (ekspercie) i Zbigmor za wypowiedzi.

Komentarzem Jareko trochę się uspokoiłam.

Zbigmor zasial jednak we mnie ziarno niepewności czy aby montaż wkrętów był u mnie prawidłowy.

Jareko czy możesz jeszcze raz się wypowiedzieć? piszesz (że prawidłowo zamontowane wkręty są OK), co to znaczy dla Ciebie prawidłowo i czy przytoczony przeze mnie opis montażu wskazuje że wszystko jest OK? Czy te wkręty powinny pójść bezpośrednio w mur? Przecież wkręt to nie kołek rozporowy.

Pozdrawiam

Dzięki Jareko (ekspercie) i Zbigmor za wypowiedzi.

Komentarzem Jareko trochę się uspokoiłam.

Zbigmor zasial jednak we mnie ziarno niepewności czy aby montaż wkrętów był u mnie prawidłowy.

Jareko czy możesz jeszcze raz się wypowiedzieć? piszesz (że prawidłowo zamontowane wkręty są OK), co to znaczy dla Ciebie prawidłowo i czy przytoczony przeze mnie opis montażu wskazuje że wszystko jest OK? Czy te wkręty powinny pójść bezpośrednio w mur? Przecież wkręt to nie kołek rozporowy.

Pozdrawiam

Dobry komentarz. W tych sprawach wierzę Jareko bardziej niż sobie. :)

• 3 years później...

Odświeżam, bo też mnie interesuje opinia fachmanów.

Zaproponowano mi montaż okien PCV na hatrowane śruby / nie - dyble!/ wkręcane bezpośrednio w mur bez kołków rozporowych.

Jak zwykle poczytałem tu i ówdzie i dowiedziałem się, że "okna PCV maja dość dużą rozszerzalność termiczną a co za tym idzie muszą pracować w płaszczyżnie i poziomej i pionowej. Zamontowanie okien (tymbardziej brązowych) na "sztywno" może doprowadzić w extremalnych przypoadkach do uszkodzenia futryny przy silnych mrozach czy bardzo duzym nasłonecznieniu. Kotwa w duzym stopniu się poddaje i pracuje razem z oknem.." /cyt. z innego forum/

Cenię sobie opinię @jareko, ale gdyby ktoś jeszcze się w tej kwestii wypowiedział, też byłbym wdzięczny. Tym bardziej, że temat leciwy i możliwe, że zmieniło się coś w standardach montażu okien.

Z góry dziękuję.

Odświeżam, bo też mnie interesuje opinia fachmanów.

Zaproponowano mi montaż okien PCV na hatrowane śruby / nie - dyble!/ wkręcane bezpośrednio w mur bez kołków rozporowych.

.

Decydujące jest to, co napisał producent okna w swojej instrukcji jego montażu, którą sprzedawca ma obowiązek wręczyć klientowi przy zakupie. Tam powinno być napisane jak poprawnie zamontować to okno, by zachować gwarancję producenta. A o tym jak dobrać i stosować mocowania można przeczytać w ForumB. pzdr

Według mnie obie metody mocowania są równoprawne, a o wyborze którejkolwiek z nich powinien zdecydować całościowy projekt wykonania montażu opracowany, czy to przez projektanta, czy też inwestora lub samego wykonawcę uwzględniający specyfikę i właściwości konstrukcji okiennych, sposób wykonania ościeży, szerokość szczelin dylatacyjnych i wybrany materiał do uszczelnień, a w końcu także wartość przyszłych mostków cieplnych jeśli mają znaczenie.