Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy łączyć rurki do ogrzewania podłogowego (sztukowanie)?

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wykańczania łazienki. Mam zrobioną wylewkę i zostawiony otwór w miejscu gdzie będzie brodzik (taki z płytek, na równo z posadzką). Rurki do ogrzewania podłogowego są już poprowadzone i zalane wylewką. Kilka rurek częściowo "wystaje" w miejscu gdzie jest "dziura" pod brodzik. Kafelkarz poradził mi, że lepiej by było gdyby rurki w tym miejscu były położone gęściej, żeby woda szybciej wysychała.

Niestety nie da się już tego poprawić bez rozcinania tych widocznych fragmentów rurki i "dosztukowanie" dodatkowych metrów. Pytanie tylko czy to jest bezpieczne? Ja osobiście nie jestem przekonany do takiego rozwiązania - zawsze to większe ryzyko przecieku w przyszłości. Czy też może się mylę, i da się to zrobić poprawnie i pewnie?

http://m-ski.net/murator/brodzik.jpg

tomekM

tak czy inaczej podłogówka działa tylko kilka miesięcy w roku.

wykonywanie jakiś specjalnych zabiegów, żeby przez te kilka miesięcy w roku było inaczej niż w pozostałe to dziwny pomysł. w dodatku w tym przypadku dość ryzykownych zabiegów.

niech kafelkarz się skupi na swojej robocie,

dla mnie zawsze jest podejrzane, jak ktoś zaczyna od korygowania i krytykowania nie swojej roboty, z poza swojej branży.

Dziękuję za odpowiedzi. Postanowiłem nie ruszać tego. Zbyt duże ryzyko w stosunku do potencjalnych zysków. Na zdjęcie tego nie widać, ale tam są trzy pętle przechodzące, więc trochę i tak będzie grzało. Faktycznie, lepiej żeby woda w syfonie nie wysychała zbyt szybko...

tomekM