marcerek 30.04.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Mamy upatrzoną działkę budowlaną. Jedyną wątpliwością, która nam pozostała do rozwiania są drzewa na działce. Na samym środku rośnie kilkunastoletnia brzoza oraz 3 również wiekowe olszyny. Czy na wycinkę tych drzew będzie potrzebne zezwolenie? Ile kosztuje takie pozwolenie? Bardzo proszę o odpowiedzi. Zależy nam na czasie, a na forum nie udało mi się znaleźć odp. na te pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 01.05.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Mamy upatrzoną działkę budowlaną. Jedyną wątpliwością, która nam pozostała do rozwiania są drzewa na działce. Na samym środku rośnie kilkunastoletnia brzoza oraz 3 również wiekowe olszyny. Czy na wycinkę tych drzew będzie potrzebne zezwolenie? Ile kosztuje takie pozwolenie? Bardzo proszę o odpowiedzi. Zależy nam na czasie, a na forum nie udało mi się znaleźć odp. na te pytania. Z wycinką drzew związane są duże opłaty. Nie wszyscy jednak muszą je ponosić. Przede wszystkim nie pobiera się opłat za usunięcie drzew, jeśli zezwolenie na to otrzymała osoba fizyczna niebędąca przedsiębiorcą. Z tego powodu część inwestorów wstrzymuje się z kupnem gruntu do czasu, aż dotychczasowy właściciel - osoba fizyczna uzyska stosowne zezwolenie i bez opłat usunie rosnące na nim drzewa. "Czysta" działka ma znacznie większą wartość. Nie trzeba też wnosić opłat za usunięcie drzew rosnących na terenach, które w planach zagospodarowania przestrzennego były ujęte na cele nieprzewidujące zadrzewień. Ponadto z opłat zwolnione jest usunięcie drzew zagrażających bezpieczeństwu ludzi lub mienia w istniejących obiektach budowlanych, a także m.in., jeśli usuwa się je z obszarów, gdzie istnieje niebezpieczeństwo powodzi. Nie płaci się również za te drzewa, które można wycinać bez zezwolenia (np. drzewa owocowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan65 02.05.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Przy okazji: jak jest z wycinką samosiejek (brzózek) na działce rolniczej (RO)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 03.05.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 tak samo jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 03.05.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Zezwolenie na usunięcie drzew z terenów innych niż leśne są wydawane na podstawie ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody Dz.U.04.92.880 : 1. Usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości może nastąpić, po uzyskaniu zezwolenia wydanego przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta na wniosek posiadacza nieruchomości. Jeżeli posiadacz nieruchomości nie jest właścicielem-do wniosku dołącza się zgodę jej właściciela.2. Wydanie zezwolenia może być uzależnione od przesadzenia drzew lub krzewów w miejsce wskazane przez wydającego zezwolenie albo zastąpienia ich innymi drzewami lub krzewami, w liczbie nie mniejszej niż liczba usuwanych drzew lub krzewów.3. Wniosek o wydanie zezwolenia powinien zawierać:1) imię, nazwisko i adres albo nazwę i siedzibę posiadacza i właściciela nieruchomości;2) tytuł prawny władania nieruchomością;3) nazwę gatunku drzewa lub krzewu;4) obwód pnia drzewa mierzonego na wysokości 130 cm;5) przeznaczenia terenu, na którym rośnie drzewo lub krzew;6) przyczynę i termin zamierzonego usunięcia drzewa lub krzewu;7) wielkości powierzchni, z której zostaną usunięte krzewy.4. Przepisów nie stosuje się do drzew i krzewów m.in.:1) w lasach;2) owocowych, z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz w granicach parku narodowego lub rezerwatu przyrody – na obszarach nieobjętych ochroną krajobrazową;3) na plantacjach drzew i krzewów;4) których wiek nie przekracza 5 lat;5. Posiadacz nieruchomości ponosi opłaty za usunięcie drzew lub krzewów naliczonymi zgodnie z zasadami określonymi w ustawie i na podstawie jednostkowych stawek opłat za usuwanie drzew lub krzewów.6. W przypadkach przewidzianych w art. 86.ust 1 ustawy o ochronie przyrody nie pobiera się opłatNie pobiera się opłaty za usunięcie drzew:1) na których usunięcie nie jest wymagane zezwolenie;2) na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej;3) jeżeli usunięcie jest związane z odnową i pielęgnacją drzew rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków;4) które zagrażają bezpieczeństwu ludzi lub mienia w istniejących obiektach budowlanych;5) które zagrażają bezpieczeństwu ruchu drogowego oraz kolejowego albo bezpieczeństwu żeglugi;6) w związku z przebudową dróg publicznych i kolejowych;7) które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane;8 ) z terenów zieleni komunalnej, parków gminnych, z ogrodów działkowych i z zadrzewień, w związku z zabiegami pielęgnacyjnymi drzew i krzewów;9) które obumarły lub nie rokują szansy na przeżycie, z przyczyn niezależnych od posiadacza nieruchomości;10) topoli o obwodzie pnia powyżej 100 cm, mierzonego na wysokości 130 cm, nienależących do gatunków rodzimych, jeżeli zostaną zastąpione w najbliższym sezonie wegetacyjnym drzewami innych gatunków;11) jeżeli usunięcie wynika z potrzeby ochrony roślin, zwierząt i grzybów objętych ochroną gatunkową lub ochrony siedlisk przyrodniczych;12) z grobli stawów rybnych;13) jeżeli usunięcie było związane z wykonywaniem i utrzymaniem urządzeń wodnych służących kształtowaniu stosunków wodnych oraz ochronie przeciwpożarowej w zakresie niezbędnym do wykonania i utrzymania tych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czar_ni 07.05.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Mamy identyczną sytuację - interesujemy się działką 30 ar na której prawie 20 to lasek sosnowy z samosiejek. Wielkości i grubość drzew pozwala śmiało sądzić ,że to są drzewa dużo starsze niż 5 lat. Proponuje zrobić to samo co my czyli zadzwonić do wydziału Ochrony Środowiska w Urzędzie gdzie podlega ta działka. My dowiedzieliśmy się ,że nie będziemy mieli z tym problemów i możemy wyciąć wszystkie drzewa , bo działka jest działką w całości budowlaną i są wystawione na nią WZ. Musimy tylko złożyć podanie (ich druk) do Gminy o pozwolenie na wycinkę wraz z ksero WZ i aktu własności. Dowiedziałam się też ,że na wycinkę zezwalają od października do marca jako termin nie kolidujący z okresem lęgowym ptaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tala66 29.07.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Witam wszystkich użytkowników forum, chciałabym zwrócic się do was z prośbą o pomoc i o poradę w mojej sprawie. Posiadam działkę ok 2 ha. Jej przeznaczenie zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego jest mieszkaniowo usługowo turystyczna. Plan jest z 2001r. Ale przez ostatnich pare lat wyrosły mi na niej sosny samosiejki. Wiem, że zgodnie z ustawą prawo ochrony przyrody mogę wyciąć te do 5 lat bez zezwolenia i opłat. Ale tam są też i starsze drzewa... Przed 2000 rokiem nie rosły tam praktycznie żadne drzewa. Teraz mam spory lasek. W ww ustawie istanieje zapis, że jeśli drzewa wyrosły po uchwaleniu mpzp to nie muszę uiszczać opłat za wycinkę. Wystarczy pozwolenie z gminy. Ale niedawno dowiedziałam się, że moja działka wchodzi do obszaru ochrony NATURA 2000. Co w takiej sytuacji powinnam zrobić? Czy te zasady które wymieniłam działają na tym obszarze NATURA 2000? Czy są wtedy już inne przepisy prawne odnoszące się do wycinki drzew z tych terenów? Bardzo proszę o radę i o pomoc Dziękuję z góry Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CykuCyku 07.09.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Mam podobny problem. Otóż na działce ( budowlana)którą mamy od roku zasiała sie brzózka ma już około 4 metry. Z pomiaru drzewa na wysokosci 130 cm wychodzi że ma 12 cm. Byliśmy w urzedzie Pan powiedział, ze nie ma ona 5 lat i można ciąć. I teraz moje pytanie wiem może naiwne ale czy w tym układzie i tak musimy złożyć wniosek do urześu miasta w wydziale ekologii? Bede wdzieczna za każdą podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 07.09.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Mam podobny problem. Otóż na działce ( budowlana)którą mamy od roku zasiała sie brzózka ma już około 4 metry. Z pomiaru drzewa na wysokosci 130 cm wychodzi że ma 12 cm. Byliśmy w urzedzie Pan powiedział, ze nie ma ona 5 lat i można ciąć. I teraz moje pytanie wiem może naiwne ale czy w tym układzie i tak musimy złożyć wniosek do urześu miasta w wydziale ekologii? Bede wdzieczna za każdą podpowiedz. pan powiedział więc wytniesz?? Powiem tak - wycinka drzewa bez zezwolenia moze boleć. A jak pan powiedział, to potem może powiedzieć że nic nie mówił. Radziłbym jednak złożyć wniosek. niech przyjadą i napiszą Ci w protokole, że drzewko ma mniej niż 5 lat i nie musisz miec na nie zezwolenia. Potrwa to chwile, lecz w razie czego wyjdzie wiele taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.09.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Zgodnie z obowiązująca tabelą przyrostową drzew (wg. prof. L.Majdeckiego), dla brzozy przyrost do 5 lat, wynosi 5,5cm średnicy, co daje obwód około 17cm, mierzony na podanej wysokości drzewa, tj. 130cm. Czyli w zgodzie z obowiązującymi przepisami, można taką brzozę (o obwodzie mniejszym niż 17 cm) wyciąć bez zezwolenia i bez zgłaszania – podstawa prawna, wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CykuCyku 07.09.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 sSiwy12 dziękuje bardzo miotają mną dziwne myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro79 20.11.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 A czy należy podawać dokładną ilość drzewek do scięcia? Na mojej dzialce rosnie sporo brzózek samosiejek , troche trudno je zliczyć. To samo dotyczy się obwodu drzewek-wystarczy podać go w przybliżeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.11.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 trzeba dokładnie podac i do kazdej obwod ja miałem podobny problem...ilosciowo mi pasowało, a obwody były troche przybliżone, nikt się nie czepiał Ja, tak nieśmiało sugeruję, że przepisy mówią wprost o potrzebie zgłoszenia i uzyskania stosownego pozwolenia, tylko dla tych drzew, które spełniają określone w tych przepisach warunki – czyli mówiąc wprost – dotyczy to tylko drzew które rosły ponad 5 lat i to też z pewnymi wykluczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts