Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam gdzies taka ekologie....

Xiff

Recommended Posts

Gdyby nie sprawa Nowego Orleanu to bym ekologie tez wrzucila na drzewo.... :D

Ale kiedys ogladalam sobie taki program na 13 ce ( PBS - Public Television Station ) i to katem oka, bo bylam zajeta czyms innym - o zmianach klimatu i takie tam i wystapila tam teza, ze Nowy Orlean zniknie z powierzchni ziemi na skutek itp... 8)

To sobie pomyslalam - a co tam, moze za 100 lat ........

Nie minelo piec i huragan zmiotl prawie Nowy Orlean ....no to doszlam do wnoisku , ze z ekologia nie ma zartow....... :D

Wszystko mozna miedzy bajki wlozyc i poslac na drzewo dopoki sie samemu po dooopie nie dostanie....... :D ..........z przyroda nie ma zartow. :D

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Alkohol to mozesz sobie ze wszystkiego pedzic - pewnie z ropy tez, ale nie recze

za smak..... :D

Tak nota bene to podobno te konserwanty w zywnosci i miesie powodoja taki

maly ale ciagly stan zapalny zyl i przyczyniaja sie do skutkiem tego do wielu

chorob......juz nie chce mi sie pisac jakich.

Takze jak ktos uzywa slowa ' postep' to mozna mowic o postepie technicznym

bo w wielu dziedzinach to raczej regres .....a juz na pewno jesli chodzi o smak

chleba.....po spozyciu ktorego boli zoladek...... :D

Zalesiaj , ale nie sosenkami tylko drzewami lisciastymi .

Polske i w ogole Europe srodkowa czeka stepowienie .....czyli w skrocie brak

wody. 8)

Prognozy sa raczej niewesole. Ale po nas - potop :D ooooops, pustynia. :D

Aha, no i wedlug najnowszych badan jedzenia w plastikowych , estetycznych

pojemniczkach nalezaloby unikac - szczegolnie dla dzieci. Na pewno nie uzywac

plastykowych butelek do karmienie niemowlat . 8)

Plastik jest produktem przetwarzania ropy naftowej . :D

Liściastymi raczej nie da rady; podłoże wyjątkowo suche - bardzo stara wydma wiślana. Na działce wczoraj u mnie pojawił się (na moje zaproszenie :D ) były leśniczy z tego rejonu, teraz niestety już na emeryturze. Ma się zorientować o co tak na prawdę chodzi "młodemu" 8) bo on nie znajduje jakiś wyjątkowych podstaw do odmowy wycinki i dokonania nowych nasadzeń. Zasugerwał nawet , że na moim miejscu sam by wyciął te drzewa :o . Ja powiedziałem, że chciałbym wyszysto lega artis i takie tam. Niestety wieczorem już bez zaproszenia pojawił się również Pan z czterema pełnymi foliowymi workami i tradycyjnie podrzucił w lasku - nawet ładnie poukładał :evil: . Uciekł k..a bo bym mu chyba z d...y nogi powyrywał ( no dobra uważajcie jak ktoś z was ma biały samochód kombi - bo będę rzucał kamieniami bez ostrzeżenia). Chyba muszę iść do jakiegoś psychologa co by mi wytłumaczył co siedzi w mózgu człowieka , który z pełną premedytacją podrzuca swoje śmieci komuś innemu a las jak się okazuje ma wyjątkową siłę przyciągania takich brudasów. Zastanwiałem się tyle razy i nie potrafię na to pytanie sensowenie odpowiedzeć.

Pozdrawiam

Gdyby nie sprawa Nowego Orleanu to bym ekologie tez wrzucila na drzewo.... :D

Ale kiedys ogladalam sobie taki program na 13 ce ( PBS - Public Television Station ) i to katem oka, bo bylam zajeta czyms innym - o zmianach klimatu i takie tam i wystapila tam teza, ze Nowy Orlean zniknie z powierzchni ziemi na skutek itp... 8)

To sobie pomyslalam - a co tam, moze za 100 lat ........

Nie minelo piec i huragan zmiotl prawie Nowy Orlean ....no to doszlam do wnoisku , ze z ekologia nie ma zartow....... :D

Wszystko mozna miedzy bajki wlozyc i poslac na drzewo dopoki sie samemu po dooopie nie dostanie....... :D ..........z przyroda nie ma zartow. :D

A co to ma do ekologii...?

Jak zobie poczytasz np Stary testament (z ok 3000-4000 lat temu), to tam tez sie zdarzaly rozne burze, trzesienia ziemi, plagi itp... czy to było spowodowane brakiem ekologii? Nie zwalajmy wszystkiego na ekologie, bo to takie slowo wytrych. Zreszta jezeli cos sie mialo stac za 100 lat a stalo sie po 5 to znaczy ze do d... te wyliczenia i przyczyna byla gdzie indziej...

Normalne sa trzesienia ziemi, erupcje wulkanow, gradobicia, huragany itp... Zyjemy na jakiejs bombie zegarowej i nie mamy innej alternatywy..... taki nasz domek jest...

Zmiany klimatu byly zawsze ale to co zaalarmowalo ekpertow to nie s a m e

zmiany, ale s zy b k o s c z jaka te zmiany w chwili obecnej zachodza......( o ile

sie nie myle w czasach Starego Testamentu nie jezdzila taka ilosc

samochodow i nie przetwarzano na taka skale ropy naftowej :D ) .

I wlasnie s z y b k o s c tych zmian przywiodla uczonych do wniosku, ze

czynnikiem rozniacym obecne zmiany a zmiany w czasach Starego Testamentu

jest wlasnie d z ia l a l n o s c czlowieka. :D :D :D :D

Proponuje rozszerzenie lektur poza Stary Testament, ktory jest ksiazka szalenie wazna , ale pare innych tez jest ciekawych. :D

nie mowie ze czlowiek nie wywiera wplywu na nature, ale nie mowcie ze tsunami czy tornado pod czestochowa to wina duzej ilosci samochodow... przyklad ze ST podalem po to zeby pokazac ze kiedys tez to bylo, wtedy mowili ze to Bog, teraz mowia ze to dziura ozonowa...

Nie mowie zeby teraz wywalc smieci bez sensu i palic wszystko co sie da, jestem za tym zeby szanowac to co wokol nas, nie wylewac syfu do rzek z ktorych pijemy, ale dzisiaj ekologia to slowo wytrych, jak nie wiadomo jak cos nazwac to najlepiej eko, jak nie wiadomo dlaczego cos wprowadzic, albo zabronic to powiedziec ze to eko...

No to prosze nie operowac jak politycy i zaslaniac sie Starym Testamentem tak jak oni swoje decyzje podkladaja pod eko..... :D ...czasy Starego Testamentu technologicznie sie troche jednak roznily od obecnych....wiele rzeczy sie nie zmienilo...np potrzeba akceptacji i milosci , ale technologie na pewno tak.....

Jest ekologia i ekologia.....skoro pozwolono na wpuszczenie prawie 2 milionow

starych, zanieczyszczajach srodowisko aut w zeszlym roku do Polski ktorych na

tzw zachodzie nikt nie chcial no to teraz skoro trzeba podniesc znow

podatki......idea nasuwa sie sama :D

Przekonaj mnie , ze wpuszczenie praie 2 milionow starych samochodow do

Polski i to tylko zeszlym roku - i nieefektywnych czyli takich, ktorych nikt juz na

tzw zachodzie nie chcial - przyczynilo sie do wzrostu poprawy jakosci powietrza

ktorym oddychasz.....i twoje dzieci tez.

Rzad chce /musi podniesc podatki - a jak to zrobi - to inna sprawa.

Ze sie teraz podszywa pod eko skoro doprowadzono najpierw do patologicznej sytuacji likwidujac np transport publiczny - mimo, ze kraje uprzemyslowione robia zwrot na auta efektywne, spalajace m ni e j benzyny typu Toyta Prius czyli polaczenie silnika spalinowego z elektrycznym i transport publiczny - no to coz.......pod cos musi sie podszyc.......

Zeby rzad naprawde byl pro - ekologiczny to by pozwolil np odpisac zakup

takiej Toyoty Prius od podatku .....albo wylozyl pieniadze na opracowanie

nowych , efektywnych mniej szkodliwych dla srodowiska technologii.

Wymienilem poloneza palacego 13 lit/100km na nissana almere ktory pali 6,3 litra przy dynamicznej jezdzie... hmmm.. to naprawde nieekologiczne?

Proponuje zajac sie egzekwowaniem tego co juz wymyslono wczesniej zamiast wymyslac nowe rzeczy (glupie rzeczy).

15 lat sie gada o segregacji smieci, i co? na osiedlu mam 5 takich samych smietnikow. Firma w ktorej pracuje ma segregacje smieci - wewnątrz budynku, bo tak wymaga jakis tam certyfikat, ale to nic ze na zewnatrz stoja 3 kontenery w ktorych wszystko sie znow miesza...

Ile sie gada o zanieczyszczaniu rzek, ze beda kary za wylewanie sciekow itp... pokaz mi jakas wies z rzeka zeby ktos tam nie sral do rzeki... Czy ktos z tym cos robi??? Czy to takie trudne skontrolowac kanalizacje?

Neutralizacja akumulatorow, olejow.. bajka... W kazdej firmie co pracowalem to przyjezdzal raz na rok koles zeby "cos" zabrac, zeby "cos" napisac na papierku ze niby sie utylizuje...

Zajmijmy sie tym co faktycznie jest szkodliwe..

A kto ma egzekwowac to gadanie w sprawie zanieczyszczenia rzek albo

segregacji smieci ? Jest jaks wielka swiadomosc w narodzie domagajaca sie

szybkich dzialan od politykow ? Nie.

Jeszcze raz ci tlumacze, ze rzad w sposob posredni podnosi podatki a ze gada o

eko....no to gada. Bo lubi. Cos powiedzie c wyborcy musi. :D :D :D :D

Z ekologia nie ma to wiele wspolnego.

Nie powiesz mi, tak poza wszystkim , ze dwa miliony starych samochodow w ciagu roku na polskich drogach nie ma wplywu na jakosc powietrza, ktorym oddychasz.

najpierw podaj mi dane z poprzednich lat jak juz sie tak upierasz... ile wczesniej zostało sprowadzone. Nie zapomnij tez podac ile nowych samochodow zostało sprzedanych, bo podejrzewam ze wcale nie mały wpływ to ma na powietrze...

Mowisz o ulgach na nowe, na lepsze itd... czy zastanawiasz sie nad tym czy produkcja nowych jest ekologiczna??? Przykład z mojego podworka.. branza automotive: Dziennie produkujemy srednio 3000 czesci do samochodow. Do jednego samochodu wchodza takie dwie, 3000:2=1500 samochodow dziennie. pracujemy 7 dni w tygodniu wiec tygodniowo to jest 10500 tygodniowo czyli jakies 40 tysiecy miesiecznie.. To jest jeden produkt do jednego modelu samochodu.. takich produktow mamy ok 40... Masz pojecie ile energii elektrycznej trzeba wladowac w to zeby jedna taka pierdolke wyprodukowac? Prosze, nie bluznij mowiac ze nowe jest ekologiczne, bo tak nie jest. tobie sie wydaje ze tak jest bo ci mniej pali, ale twoj samochod nie zuzyje przez 20 lat energii ktora poszla na jego wyprodukowanie..

Rzad bylby proekologiczny jakby zaczal egzekwowac przepisy prawa, nic wiecej nie musi robic.. Ale ze soltys sam leje scieki do rzeki to nic z tym nie zrobi bo by musial placic za wywoz..

Po za tym polak potrafi syfic... Przyklad z okolic Dabrowy Gorniczej... Firma za darmo odbiera plastik, folie, papier.. Co robia ludzie..? pala stare kapcie, butelki, papiery, folie plastik w piecu... czy ktos sie poskarzy? nie, bo wszyscy to robia i nie beda kablowac na sasiada.... Wola zyc w smrodzie.

Nie denerwuj sie.......i tak i tak pojada ci po kieszeni bo musza podniesc podatki.

Ktos za kryzys zaplacic musi .......... :D wbrew pozorom nie ma crashproof na to

co sie stalo. :D ...nawet politycy stracili troche kasy ....a moze wiecej od

innych ......bo mieli do zaiwestowania w i e c e j od przecietnego smiertelnika....

Zmiany technologiczne sa n i e u ni k n io n e ( inaczej tkwilibysmy nadal w

twojej ulubionej epoce Starego Testamentu ) tak czy siak - chcesz miec tansza

energie elektryczna do produkcji bardziej efektywnych czyli przyjaznych

srodowisku czesci samochodowych - inwestuj w wiatraki. Latamy w kosmos

chyba nie na benzynie, nie ? a czystszej technologii spalania wegla

nie mozemy wprowadzic ? :D

mozemy.. tylko mnie irytuje zmuszanie mnie do ekologii kiedy nic sie nie robi z ekologia...

ale trudno, takie to panstwo jest i tyle. problemem jest paradoks, ze juz dawno powinno sie wprowadzic auta hybrydowe, ale wiadomo ze panstwa nie chca tego, nikt tego nie chce, bo spadnie zuzycie ropy, a za tym ida pieniadze.. Jakby wszystko bylo tak piekne pro ekologiczne to juz dawno by bylo czysciutko i za darmo.

Wg. mnie nikt kto zyje z ropy nie pozwoli wprowadzic technologii ktora by sie obeszla bez ropy.. A hybryda jest nastepna nowinka ktora sie dobrze sprzedaje i dlatego jest modna, predzej czy pozniej musiala wejsc. Ciekawy jestem jaki pomysl ma rzad na utylizacje tych wszystkich akumulatorow z aut hybrydowych... Ale to przeciez dopiero za 10 lat....

Tak w ogole to idealem dla mnie na co dzien jest czysty ekologicznie, szybki,

efektywny transport publiczny. :D Moze byc tramwaj, moze byc metro, albo

szybka kolejka.Ewentualnie trolejbus. :D

No, wiadomo, ze liderem zmian musza byc Stany bo maja kase na wprowadzanie

nowych - starych technologii ....no np szybkich kolejek( cos prezydent Obama o tym wspomnial ostatnio )i czyli transportu publicznego

i umasowienia samochodu elektrycznego ....jak tu sie cos ruszy to i w Polsce

musi....za 30-40 lat. :D ....kto wie.....moze juz za 25 ..... :D

Ze politycy w Polsce gadaja o eko - wierzysz im ? Rownie dobrze mogliby

powiedziec, ze obkladaja podatkiem kazde wyjscie do toalety i zuzycie papieru toaletowego ...... :D