Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbyt dużo powietrza w instalacji wodociągowej

Tomek30

Recommended Posts

Witam, użytkuję nowo wybudowany dom, problemem są "strzelające krany" w instalacji jest za dużo powietrza i jest to zagadka której nie potrafię razem ze znajomym wykonawca rozwiązać. Może ktoś miał podobny problem i udało mu się znalkeźć przyczynę?? Sąsiad nie ma tego problemu więc to problem u mnie w domku... Proszę o pomoc

Nie bardzo wierzę, ze baterie cos takiego powodują.

Nie wiem od jak dawna korzystasz z wody miejskiej, ale u mnie po przyłaczeniu do świeżo wybudowanego wodociagu jeszcze długo "woda strzelała". Najgorsze było zapowietrzanie pompy ładującej zasobnik CWU - co chwila musiałem tam odpowietrzać, żeby działało grzanie wody. Ale po jakis 2-3 tyg ustało. Słyszałem, ze tak ogólnie to powinno sie mieć jakiś odpowietrzacz przy zasilaniu wody do budynku.

U mnie po jakiś 2-3 tyg sie uspokoiło i jest ok do dziś (ponad 2 lata). Sądzę, że Tobie tez podrzucaja wode z powietrzem (masz np. częste przestoje w dostawie wody?). Jak nie stwierdzasz, ze to mija, zadzwoń do wodociagów (może sa jakies normy na to? - powietrze tez chyba "kręci" wodomierzem), albo musisz zainwestować w odpowietrzenie na wejściu wody (chyba przed wodomierzem).

Faktycznie, pisałes na początku o sąsiedzie. Ja bym wykonał serie testów (może juz znasz odpowiedzi):

1. Czy w kranie, który jest najniżej w instalacji wodnej i możliwie najbliżej wejścia wody miejskiej do budynku, też woda "strzela"? Czy to w ogóle we wszystkich kranach?

2. Czy "strzela" woda zarówno zimna jak i ciepła?

3. Czy cyrkulacja CWU pracuje bez zakłóceń? Nie zapowietrza się?

4. Czy nie masz gdzieś w jakiś odcinkach instalacji mieszanki rurek z różnych metali? Przy CO to słyszałem, ze może sie wytrącać wodór przy jakiś mieszankach (miedź i aluminium?). Może cos z tego tematu?

czy zawór trójdrogowy tłumiący mocno co może być tego powodem?
jak rozumieć to co piszesz??? lokalne podgotowania, poza tym idąc tym tokiem myślenia wyłączając piec i przechodząc na grzałkę temat się powinien wyjaśnić??

a nie wystarczy zadać sobie pytania niekoniecznie via forum ?