Tomek30 30.04.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Witam, użytkuję nowo wybudowany dom, problemem są "strzelające krany" w instalacji jest za dużo powietrza i jest to zagadka której nie potrafię razem ze znajomym wykonawca rozwiązać. Może ktoś miał podobny problem i udało mu się znalkeźć przyczynę?? Sąsiad nie ma tego problemu więc to problem u mnie w domku... Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 w zbiorniku hydroforowym /o ile to woda własna - a nie z sieci/ masz zaworek taki jak u dętki rowerowej znajdź go /pod nakrętką/ i upuśc powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 30.04.2009 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 zapomniałem dodać... mam wodę z sieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.04.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Jedyne co mi przychodzi do głowy to mocno skomplikowany układ hydrauliczny i w związku z tym wiele kieszeni powietrznych, które z czasem się wypełnią wodą. Nie sądzę, żebyś gdzieś lokalnie wodę zagotowywał lub dopuszczał powietrza.Z czego masz układ zrobiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 zapomniałem dodać... mam wodę z sieci... to zmień krany /wystarczy same głowiczki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 30.04.2009 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 układ zrobiony jest z PP zgrzewanego, głowiczki zmienić?? mam raczej markowe baterie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 30.04.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Nie bardzo wierzę, ze baterie cos takiego powodują. Nie wiem od jak dawna korzystasz z wody miejskiej, ale u mnie po przyłaczeniu do świeżo wybudowanego wodociagu jeszcze długo "woda strzelała". Najgorsze było zapowietrzanie pompy ładującej zasobnik CWU - co chwila musiałem tam odpowietrzać, żeby działało grzanie wody. Ale po jakis 2-3 tyg ustało. Słyszałem, ze tak ogólnie to powinno sie mieć jakiś odpowietrzacz przy zasilaniu wody do budynku. U mnie po jakiś 2-3 tyg sie uspokoiło i jest ok do dziś (ponad 2 lata). Sądzę, że Tobie tez podrzucaja wode z powietrzem (masz np. częste przestoje w dostawie wody?). Jak nie stwierdzasz, ze to mija, zadzwoń do wodociagów (może sa jakies normy na to? - powietrze tez chyba "kręci" wodomierzem), albo musisz zainwestować w odpowietrzenie na wejściu wody (chyba przed wodomierzem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 30.04.2009 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 mieszkam 5 miesięcy, częste kąpiele małe dzieci... na przeciw sąsiad nie ma tego problemu instalacja jego bez cyrkulacji duże przekroje, wykonawca u mnie sprawdzony, pracuję w tej branży i znam go od lat... ale moja wiedza już nie starcza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 30.04.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Faktycznie, pisałes na początku o sąsiedzie. Ja bym wykonał serie testów (może juz znasz odpowiedzi):1. Czy w kranie, który jest najniżej w instalacji wodnej i możliwie najbliżej wejścia wody miejskiej do budynku, też woda "strzela"? Czy to w ogóle we wszystkich kranach?2. Czy "strzela" woda zarówno zimna jak i ciepła?3. Czy cyrkulacja CWU pracuje bez zakłóceń? Nie zapowietrza się?4. Czy nie masz gdzieś w jakiś odcinkach instalacji mieszanki rurek z różnych metali? Przy CO to słyszałem, ze może sie wytrącać wodór przy jakiś mieszankach (miedź i aluminium?). Może cos z tego tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 30.04.2009 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 1- wszystkie2-ciepła3-słychać jak pompa przez powietrze pracuje głośniej4-nie ma tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.04.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 1- wszystkie 2-ciepła 3-słychać jak pompa przez powietrze pracuje głośniej 4-nie ma tego problemu No to nie szukaj problemów w instalacji wodnej, ale w instalacji grzewczej. Jak podgrzewasz wodę użytkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 30.04.2009 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 piec ekogroszek Klimosza.... obecnie chodzi w trybie lato, za dwa dni przechodze na grzałkę elektryczną... dodam że temp CWU wynosi 40st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.04.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 piec ekogroszek Klimosza.... obecnie chodzi w trybie lato, za dwa dni przechodze na grzałkę elektryczną... dodam że temp CWU wynosi 40st Przyjrzyj się, czy nie masz gdzieś lokalnych zagotowań. Mało prawdopodobne, ale jednak możliwe i w pełni tłumaczące obecną sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 30.04.2009 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 czy zawór trójdrogowy tłumiący mocno co może być tego powodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 30.04.2009 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 czy zawór trójdrogowy tłumiący mocno co może być tego powodem? jak rozumieć to co piszesz??? lokalne podgotowania, poza tym idąc tym tokiem myślenia wyłączając piec i przechodząc na grzałkę temat się powinien wyjaśnić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.04.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 czy zawór trójdrogowy tłumiący mocno co może być tego powodem? jak rozumieć to co piszesz??? lokalne podgotowania, poza tym idąc tym tokiem myślenia wyłączając piec i przechodząc na grzałkę temat się powinien wyjaśnić?? a nie wystarczy zadać sobie pytania niekoniecznie via forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts