Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam gdzies taka ekologie....

Xiff

Recommended Posts

Najbardziej ekologiczne byloby wprowadzenie samochodu z bateria elektryczna ,

ktora mozna ladowac przez noc - a ktory by przejezdzal ze 120 km dziennie -

wiecej wiekszosci ludzi nie jest potrzebne - i odstawienie na bok ropy . W

zeszlym roku przybylo w Polsce chyba ponad milion uzywanych samochodow i,

niestety daje sie to odczuc zaraz po wyladowaniu.

Coraz wiecej dzieci w srodowisku moich znajomych jest alergicznych i to poteznie

alergicznych.

Co do torebek plastikowych - plastik to pochodna ropy naftowej - wiec nic sie nie stanie jak wszyscy zaczna biegac z siatkami z materialu - jak to kiedys bywalo.

Ostrzegam tez przed woda do picia stojaca dlugo w plastikowych butlach i serkach w opoakowaniach plastikowych - szczegolnie dla dfzieci.

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wlasnie... Slyszalem ze jest jakis paragraf ze chlebek musi byc sprzedawany z opakowaniem, nie mozna doliczac 10 gr za jednorazowke.. czy to prawda..? bo w mojej piekarni trzeba doplacac albo przyniesc swoja reklamowke...

Zgodnie z przepisami sklep ma obowiązek dostarczenia klientowi opakowania do żywności sprzedawanej luzem. Torby muszą być bezpłatne, a jeśli ktoś żąda za nie pieniędzy, to działa wbrew prawu. Zasada ta dotyczy np. pieczywa, owoców lub warzyw.

PS

W "moim" wiejskim sklepie działają wbrew prawu :-?

I tym opakowaniem jest mała, jednorazowa torebka, często bez uszu na dziale z pieczywem, czy też z warzywami. Większa torebka to już "torba na zakupy" po 10 gr. W markecie, gdzie kupuję często ta "jednorazowa" urywa się po włożeniu trzeciego ziemniaka. Więc ludzie biorą drugą, trzecią itd ekologia kwitnie. :evil:

A wlasnie... Slyszalem ze jest jakis paragraf ze chlebek musi byc sprzedawany z opakowaniem, nie mozna doliczac 10 gr za jednorazowke.. czy to prawda..? bo w mojej piekarni trzeba doplacac albo przyniesc swoja reklamowke...

Zgodnie z przepisami sklep ma obowiązek dostarczenia klientowi opakowania do żywności sprzedawanej luzem. Torby muszą być bezpłatne, a jeśli ktoś żąda za nie pieniędzy, to działa wbrew prawu. Zasada ta dotyczy np. pieczywa, owoców lub warzyw.

PS

W "moim" wiejskim sklepie działają wbrew prawu :-?

To moja wiejska piekarnia w centrum chorzowa sie wiele nie rozni.. ;)

a masz jakis paragraf na ten "obowiazek"?

Paragrafu nie znam, wyczytałam w "Gazecie prawnej", z tego co pamiętam reguluje to kilka przepisów w tym europejskich. Byłam zainteresowana, bo ten "mój" wiejski sklep za torebkę "bez uszu" winszuje sobie 0,10 zł. :evil:

ale odpusciłam, bo właściciel sklepu jest nieskomplikowanym osobnikiem, dla przykładu:

- butelka po piwie 0,40 - zwracasz i nie masz paragonu zakupu, dostajesz 0,20, jak masz paragon 0,30

- byłam świadkiem, jak jeden klient stwierdził, że strasznie drogi jest tu alkohol, w odpowiedzi usłyszał: "bo w tej "Gorzkiej żołądkowej" jest więcej % alkoholu niż w innych sklepach" :o :lol:

Da... a kto za to zapłaci? Przecież prościej podnieść cenę prądu.

Kopalnia podniesie cene węgla, bo prąd drogi, energetycy, bo drogi węgiel podniosą cenę prądu :D

Olek Grotowski śpiewal:

Zrobił wilk elektrownię, aby prąd uzyskać

Spalał w niej cały węgiel w kopalni odzyskan

Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała

Stąd brak światła i węgla, ale system działa...

To samo jest z ropa - uzywasz stary samochod ktory zre hektolitry benzyny , dajesz zartobic wielkim koncernom i politykom, trujesz srodowisko, wode, powietrze, dzieci, wnuki, siebie - ale system dziala.....

Na razie okazuje sie, ze jestem poszukiwana bo lecialam samolotem z pierwszym przypadkiem - jestem poszukiwana, ale nawet telefonu nie podali pod ktory mam zadzwonic - no swietnie sa przygotwani, nie ma....

Jest ekologia i ekologia - trzeba odroznic ta,ktora uprawiaja politycy dla

pieniedzy i ta ktora naprawde tkwi w nas - swiadomosc i co warte ocalenia dla

naszych dzieci -moze nie ma w nas tej swiadomnosci wcale......

Jest świadomość, we mnie jest na pewno.

Bobiczku.....do jasnej cholery !

Czy Ty czytasz co napisalam ? ? ?@!*@*

Lecialam z ta baba samolotem !

Poszukuja mnie, bo sa przygotowani, ale nie podali # telefonu pod ktory pasazerowie maja zadzwonic - tak sa super przygotowani. !

Zdazylam zarazic pol Warszawy pewnie...Lot z NY do Warszawy - 2 maja - to ja. :o

Lek ? :D

Najwyzej jeszcze zaraze drugie pol Warszawy..... :D ...jestem bardzo

towarzyska.... :D

Ciekawe jak mozna podac info , ze pasazerowie poszuykiwani bez numeru jakiejs

infolinii.....no, majstersztyk ! :D :D :D :D

Ale ty nie musisz sie bac - przez intrnet zarazic sie nie mozna - jedynie droga

kropelkowa. :D

I wobec tego jutro ruszam w miasto...... :najpierw metro, zeby dojechac do

lekarza , potem tramwaj i autobus zeby wrocic.... :D

Proszę :

Uruchomiono specjalną infolinię w sprawie nowej grypy. Informacji udzielą specjaliści z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny. Dostępne są numery telefonów: (22) 54-21-412, (22) 54-21-413, (22) 54-21-414 oraz 696-498-559

Jak na taką światową osobę wydajesz się dosyć nieporadna :D

Ale to pewnie po podrózy .

Duzo zdrowka :D