Pazurek 30.04.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Lada chwila startuję z budową i chciałbym zaczerpnąć porady nt. odległości domu od granicy działki. Wiadomo, że zgodnie z prawem mogę postawić dom 4m od granicy działki, jeżeli chcę w ścianie mieć okna.Ściana bez okien pozwala na zbliżenie domu 3m do granicy. Szczerze mówiąc chciałbym mieć dom 3m od granicy, jednak w sypialni (zaadoptowany garaż) przydałoby się kiedyś okno. Mam więc chytry plan wybudować dom 3m od granicy, zamiast okna dać luksferę (pustak szklany) a po odbiorze domu wstawić normalne okno.Przypuśćmy, że się uda taki manewr, ale rozumiem że w tym przypadku okno dachowe musi być 4m od granicy ? Mój sąsiad chętnie by się zgodził na 3 metry, ale aktualne prawo nie bierze pod uwagę zgody sąsiada na zbliżenie budynku z oknami do granicy? Gorąca prośba o sensowne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 01.05.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 To prawo niebiorące pod uwagę zgody sąsiada na zbliżenie budynku z oknami do granicy jest rzadkim przypadkiem zaadoptowania do normy prawnej tzw. "mądrości ludowej". Twój szczwany plan jest do przeprowadzenia. Najwyżej jak się sąsiadowi kiedyś odmieni, to z powrotem wstawisz sobie w miejsce okna luksferki, dzięki którym przynajmniej z sypialni nie będziesz oglądał sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pazurek 03.05.2009 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Skoro lada chwila startujesz z budową, to chyba masz juz PnB? a skoro masz już PnB, to chyba nie możesz przesuwać już budynku?!? mój kierownik budowy pracuje w Starostwie i trzyma rękę na wszystkim, jest więc to możliwe. Czy prawo zakłada możliwość zbliżenia budynku do granicy działki za zgodą sąsiada, czy jest to absolutnie wykluczone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.05.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Sąsiad nie ma nic do gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pazurek 03.05.2009 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Czyli nawet z jego zgodą nie mogę daćściany z oknami 3m od granicy działki. Szkoda, bo okna dachowe są praktycznie na linii ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.05.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 NIestety. Takie rzeczy załatwia urząd a nie sąsiad :) Jego zgoda nie ma nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pazurek 03.05.2009 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Dzięki za konkretną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sebastian.witkowski 03.05.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 z tego co wiem to chodzi o ochronę przeciwpożarową i o Twoje własne bezpieczeństwo. Lepiej takich numerów nie robić - twoje życie, twoja rodzina. Zdecydujesz sam... Poza tym moi znajomi to przerabiali - jeżeli masz pozwolenie na budowę, to domu nie da się wybudować inaczej niż jest to w projekcie budowlanym. Każda zmiana w elewacji (kolorystyczna też - a wprowadzenie luksferów jest zmianą koloru i materiału) wymaga zamiennego projektu budowlanego i zamiennego pozwolenia na budowę. Niedawno w TV był program, gdzie ktoś komuś kilka lat temu załatwił po znajomości w starostwie, że przymknęli na coś oko i teraz ta osobą miała pretensje do świata, że dostała nakaz rozbiórki - mam nadzieje, że to nie ten sam kierownik budowy maczał w tym palce co Twój, ale mechanizm raczej ten sam Pozdrawiam, Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.05.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Każda zmiana w elewacji (kolorystyczna też - a wprowadzenie luksferów jest zmianą koloru i materiału) wymaga zamiennego projektu budowlanego i zamiennego pozwolenia na budowę. Nie do końca jest to prawdą (pogrubione). W większości przypadków wystarczy wpis w dzienniku lub adnotacja projektanta na projekcie. A już nie ma mowy o projekcie zamiennym w przypadku zmiany koloru elewacji - bo nie jest to zmiana istotna, wymagająca projektu zamiennego. Również nie ma czegoś takiego jak zamienne pozwolenie na budowę (na czerwono). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pazurek 04.05.2009 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Pozwolenia projektanta są zawarte w projekcie.Dom zostaje 4m od granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.05.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 z tego co wiem to chodzi o ochronę przeciwpożarową i o Twoje własne bezpieczeństwo. Lepiej takich numerów nie robić - twoje życie, twoja rodzina. Zdecydujesz sam... Poza tym moi znajomi to przerabiali - jeżeli masz pozwolenie na budowę, to domu nie da się wybudować inaczej niż jest to w projekcie budowlanym. Każda zmiana w elewacji (kolorystyczna też - a wprowadzenie luksferów jest zmianą koloru i materiału) wymaga zamiennego projektu budowlanego i zamiennego pozwolenia na budowę. Niedawno w TV był program, gdzie ktoś komuś kilka lat temu załatwił po znajomości w starostwie, że przymknęli na coś oko i teraz ta osobą miała pretensje do świata, że dostała nakaz rozbiórki - mam nadzieje, że to nie ten sam kierownik budowy maczał w tym palce co Twój, ale mechanizm raczej ten sam Pozdrawiam, Sebastian W projekcie nie ma koloru elewacji - chyba , ze warunki miejscowe ją narzucają, ale to baaardzo rzadkie przypadki ( ja nie widziałam czegoś takiego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts