Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont poddasza - dt. izolacji aby nie było sauny latem

Alkmena

Recommended Posts

Witam, mam pytanie - jesteśmy w trakcie remontu pokoju na poddaszu - zerwaliśmy (od strony dolnej) kasetony, płyty kg, steropian. Zostały deski i papa. Chciałabym sie dowiedzieć czy to co chcemy zrobić choc trochę pomoże (chodzi nam głównie o izolację dachu w upalne gorące dni): od środka patrząc na dach planujemy: Kasetony, płyty kg, folia paroizolacyjna, 10cm wełny (2x5cm), szczelina 3-4cm, folia paroprzepuszczalna i to co jest czyli deski i papa.

Niestety nie możemy pozwolić sobie na szerszą izolację przez bardzo niski skośny dach. Mam pytanie - czy kolejność jest odpowiednia? Czy to choć troche pomoże? Czy folię paroprzepuszczalną trzeba także owinąć krokwie? Jakieś pomocne porady?

pozdrawiam :)

Witam, mam pytanie - jesteśmy w trakcie remontu pokoju na poddaszu - zerwaliśmy (od strony dolnej) kasetony, płyty kg, steropian. Zostały deski i papa. Chciałabym sie dowiedzieć czy to co chcemy zrobić choc trochę pomoże (chodzi nam głównie o izolację dachu w upalne gorące dni): od środka patrząc na dach planujemy: Kasetony, płyty kg, folia paroizolacyjna, 10cm wełny (2x5cm), szczelina 3-4cm, folia paroprzepuszczalna i to co jest czyli deski i papa.

Niestety nie możemy pozwolić sobie na szerszą izolację przez bardzo niski skośny dach. Mam pytanie - czy kolejność jest odpowiednia? Czy to choć troche pomoże? Czy folię paroprzepuszczalną trzeba także owinąć krokwie? Jakieś pomocne porady?

pozdrawiam :)

Domyślam się tylko, że tego styropianu było mniej niż planujecie dać teraz wełny. Z opisu wynika, że izolacja będzie pod krokwiami, czyli nie ma sensu ich owijać. Ja bym dał jeszcze izolacje pomiędzy krokwie.

Przepraszam, ze dopiero teraz ale nie mogłam wcześniej (wyłaczyliśmy na kilka godzin korki :) ) dzięki za szybką odpowiedz, przepraszam, że źle to wytłumaczyłam - izolacja będzie przede wszystkim między krokwiami - wysokość jej to 15cm - i tam był steropian - upchany na całej wysokości.

Teraz waty będzie ok 10cm gdyż nad wełną chcemy zostawić trochę tej szczeliny.

Poniżej zdjęcie poddasza

:)http://img245.imageshack.us/img245/4691/sh106499.jpg

Czy ta folia ma być też na krokwiach?

10 cm wełny, nawet najlepszej obecnie dostępnej nie pasuje z nazwą tematu, niestety.

Więc albo styropian rozprężny jak radzi zbigmor, albo/i poświęcenie tych 5 cm wewnątrz. Ewentualnie, o ile to możliwe, ocieplenie od zewnątrz styropianem, płytami z pianki, etc (ale to dochodzi remont dachu).